trešdiena, 2011. gada 14. septembris

Šokolādes desa (Saldā brunete)

Nu kurš tad nezin šo saldo desu, kuras modernais nosaukums ir "Saldā brunete"? Vēl viens brīnumgards manas bērnības našķis.

Sastāvdaļas:
100g sviesta
2 olas (vislabāk lauku)
1 glāze (200g) cukura
100g kakao pulvera
2 paciņas cepumu (es šoreiz izmantoju Selgas cepumus 11 gab)
50g marmelādes
50g rozīņu
Var pievienot riekstus, žāvētas aprikozes pēc vēlēšanās

Pagatavošana:
Mīkstu sviestu saputo ar cukuru. Olas kārtīgi nomazgā un pievieno sviesta masai, turpinot putot. Visbeidzot pievieno kakao pulveri, kārtīgi samaisa. Rozīnes uzbriedina verdošā ūdenī, marmelādi sagriež mazos gabaliņos. Masā iedrupina cepumus (pusi no daudzuma drupināju lielākos gabaliņos, otru pusi drumstalās), pievieno rozīnes un marmelādi. Masu ieliek folijā, veido desas formu, un kopā ar foliju cieši satin. Ieliek ledusskapī uz nakti. Nākamajā dienā foliju taisa vaļā un skatās, kas par brīnumu sanācis:)

Rezumē:
Šī supergardā un sātīgā desa, pēc kuras atšķirībā no īstās desas rindā nebija jāstāv, īpašus komentārus neprasa, jo to zināja katrs Padomju laiku bērns. Vēl viens apliecinājums, ka viss ģeniālais ir vienkāršs. Tagad iecienījusi arī mana meitiņa un vīrs. Tā kā šoreiz liku mazāk cepumus, nekā receptē, man šis daudzums patika labāk, jo tad brūnās masas ir vairāk. Desa ātri paliek mīksta, tāpēc pirms pasniegšanas to jātur ledusskapī. Lūdzu nepērciet  gatavo desu ar E vielām, jo jebkurš to var pagatavot mājās!:)


19 comments:

  1. Paldies par recepti. Laikam beidzot saņemšos šo pagatavot.
    Arī esmu par gatavošanu mājās, tomēr nevar teikt, ka tad nav nekādu E. Tie tomēr ir lielākajā daļā izejvielu.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Selgas cepumi ir ļoti neveselīgi,īstenībā.Un arī ar E.Un ,ja vēl gadās nopirkt nevis sviestu,bet sviestu ar augu taukiem-tad viss kopā ļoti neveselīgi.
      Bet ,protams,garšīgi-tas pārspēj visus neveselīgumus.

      Dzēst
    2. Selgas cepumi paši par sevi ir šķebinoši saldi. Cukuru nelieku nemaz.

      Dzēst
  2. Protams, pavisam izvairīties no E vielām nav iespējams, tomēr samazināt to lietošanu gan:) Arī šai desai nepieciešamos cepumus var cept paši (no pašgatavotas smilšu mīklas).

    AtbildētDzēst
  3. Sveiki!!Man jautajums tads, vai kakao pulvera vieta var izmantot kakao grenulas?

    AtbildētDzēst
  4. Nekad neesmu izmantojusi kakao granulas (ja domātas tās, no kurām gatavo kakao dzērienu) un neiesaku. Mēģināt jau var, bet tad cukura daudzums ir jāsamazina, nepateikšu gan uz cik, jāskatās pēc garšas. Rezultāts nebūs tik garšīgs, paredzams un īsts, vismaz es negarantēju, labāk tomēr izmantot īsto kakao pulveri, jo tā daudzums un rūgtums te ir perfekts.

    AtbildētDzēst
  5. Un, lai samazinātu E, cepumu vietā var izmantot sausiņus (es izmantoju Vidzemes maiznieka, jo tajos nav ne piena, ne olas produktu, nedz E (nu izņemot citronskābi)), bet marmelādes vietā izmantoju tādu, kurā šo vielu nav - piem., Lāču gatavoto smiltsērkšķu marmelādi

    AtbildētDzēst
  6. ko nozime olas kartigi nomazgat? vinjas tacu japievieno svaiga veida..nevis varitas? par olu mazgasanu nesapratu :D

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Tā kā šajā gardumā tiek izmantotas termiski neapstrādātas olas, es tās pirms pievienošanas nomazgāju, lai izvairītos no iespējamās inficēšanās ar salmonelozi.

      Dzēst
    2. Tā,kā olas ir bīstamas svaigā veidā-iesaku olas nevis mazgat,bet likt uz uguns un karsēt kopā ar sviestu,turpināt visu pārējo tāpat ,kā receptē-olas-karsēšanas procesā zaudēs savu bīstamību :)

      Dzēst
    3. Tā kā mēs olas neēdam,tad tādas nepievienoju, bet pielēju nedaudz ūdens. Lieliski izdevās tāpat. Tā kā-izdodās arī bez olām ļoti gardi! :)
      Paldies liels par recepti!

      Dzēst
  7. ...paldies par recepti. Biju piemirsusi par tik brīnišķīgu un vienkārši gatavojamu našķi..


    ...lūdzu , vēl ko no saviem krājumiem.

    AtbildētDzēst
  8. Man gan sanāca ļoti,ļoti skaista un briesmīgi garda!
    Bet cepumus gan es lieku pavairāk,dažreiz cepumu vietā lieku riekstus,mēli var norīt.:D
    Labprāt redzēšu Tavā blogā vēl interesantas un gardas receptes.:)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. 100g kakao - Cik tas būtu tējkarotēs vai ēdamkarotēs, man diemžēl nav virtuves svaru?

      Dzēst
    2. Tas būs apmēram 5 ēdamkarotes. Veiksmi! :)

      Dzēst
  9. Padomju laikos (vismaz mēs) šo desu taisījam no 3 sastavdaļām- izkauseta šokolade un sviests, kurā iemaisa drupinatus cepumus. Pateicoties sviestam, tā saldetavā sasalst. Un viss :)

    AtbildētDzēst