trešdiena, 2011. gada 14. decembris

Cūkgaļas kotletes cepeškrāsnī

Atzīšos, cūkgaļas kotletes man nekad nav sanākušas tik garšīgas un sulīgas kā manai vecmammai vai kā, piemēram, gatavotas kafejnīcā. Pareizāk sakot, man tās nekad nav sanākušas ēdamas:D Vai nu ar apdegušām maliņām un jēlu vidiņu, vai nu sausas un negaršīgas. Turklāt no laukiem atvestā maltā cūkgaļa ir ļoti trekna, bet tādu es nevaru ieēst. Vienubrīd jau atteicos no domas, ka jebkad spēšu uzcept ēdamas kotletes. Tagad esmu atradusi veidu, kā kotletes uzcept bez nevienas taukvielas, turklāt bez nepārtrauktas stāvēšanas pie plīts.


Recepti pavisam nejauši ieraudzīju draugiem.lv portālā. Autore ir Taiga Krūmiņa,  kura gribēja kotletes pagatavot savādāk. Cepot cepeškrāsnī, tās smaržoja un garšoja nedaudz savādāk un daudz labāk un tā arī bija:) Izlasot šo recepti, man radās ideja, kā trekno cūkgaļu padarīt liesāku. Skatīt zemāk, kā es rīkojos. 

Sastāvdaļas:
800g maltas cūkgaļas
1 vidējs sīpols
2 ķiploka daiviņas
2 olas
Pāris ēd.k. rīvmaizes+rīvmaize apviļāšanai
Sāls, pipari
Anniņas bezsāls un bezcukura garšvielu maisījums (var izmantot jebkuras savas mīļākās garšvielas)

Pagatavošana:
Cepeškrāsni sakarsē līdz 180 grādiem. Sīpolu sīki sasmalcina, ķiploku izspiež caur ķiplokspiedi un pievieno cūkgaļas masai. Pēc tam gaļai pievieno olas, rīvmaizi, sāli, piparus un garšvielas. Uz šķīvja izber rīvmaizi. No cūkgaļas masas veido garenas kotletes (iepriekš rokas iemērcot ūdenī), kuras apviļā rīvmaizē no visām pusēm. Izveidotās kotletes (man sanāca 12-13 gab) liek uz cepešpannas, kura apklāta ar cepamo papīru (tā kā man bija trekna cūkgaļa, taukvielas nekādas neliku!) un tām gareniski ar nazi iezīmē 3 svītras, kurām pāri šķērsām iezīmē vēl 3.  Liek sakarsētā cepeškrāsnī cepties ~25min, pa vidu apgriežot tās uz otru pusi.

Rezumē:
Autore uz kotletēm lika majonēzes+siera+paprikas maisījumu, bet es no tā atteicos, savukārt rīvmaize bija mana ideja, jo man tā kotletēs garšo. Kotletes sanāca ar brūnu, nedaudz kraukšķīgu garoziņu un ļoti sulīgas iekšpusē. Ļoti garšīgas! Tieši tādas, kā man garšo! Garša līdzīga kafejnīcās un ēdnīcās dabūjamām šnicelēm. Šīs ir pirmās manas sanākušās kotletes, kuras tapa dienā, kad cienāju vecākus ar Cielaviņu, visiem garšoja:) Kamēr cepās kotletes, var paspēt uzvārīt kartupeļus un pagatavot salātus. Vīrs atdzisušas gareniski pārgrieza uz pusēm un lika uz maizes, var gatavot mājas hamburgerus. Un kas man patika vislabāk - kotletes tika ceptas bez nevienas taukvielas un tajās esošie tauki iztecēja ārā, atstājot kotletes sulīgas, liesas un garšīgas.

Kotletes pirms cepšanas

26 komentāri:

  1. Izskatās ļoti garšīgas.
    A svītras kāpēc? Smukumam vai garšai?

    AtbildētDzēst
  2. Manuprāt, ar iegriezumiem kotletes vienmērīgāk izcepsies un būs kraukšķīgākas, bet varbūt es kļūdos:)

    AtbildētDzēst
  3. Paldies ! Kotletes sanaaca ljoti suliigas un garshiigas !

    AtbildētDzēst
  4. Paldies, kotletītes vienkārši ideālas. :)

    AtbildētDzēst
  5. Būs jāizmēģina, savādāk man arī tās kotletes nekad nesanāk ēdamas- tieši kā Tu raksti- vai nu sausas un bezgaršīgas vai apdegušas ar jēlu vidu. Paldies par recepti!

    AtbildētDzēst
  6. Kotletes sanāca labas, garšīgas, paldies! Es biju ņēmusi pus uz pusi liellopu gaļu un cūkgaļu, nākamreiz ņemšu visu cūkgaļu, kā receptē, jo drusku pat prasījās to treknumiņu (bet garšīgas!)Vienīgais, neskatoties uz to, ka biju sataisījusi mazākas kotletītes, man sanāca cept katru pusi 25 min. Nez, vai cepeškrāsns bija par vēsu? Vai visu laiku jācep tais 180 grādos?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Ceļotāja - ļoti labi, ka šī recepte noder vēl kādam, kam iepriekš nav sanākušas kotletes!:) Vai cepeškrāsni pirms cepšanas uzkarsēji? Izklausās, ka Tavai plītij cepšanai piemērotāki būs 200 grādi:)

      Dzēst
  7. Labdien!
    Vai plīts jākarsē tikai no apakšas vai no apakšas un augšas?
    Paldies.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveiki! Plīts jākarsē no augšas un apakšas. Veiksmi! :)

      Dzēst
  8. Ļoti gardas, draugs slavēja! :) Mīļš paldies par recepti :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies, Rūta, par atsauksmi! :) Priecājos līdzi! :)

      Dzēst
  9. Lai kotletes sanāktu sulīgas, kotlešu masai jāpievieno ūdens, tā pavairāk. Tā man mamma iemācīja. :)
    Mēģināšu pēc šīs receptes, bet vai olas nepadara pārāk stingru masu?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies par padomu! Man masa nešķita par stingru :)

      Dzēst
  10. Paldies par burvīgo recepti. Sanāca varengardas. Man vienmēr kotletes dedzināja dēļ treknuma, tagad apēdu ar gardu muti un viss kārtībā. Vīram arī ļoti garšoja. :)

    AtbildētDzēst
  11. kotletes sanaca cietas ,stivas un pierava klat cepampapiru. :(

    AtbildētDzēst
  12. Sanāca ļoti gardas kotletes. Tā kā man nepatīk cept eļļā, tad šī ir alternatīva metode.

    AtbildētDzēst
  13. Es kotlešu masai vēl pierīvēju kartupeli,lai kotletes būtu sulīgākas.

    AtbildētDzēst
  14. Sanāca superīgas kotletes. Paldies! :)

    AtbildētDzēst
  15. Es neesmu nekāds baigais pavārs un virtuve īsti nav mana lieta, bet šīs pat man sanāca ļoti garšīgas. Paldies

    AtbildētDzēst