svētdiena, 2012. gada 6. maijs

Saldā kukurūzas desa

Daudzus bērnības gardumus esmu te likusi, bet kukurūzas desa kaut kā bija aizmirsta un pacietīgi gaidīja savu kārtu. Tad nu uz bijušajiem valsts svētkiem tapa šis gardais bērnības našķis, kuram šoreiz pievienoju šokolādes glazūru.


Recepte no manas vecās kulinārijas klades.

Sastāvdaļas:
400g īrisu (šoreiz izmantoju 300g Kalev Tofee classic)
200g sviesta (šoreiz 150g)
Nepilna paciņa kukurūzas nūjiņu (šoreiz 55g kukurūzas nūjiņu)
~50g sagrieztu žāvētu aprikožu
~100g rozīņu

Glazūrai:
100g pūdercukura ar šokolādes garšu
2 ēd.k. ūdens

Greznošanai:
Dzērvenes

Piedevās var pievienot visu, ko sirds vēlas - riekstus, rozīnes, žāvētus augļus, marmelādi, sēkliņas, sukādes utt.

Pagatavošana:
Rozīnes un aprikozes (tās pirms tam sagriež 4 daļās) aplej ar verdošu ūdeni.
Īrisus iztin no papīrīšiem. Sviestu liek katlā, tam pievieno īrisus un kausē kopā, līdz viss izkusis un masa palikusi viendabīga. Masu noņem no uguns, mazliet atdzesē un tai pievieno žāvētus augļus un kukurūzas nūjiņas. Visu samaisa un vai nu ietin folijā, veidojot desas formu vai liek garenajā kēksa veidnē. Atdzesē un liek ledusskapī savilkties vismaz uz pāris stundām, bet vislabāk līdz nākamajai dienai. Pasniedzot sagriež šķēlēs.

Rezumē:
Kad jūs kausēsiet sviesta-īrisu masu, nebaidieties, ka masa ilgi negrib palikt viendabīga. Tad kad jūsu pacietības mērs būs pilns, masa būs gatava:) Šokolādes glazūra šeit nav obligāta, man vienkārši vajadzēja to izlietot, bet garšoja labi. Našķis, protams, supersalds, ar īrisu garšu, nu gluži kā bērnībā, tikai bērnībā mēs nelikām klāt žāvētus augļus, kas, manuprāt, te nebūt netraucē. Klasiskā recepte ir sviests+īrisi+kukurūzas nūjiņas, bet katrs var pēc savas gaumes pievienot, ko vien vēlas. Šo našķi pagaršojām jau gatavošanas dienā, bet nūjiņas tad vēl bija "katra par sevi",  nevis kā vienota masa, tādēļ iesaku desu pēc iespējas ilgāk paturēt ledusskapī, lai tā savelkas. Nākamajā dienā desu ar robotu nazi jau bija vieglāk sagriezt un tā nejuka ārā. Ja gribat atcerēties bērnību, šī būs viena no īstajām receptēm, turklāt laba dāvana māmiņdienā, kura būs jau pēc nedēļas:)



6 komentāri:

  1. Diez, var izmantot Pūres karameļu mērci šim?

    AtbildētDzēst
  2. Sveiki! Mana mīļākā mājas lapa. Visas receptes izcilas!!! Paldies:)

    AtbildētDzēst