piektdiena, 2011. gada 16. septembris

Kārtainā ābolkūka

Kārtainā ābolkūka ir viena no manām mīļākajām ābolkūkām, kuru agrāk pirku veikalā. Ja būtu zinājusi, ka to ir tik vienkārši pagatavot, turklāt tā sanāks 100x garšīgāka nekā pirktā, jau sen būtu pati cepusi.


Kaut kad sen atpakaļ Made SAPā ielika recepti, no kuras pamatu špikoju no viņas.

Sastāvdaļas:
1 iepakojums dzeltenās Tešlas (6 plāksnes)
10-12 vidēji āboli
1/2 glāzes ūdens
2-3 ēd.k. cukura (cukura daudzums jāregulē pēc garšas, jo skābāki āboli, jo vairāk jāliek)
1/2 tējk. kanēļa
1 sakulta ola pārziešanai

Pagatavošana:
Ābolus nomazgā, nomizo un sagriež mazās šķēlītēs. Man sanāca pilns katliņš (1l) ar sagrieztajiem āboliem. Ābolus liek katliņā, tiem pievieno ūdeni, cukuru un kanēli, samaisa un vāra zem pusatvērta vāka uz lēnas uguns ~15-20 min, kamēr ūdens ir iztvaikojis un āboli mīksti. Man bija rudens svītrotie, tāpēc tie ātri izšķīda un krāsa bija sarkanīga. Kad masa gatava, to vēlreiz pagaršo un ja nepieciešams, pievieno vēl cukuru (mīklai cukura klāt nav, tāpēc ābolkūkas garša ir atkarīga tieši no pildījuma). Ābolu masu noņem no uguns un noliek atdzesēties.
No saldētavas izņem dzeltenās Tešlas mīklu, attaisa no iepakojuma un plāksnes nedaudz atlaidina. Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Uz cepešpannas liek cepampapīru, uz kura liek 2 pusatlaidinātas plāksnes. Plāksnes ar dakšiņu viscaur sadursta (pusatlaidinātas vieglāk sadurstīt nekā pavisam mīkstas) un cep 180* ~10 minūtes. Gatavām jābūt gaiši dzeltenām. 3 no 6 plāksnēm pirms cepšanas pārziež ar sakultu olu, tās būs jāliek virspusē. Gatavās plāksnes atdzesē.
Ņem nepārziesto plāksni, uz tās vienmērīgi izliek ābolu masu, un tai virsū liek pārziesto plāksni, pēc tam plāksnes nedaudz saspiež ar roku (tas nekas, ja plāksnes nedaudz drups). To pašu atkārto ar 4 atlikušajām plāksnēm. Gatavās 3 kūkas liek uz šķīvja, pārklāj ar pārtikas plēvi un ievieto ledusskapī savilkties uz nakti.
Nākamajā rītā plāksnes sagriež 4 vai 8 daļās un pasniedz.

Rezumē:
Šo varētu saukt arī par slinko ābolkūku, jo te es izmantoju gatavo veikalos nopērkamo saldēto mīklu - Tešla. Šī ir vienīgā gatavā mīkla, ko pērku, bet nākotnē iemācīšos mīklu gatavot pati. Tešlu esmu atzinusi par ērtāko, slinkāko un ātrāko variantu gadījumiem, kad vajag kaut ko ātri pagatavot (jo arī man kādreiz uznāk slinkums:)), un vienalga, ko no šīs mīklas gatavo, rezultāts vienmēr ir garšīgs. Tāpēc man vienmēr saldētavā atrodas kāda paciņa šīs mīklas. Kūka ir ļoti garšīga tieši nākamajā rītā, kad savilkusies.
Pildījuma varianti:
1)Var smērēt gatavu ābolu ievārījumu (vislabāk pašvārītu),
2)Var smērēt pašvārītu brūkleņu-ābolu ievārījumu, arī garšīgi!
3)Pavasarī ābolu vietā var likt tādā pašā veidā savārītus rabarberus.
Vēlāk blogā ielikšu arī citus gardumus, kurus var pagatavot no Tešlas.
Info:
Veikalos ir nopērkamas 3 veidu Tešlas - dzeltenā bezrauga (6 plāksnes), sarkanā rauga (6 plāksnes) un zilā bezrauga (2 lielas plāksnes, kuras der standarta cepešpannām). Visvairāk esmu iecienījusi dzelteno.


13 comments:

  1. ņam, ņam!!
    nākošnedēļ jāuztaisa!! :)

    AtbildētDzēst
  2. Obligāti!:) Un jāieraksta, kā būs sanācis:))

    AtbildētDzēst
  3. Es nesapratu. Ir japanem 3 plaksens no sešam uz vienas uzliek abolmasu un liek cepties? Pec tam iznem lauka un liek otru plaksni virsu kura ir parziesta ar olu? Beigas sanak 3 kukas.

    AtbildētDzēst
  4. Tātad - vienā paciņā ir 6 plāksnes. Jāizcep vispirms visas 6 atsevišķi, no kurām 3 pirms cepšanas apziež ar olu. Pēc tam uz 3 neapziestajām plāksnēm liek ābolu masu, uz kuras liek atlikušās 3 ar olu apziestās plāksnes. Vairāk neko necep, kūka ir gatava. Kopā sanāk 3 kūkas, katra no 2 plāksnēm.

    AtbildētDzēst
  5. Nespēju iedomāties ābolkūku no ledusskapja! Manuprāt, viss kaifs ābolkūkai ir siltumā un smaržā, kad tikko cepta.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Katram savs:) Šī kūka man negaršo svaiga, jo tad tā ir drupena (plāksnes plēkšņojas) un nesavilkusies.

      Dzēst
  6. ,,,sakiet ludzu, Jus si atlaidinatas miklas plaksnintes ari izrullejat pirms liksjanas cepeskrasni?,,,

    AtbildētDzēst
  7. Izmēģināju šo recepti!
    Ābolkūka sanāk debešķīga, bet man ir viena problēma.
    Ābolu masa sanāk par šķidru, kaut gan vāru ilgi.
    Nakamajā dienā viss griežot tek laukā. :(

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies par atsauksmi! Zemāk esošajā komentārā iesaka ābolu masai pielikt nedaudz kartupeļu cietes. Vēlu veiksmi nākamreiz! :)

      Dzēst
  8. Varu padalīties, lai ābolu masa nebūtu tik šķidra, jāpieliek nedaudz kartupeļu ciete. Tad sanāk superīgi.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies par noderīgo padomu un atsauksmi! Veiksmi turpmāk! :)

      Dzēst
  9. Sanāca ļoti gardi. Man ābolu masa sanāca ļoti laba arī bez cietes, vārīju nepiedegošajā katlā ābolus +cukurs + kanēlis, bez ūdens.

    AtbildētDzēst