trešdiena, 2011. gada 28. septembris

Cūkgaļas gulašs

Pēc pieprasījuma ielieku blogā arī kādu citas gaļas ēdienu, šoreiz cūkgaļas gulašu. Kaut arī šo ēdienu droši vien prot gatavot gandrīz katrs, tomēr atrādu savu versiju.


Sastāvdaļas:
~300g cūkgaļas šķiņķa bez kaula
1 liels burkāns
1 sīpols
1 ēd.k. miltu
~1/2-1 glāze ūdens
1,5 ēd.k. skābā krējuma
Sāls, pipari
Lauru lapa (ja vēlas)

Pagatavošana:
Cūkgaļu sagriež vidēji lielos gabaliņos. Es griežu nedaudz lielākus kā strogonovam. Gabaliņus liek uz sakarsētas pannas un eļļā apcep līdz iztvaiko šķidrums un gaļa paliek viegli brūngana. Tad gaļu pārliek katliņā ar visu šķidrumu, ielej tukšajā pannā nedaudz ūdeni un arī to uzlej gaļai. Var gaļu sautēt turpat pannā vai "pīlē". Gaļai pārlej ūdeni tik daudz, lai tas knapi pārklāj gaļu un uz lēnas uguns sautē, kamēr mīksta (~45-60min atkarībā no gabaliņu lieluma). Pievieno sāli un piparus pēc garšas, var pievienot lauru lapu. Kamēr gaļa vārās, nomizo un sīki sagriež sīpolu (var apcept), uzreiz pievieno gaļai. Burkānu nomizo un sagriež pusripiņās (var rīvēt skaidiņās un apcept), pievieno, kad gaļa ir pusgatava. Vārīšanās procesā var pievienot nedaudz ūdeni.
Bļodiņā vai krūzē sajauc miltus ar ūdeni un kārtīgi izmaisa tā, lai nebūtu kunkuļu (ūdeni parasti lieku uz aci). Kad gaļa ir gatava, tai pievieno miltu-ūdens maisījumu, samaisa, pagaida pirmo burbuli un liek klāt skābo krējumu, atkal samaisa. Pārbauda garšu un ja nepieciešams, pievieno vēl sāli un piparus. Ja mērce sanākusi par biezu, pievieno nedaudz ūdens.

Rezumē:
Lai arī man patīk dažādi nebijuši eksperimenti, ik pa laikam mīlu atgriezties pie pārbaudītām vecajām vērtībām. Šādi gulašu gatavo mana mamma un vecmamma (izņemot sīpolu, to gan viņas liek klāt vēlāk un vēl liek klāt ķiploku) un to es iemācījos no viņām. Citi liek klāt tomātu mērci, bet es ne. Man patīk, ka sīpols izšķīstot veido mērces pamatu. Man patīk mērces dabīgā, "nesamudrītā" garša. Pēdējā laikā gan es šādas mērces gatavoju reti, bet šad tad jau var. Šī manā virtuvē ir klasiska vērtība, vislabāk garšo kopā ar vārītiem kartupeļiem un marinētiem mājas gurķīšiem. Liesākam variantam miltus un krējumu nepievieno (vai pievieno tikai krējumu), jo mērce arī bez šiem komponentiem garšo lieliski.

11 comments:

  1. superigs gulashs :) lai ari man bija cukgalas vieta titara galja, viss sanaca superigi :) paldies

    AtbildētDzēst
  2. Paldies par ideju! Es krējuma un ūdens vietā parasti lieku pienu. Man garšo tāda pienīgāka un tumīgāka. :) Paldies!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Nu re, man ar pienu tā ne īpaši garšo. Bet katrs jau sev atradīs to labāko variantu:)

      Dzēst
  3. Superīga recepte :) Paldies! Vīrieši teica, ka esmu lieliska saimniece ;) Garšoja dievīgi!

    AtbildētDzēst
  4. Es pievienoju vēl pus tomātu sagrieztu,izskatās ka būs ļoti apetelīgi un vīrs apēdīs ne tikai mērcīti ar kartupelīšiem, bet vel mani paķers klāt saldajā :D Paldies par receptīti ;)

    AtbildētDzēst
  5. Ļoti garda mērcīte sanāca. :) Paldies par recepti.

    AtbildētDzēst