trešdiena, 2011. gada 28. septembris

Ābolu kūka ar bezē

Īstais nosaukums ir Ilzes kūka. Ilze ir Elmāra Taņņa sieva un šī ir viņas garšīgās rabarberu kūkas recepte, kura publicēta Elmāra Taņņa grāmatā "Brīnišķīgas receptes".


Receptē daudzumi norādīti tasēs, Ilzes tase ir 250ml, es mērīju tasēs un uzreiz nedaudz noapaļojot svēru gramos (norādīts iekavās), jo man tā ir ērtāk.

Sastāvdaļas:
Pamatnei:
1/2 tase sviesta (100g)
1 tase miltu (160g)
1 ēd.k. cukura

Pildījumam:
3 olu dzeltenumi
1 tase cukura (240g) (es liku 208ml jeb 200g cukura)
2 ēd.k. miltu
Naža gals sāls
1/2 tase saldā krējuma (130g)
2 1/2 tases notīrītu un sagrieztu rabarberu (321g) (man bija 825ml jeb 420g skābenu ābolu)

Virskārtai:
3 olu baltumi
1/3 tases cukura (87ml jeb 70g)
4 ēd.k. kokosriekstu skaidiņu (40g)
Naža gals vaniļas (man bija naža gals DanSukker īstā vaniļas cukura)

Pagatavošana:
Miltus samaisa ar cukuru, iedrupina sviestu un samīca viendabīgā masā. Mīklu ar roku iespiež pannā ar augstām malām (man bija 26cm veidne ar noņemamām malām, izmantoju cepampapīru). Cep apmēram 10 minūtes iepriekš sakarsētā vidēji karstā cepeškrāsnī (es cepu tieši 10 minūtes 180 grādos).
Olu dzeltenumus, cukuru, miltus, sāli un krējumu labi sakuļ. Piemaisa gabaliņos sagrieztus rabarberus (manā gadījumā ābolus). Uz brīdi izņem pannu no cepeškrāsns. Karstajai mīklas pamatnei uzlej rabarberu (ābolu) maisījumu. Liek atpakaļ krāsnī un turpina cept vēl 45 minūtes (180 grādos).
Olu baltumus saputo stingrās putās, ik pa brīdim pievienojot pa karotei cukura. Pievieno vaniļu, vēlreiz sakuļ.
Pēc jau pieminētajām 45 cepšanas minūtēm kūkai uzklāj sakulto olas baltumu, pārkaisa ar kokosriekstu skaidiņām un cep vēl 10 minūtes, līdz virsma ir viegli brūna (kopējais cepšanas laiks 1h 5min).
Nedaudz atdzesē un pasniedz viesiem. Kūkas virskārta ir tik glīta, ka papildus nav jādekorē. Bet īsti gardēži nenožēlos, ja karsto kūku kombinēs ar baltā plombīra saldējumu.

Rezumē:
Neskatoties uz to, ka cukura daudzumu samazināju, bet kūka tomēr bija nedaudz par saldu, tā bija ļoti garšīga! Tagad novērtēšu ar kritisku aci. Apakšējā kārta gan bija nedaudz par drupenu, bet tas nekas, garšoja labi, vidējai kārtai cukuru noteikti var samazināt, augšējai kārtai viss bija ok:) Maliņas man tik viļņotas sanāca, jo izmantoju cepampapīru, var, protams, iztikt bez.
Tannis jau piezīmēja, ka kūka dažreiz iznāk mazliet par saldu un ja rabarberu vietā ņem ābolus, cukura daudzumu vajag pieregulēt.
Tā kā man saldētavā ir rabarberi, noteikti šo kūku izcepšu ar tiem un varu saderēt, ka tā garšos tikpat labi, ja ne labāk.
Tātad, ja jūs cepsiet ar āboliem, lieciet mazāk cukura (ap kādiem 100-150g), bet tikai vidējai kārtai, pārējām viss bija kārtībā. Kokosriekstu skaidiņu vietā var likt sasmalcinātus riekstus.
Tagad par garšu, kūka bija ļoti garšīga un sulīga, apakšējā smilšu kārta gluži kā siera kūkai, vidējā kārta sulīga un augšējā gaisīga, kā jau bezē un ar nedaudz apgrauzdētu kokosriekstu skaidiņu garšu. Izskatās ļoti skaisti un dekoratīvi. Kūka garšoja visai mūsu ģimenei un līdz vakaram bija palikuši tikai pāris gabaliņi, kuri labi garšoja arī nākamajā dienā. Šo kūku man nebūtu kauns atrādīt ķēķa tusā:)




43 komentāri:

  1. Ohoho, Kika, cik šī ir lieliska kūka!
    Garajā versijā tāds stāsts - māmiņdienas sakarā un pašā rabarberu laikā grasījos izcept rabarberu kūku, uzaicinot savu māmiņu ciemos. Rabarberi man bija vien ~1,5 kāts - par maz, veikalā pēkšņi arī to vairs nebija, un nācās apm. pusi vai pat biku vairāk (no receptes daudzuma) aizstāt ar āboliem. Cukuru liku piesardzīgi - arī tos 200g, bet drošības pēc ābolus kārtīgi apslacīju ar citronu sulu. Un sanāca lieliski. Ir tāda aizdoma, ka tīri ar rabarberiem būtu vēl lieliskāk, jo būtu lielāks skābuma-salduma kontrastiņš. Laba ļoti. Pasniedzu ar plombīra saldējumu..... Kā vīrs atzina - restorāna līmenis. :))) Kad man atkal sakārosies šādu komplimentu, noteikti cepšu vēl. :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Aija - paldies par atsauksmi, biju aizmirsusi par šo kūku, bet Tavs komentārs man lika par to atcerēties! Es tieši domāju, ko iesākt ar rabarberiem, kuri ienākušies no laukiem!:) Ļoti priecājos, ka Tev un pārējiem garšoja, noteikti pagatavošu šo kūku ar rabarberiem!:)

      Dzēst
  2. Mums ļoti garšoja šī kūka :) Paldies par recepti!!! Noteikti cepšu vēl un vēl. Cepām ar rabarberiem, cukuru patiešām var likt mazāk, jo pat ar skābajiem rabarberiem, norādītais daudzums ir pārāk liels. Bet visā visumā - ekselenta kūka!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Priecājos, ka garšoja, paldies par atsauksmi!:)

      Dzēst
  3. Pāris dienas atpakaļ ciemos nogaršoju šo kūku (gan pilnīgi karstu no pannas, neizbaudīju tik labi), šodien pati nolēmu izcept (ar rabarberiem). Apakšējo kārtu cepu 10 min, bija pilnīgi gaiša, pacepu vēl kādas 4 min, bet tā arī brūngana nepalika, liku virsū pildījumu. Cukuru pildījumam, vadoties pēc komentāriem liku nedaudz mazāk. Ar virskārtu sanāca mazs pušieris- aizmirsu, ka cukuru nevar likt uzreiz, īsti labi neputojās un nebija tā apjoma. Ēdām kūku jau mazliet siltu ar balto TIO saldējumu. Likās, ka nedaudz tā apakšmala tomēr varēja būt gatavāka, bet kopumā garša - dievīga! Un pēc salduma ideāla! Visi slavēja, cepšu vēl!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies par atsauksmi, priecājos, ka, neskatoties uz misēkli, kūka garšoja! Man jau šķiet, ka apakšējai kārtai nebija jābūt pavisam brūnganai, bet ja, vēlas, var pacept mazliet ilgāk par tām 10min:)

      Dzēst
  4. ļoti garšīga, patiešām, ir vērts to mēģināt un taisīt vēl!
    jautājums man tāds teorētisks- kad kūka izcepusies, to uzreiz ņemt ārā no cepeškrāsns vai paturēt nedaudz ( olbaltuma dēļ- jo man pēc tam sakritās tās putas, bet tā bija tāpat laba).

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Nu var nākamreiz nedaudz paturēt atvērtā cepeškrāsnī, tikai jāuzmanās ar pārcepšanu:) Cik atceros, es atdzesēju istabas t'c, kūka īpaši nesakritās. Forši, ka garšoja!:)

      Dzēst
  5. Jau pēc dienas cepu nākamo :). Šoreiz pacepu apakšu ilgāk, sanāga tāda nedaudz krauksķīga, trausla- nu ļoti laba! Ar olas baltumiem un cukuru arī visu izdarīju kā pienākas. Mmm, super laba kūka! Cepšu vasarā ar visādām ogām...
    Evita

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies, Evita! Priecājos, ka garšoja! Es arī pacepšu ilgāk nākamreiz:) Lai veicas!

      Dzēst
  6. Paldies Kika par recepti, izcepu ar rabarberiem un virsu uzberu mandelju skjelites. Sanaca ljoti, ljoti garda.
    Kristine Dresdené

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveika, vārdamāsa Drēzdenē!:) Ar mandeļu šķēlītēm noteikti garšīgi! Paldies par atsauksmi, prieks, ka patika!:)

      Dzēst
  7. Pagatavoju kūku arī ar zemenēm. Pildījumam liku mazāk cukura, kādus 130g, pašas zemenes man bija 420g. Fantastiska kūka!
    Evita

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Evita, ar zemenēm neesmu mēģinājusi, paldies, ka padalījies!:)

      Dzēst
  8. Paldies par recepti, bet es vēlētos uzzināt cik liels bija Jūsu pamatnes diametrs?

    AtbildētDzēst
  9. Recepte izskatās garda.
    Tikai būtu derējis tāds sīkums, cik aptuveni mīklai jābūt biezai, kādas konsistences..ķepīgākais (sviestainākais), jeb drupenākai.Protams, to jau pēc pirmās cepšanas reizes var labot un nākamajā palabot kļūdas :)
    Paldies par recepti.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Ieskatam derēs pievienotās procesa bildes:) Lai veicas!:)

      Dzēst
  10. Njam njam njammmm!!!!

    superiiga kuka! Es ilgu laiku jau biju domajusi ka jacep, bet beidzot bija iemesls :) un es ljoooti priecaajos ka uzcepu! Fantastika kuka un tik elementari pagatavojama! Visiem iesaku!

    Man gan bija 22cm panna , man liekas, ka to pildijumu kadas 10 min ilgak pacepu. Nebija maja kokosriekstu skaidinjas, ta ka lietoju smalki sagrieztus valriekstus.

    Paldies liels par recepti - ta ir ielikta pie "favoritajaam" :)

    AtbildētDzēst
  11. Sveiki!
    gribēju apjautāties, kādu iemeslu dēļ varēja sakristies putotais olbaltums?... Cepoties viss bija brīnišķīgi, pufīga un gaiši brūna virsiņa. Pēc izslēgšanas drusku paturēju kūku plītī pie atvērtām durtiņām, tad ņēmu laukā. Pēc 15 min viss bija sakrities... Tagad kūka vēl drusku silta un virsiņa ļoti mīksta. Tādai jābūt vai tai ir jāsacietē kā bezē?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveika, piedod par ilgo gaidīšanu. Atbildēju zemāk:)

      Dzēst
  12. Esmu cepusi vairākkārt ar āboliem, rabarberiem, nedaudz piemaisot saldētas jāņogas.Šodien būs mans pirmais mēģinājums ar jāņogām :)

    AtbildētDzēst
  13. Kas var būt labāks par šo!Ieva.

    AtbildētDzēst
  14. Es joprojām interesējos par augšiņu - tai ir jābūt cietai? man visu laiku sanāk mīksta un beigās sakritusies... neskatoties uz to, ļoti garšīga kūka!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveika, piedod par ilgo gaidīšanu, kaut kā biju palaidusi garām Tavu komentāru. Augšiņas konsistence atgādina zefīru - krēmīga, gaisīga, bet saturīga (nav kraukšķīga). Ļoti svarīgi pareizi sakult baltumus, vispirms tos saputojot stingrās putās (tādās, lai bļodu apgāžot otrādi, tie nekrīt ārā) un tad pamazām pa karotei pievienojot cukuru. Varbūt pamēģini nākamreiz uzlikt grādus uz 200, jo iespējams, ka Tava cepeškrāsns nav tik karsta kā manējā un bezē nepaspēj izcepties, vai tieši otrādi, pamēģini cept mazākā karstumā un ilgāku laiku. Lai veicas!:)

      Dzēst
  15. Fantastiska kūka un es ticu, ka pat galīgam neprašam konditorijas pasaulē šī kūka iznāks kolosāla! Paldies par recepti!

    AtbildētDzēst
  16. Ļoti garda. Esmu gan nedaudz, nedaudz pamainījusi recepti, bet visi slavē šo kūku. Mana mīļākā, vienmēr sanāk nepārspējami garšīga :) Šajās dienās atkal cepšu..paldies par recepti.

    AtbildētDzēst
  17. Mmmmm, garda! Šodien kolēģis cienāja savā dz.d. Būs jāmeģina arī pašai :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Noteikti jāmēģina, sanāks garda! :) Veiksmi! :)

      Dzēst
  18. Laba,laba,laba,laba.....Paldies,paldoes,paldies,paldies......

    AtbildētDzēst
  19. Šitā garšo visiem,paldies!

    AtbildētDzēst
  20. Kūkas recepte ideāla! Es tiku klāt lielam apjomam banānu, un mēgināju izdomāt ko lai ar tiem sadara- nolēmu riskēt un ābolu/rabarberu vietā pievienoju 4 banānus. Masai klāt liku 1/2 cup (125 ml) cukura- bet tas absolūti nemaz nav vajadzīgs, droši vien patiks tiem, kas mēģina lietas padarīt veselīgākas un neizmantot cukuru. Bet kombinācija super.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Dainii - paldies par atsauksmi! No banāniem var pagatavot banānu maizi, es grasos izmēģināt kādu no receptēm:)

      Dzēst
  21. Paldies par recepti:) Sanāca ar 1x!

    AtbildētDzēst
  22. Visi komplimenti šai kūkai. Tiešām dievīga. Izmantoju 20cm formu un galīgi nežēloju rabarberus, kūka sanāca augstāka uz dievīgi sulīga, saldskāba. Lieki teikt, ka 4 cilvēki gluži vai "norija" šo kārumu.

    AtbildētDzēst
  23. Paldies par recepti! Sanaca super garda! Saliku paris rabarberus ar aboliem. Nakosreiz izmeginasu abolus ar janogam! 😊

    AtbildētDzēst
  24. Man ļoti garšo šokolādes biezpiena kūka ar ķiršiem,pamēģināšu arī šo.Paldies...

    Maija

    AtbildētDzēst