piektdiena, 2011. gada 23. septembris

Puķkāpostu (ziedkāpostu) sacepums

Šo puķkāpostu jeb ziedkāpostu sacepumu nolēmu uzcept brīvdienās, kad nekur nav jāsteidzas.


Sastāvdaļas:
2 vidēji puķkāposti (kopā ~1,2kg)
200ml saldā krējuma
2 olas
~150g labi kūstoša siera (man bija Tilsiter)
Sāls, pipari

Pagatavošana:
Puķkāpostus nomazgā, sadala rozetītēs un sagriež sīkāk vienāda lieluma gabaliņos. Gabaliņus liek vārošā sālsūdenī un vāra ~10-15 min, kamēr ir mīksti. Sieru sarīvē skaidiņās.
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Olas ar dakšiņu sakuļ ar sāli un pipariem, pievieno krējumu un pusi no sarīvētā siera. Puķkāpostus liek karstumizturīgā stikla traukā (~26cm diametrā), tiem pārlej olu-krējuma-siera maisījumu un liek cepties 180* ~40-45min. 10 minūtes pirms cepšanas beigām sacepumam uzkaisa atlikušo pusi siera, liek atpakaļ cepties. Gatavu nedaudz atdzesē un pasniedz ar pārkaisītiem zaļumiem un ja vēlas ar skābo krējumu.

Rezumē:
Šādu vienkāršu sacepumu, kuram vēl bija klāt biezpiens un zaļumi, ēdu pie vīramammas. Toreiz sacepums pēc garšas bija nedaudz skābens, konsistence stingra. Šo sacepumu nolēmu gatavot bez biezpiena, tas sanāca ļoti maigs, garšoja labi, bet konsistence nebija tik stingra, nedaudz juka ārā. Zaļumus labāk pievienot masai pirms cepšanas. Iespējams, ka jācep 200 grādos (bet tad īsāku laiku), lai olas ar krējumu ātrāk sarecētu, tad sacepums būtu stingrāks. Tā kopumā abiem variantiem ne vainas, vīram ļoti garšoja.



6 komentāri: