svētdiena, 2012. gada 29. janvāris

Lieliskie šokolādes cepumi

Ideālās cepumu receptes meklējumos, šķirstīju savu cepumu grāmatu, un uzgāju vienu recepti, kura mani ieinteresēja. Sastāvā bija gan rozīnes, gan mandeles un valrieksti, gan šokolāde. Uzcepu vienu porciju, tomēr lielais piedevu daudzums man un pārējiem tā kā traucēja. Nākamajā reizē recepti nedaudz vienkāršoju, noņemot nost pienu, riekstus un rozīnes. Tā nu sanāca mani lieliskie cepumi, neko pielikt, neko atņemt:)


Par pamatu ņemta recepte no grāmatas "Gardi cepumi", tomēr uzlabota no manas puses, gan sastāvdaļu, gan pagatavošanas ziņā. Principā jau tā ir vecā labā smilšu mīkla.

Sastāvdaļas:
125g mīksta sviesta
125g cukura
1 ola
1 tējk. vaniļas cukura
1/2 tējk. cepamā pulvera
1/4 tējk. (maza šķipsniņa) sāls
250g miltu
1 tāfelīte (100g) tumšās šokolādes (var izmantot rūgto, ja vēlas)

Pagatavošana:
Mīkstu sviestu samaisa ar cukuru, pievieno olu, vaniļas cukuru, cepamo pulveri un sāli. Piemaisa miltus. Mīklu saveļ bumbā. Šokolādes tāfelīti sasmalcina nevienādos gabaliņos (es ar nazi griezu uz dēlīša). Šokolādi vienmērīgi iemaisa mīklā. Mīklu saveļ desiņā (attēlos redzamas divas, jo cepu divas porcijas), kurai jābūt pārtikas plēves garumā (29-30cm) un ~4cm diametrā (skat. attēlos). Formu veido vai nu apaļu vai četrkantainu, var pat trijstūrainu, ja vēlas. Mīklas desiņu ietin pārtikas plēvē un ieliek saldētavā uz 30 minūtēm.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Mīklu izņem no saldētavas, uzliek uz dēlīša un sagriež ~7mm (ja patīk plāni un kraukšķīgi) vai līdz ~1cm biezās ripiņās (ja patīk biezi un drupeni). Es griezu ~8-10mm, jo man patīk biezi. Cepumus liek uz plāts un cep 180 grādos ~10 minūtes. Cepumiem jābūt gaiši brūniem.

Rezumē:
Tik daudz cepumus pāris dienās laikam es nekad nebiju cepusi:) Kad šos cepumus uzcepu pirmo reizi, visa ģimene (ieskaitot mani) bija sajūsmā un cepumi pazuda milzīgā ātrumā tajā pašā vakarā. Otrā dienā cepu vēlreiz un jau divas porcijas (tām arī pievienoju tikai vienu tāfelīti šokolādes). Cepumi dievīgi garšīgi, biezi un drupeni, nedaudz mīksti. Pēc izvēles var pievienot sasmalcinātus riekstus un/vai rozīnes, bet mums vislabāk garšoja tieši ar tumšās šokolādes gabaliņiem. Lai arī cukurs var šķist par daudz, tomēr cepumi nebija šķebinoši saldi, to acīmredzot kompensēja tumšā šokolāde. Cepumus var spiest ar piparkūku formiņām, tikai tad mīkla nav jāliek saldētavā, bet uz 1-2h ledusskapī, pēc tam jāizveltnē. Es izvēlējos vienkāršāko variantu, kas ir ātri, vienkārši un ļoti garšīgi! Pagaidām šie ir mani ideālie, lieliskie cepumi, izmēģināšu arī citas receptes.




61 komentārs:

  1. Paldies par garšīgo cepumu recepti!
    Es gan saldēju mīklu uz ilgāku laiku un cepu 3 reizēs. Ļoti vienkārša ātro cepumu recepte (ja saldētavā ir saldēta mīkla) ;)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Kolosāla doma, kā es pati to neiedomājos? Būs tiešām jāuztaisa vairākas porcijas un jātur saldētavā:) Kad sagribēsies, cepumi 10 minūtēs būs gatavi!:) Paldies par ideju!:)

      Dzēst
    2. Sveika! Gribēju pajautāt vai vaniļas cukura vietā var izmantot vanilīn cukuru?

      Dzēst
    3. Liana Balode - var izmantot, tikai jāatceras, ka tad to jāpievieno daudz mazāk. Ar dabīgo vaniļas cukuru būs garšīgāk :)

      Dzēst
  2. Atbildes
    1. Mijena15 - kādu šokolādi izmantoji?

      Dzēst
    2. Kaut kādu Laimas, Es vnk sildīju sviestu un tāpēc izkusa pieliekot klāt. Dēļ siltā sviesta. Šodien mēģināšu vēlreiz.

      Dzēst
    3. Mijena15 - ā, tad jau vaina nav šokolādē. Šajā receptē sviestu nevajag sildīt, tikai atlaidināt istabas temperatūrā. Laimas un Karūnas tumšās šokolādes ir labas cepumiem. Veiksmi un lai šoreiz viss izdodas!:)

      Dzēst
    4. Vakar cepu atkal un viss iznāca. Sviestu sildīju, bet mīklu pēc tam ieliku ledusskapī un tad pieliku šokolādi. Garšo ļoti labi. Dievinu šo recepti :)

      Dzēst
    5. Nu re, apsveicu! Kolosāli, ka garšoja!:)

      Dzēst
  3. Paldies par garšīgo recepti! Cepumi izdevās lieliski:)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Priecājos, ka garšoja! Veiksmi arī turpmāk!:)

      Dzēst
  4. prieks ka musdienas cilveki dalas ar receptem un nav slinkums rakstit so penteri, paldies par recepti!

    AtbildētDzēst
  5. Mm, garša super! Paldies par recepti! Tomēr man miltu bija par daudz.. sākumā saliku trauciņos visas nepieciešamās sastāvdaļas. Kad pienāca kārta miltiem, liku pa daļai. Beigās kāda ceturtā daļa palika pāri, jo mīklai nepavisam neprasījās vairs miltus. Tas pats notika ar šokolādi. Izlietoju kādu pusi no tāfelītes, un tāpat beigās sanāca ļoti saldi. Pat var vairāk just sviesta garšu, kas man pat patīk labāk. :) Bet tomēr garšo brīnišķīgi, būs fantastiska Ziemassvētku dāvana.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Elzix - es arī parasti miltus lieku pa daļām, jo mēdz gadīties, ka tos vajag mazāk vai vairāk. Prieks, ka Tev garšoja un izdevās iepriecināt citus Ziemassvētkos!:)

      Dzēst
  6. Paldies! Izdevās tiešām lieliski, ne velti tāds nosaukums :)). Viss perfekti gan garšā, gan proporcijās!

    AtbildētDzēst
  7. Smaržo visa virtuve :) Ļoti garšīgi cepumi, cepšu vēl.

    AtbildētDzēst
  8. Sveika!
    Gribēju uzzināt cik apmēram daudz cepumu sanāk no šīs receptes?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Godīgi sakot, nekad neesmu skaitījusi, jo daļa cepumu tiek apēsti vēl silti:) Nākamreiz izskaitīšu:)

      Dzēst
  9. Tikko uzcepu - fantastiski, liels paldies!

    AtbildētDzēst
  10. Nu es arī pamēģināju pirmo reiz šitos cepumus. Izskatās ka sanāca. Pieliku klāt citrona miziņu vēl. Meitai garšoja man arī,bet vīrs vēl darbā ,vēlāk apstišos reakciju. Un pie viena cepu to maizīti čabatiņu. Nezinu kas tur sanāks. Krāsnī jau smuki pacēlusies. Man krāsns ir tikai uz 200.grādiem.Karstāku nevaru. Parasto baltmaizi cepu 1.st. Man liekas ka pa tām 20.-30.min neizcepsies. Laikam arī šito cepšu 1.st.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Par cepumiem prieks!:) Ja čabatiņu cep 200 grādos, tad nedaudz ilgāk jācep, jāskatās pēc garoziņas gatavības, un iekšpusi pārbauda ar koka irbulīti:) Lai veicas!

      Dzēst
  11. Paldies Tev! Šie cepumi tiešām ir lieliski un izdevās ļoti garšīgi :) :))))

    AtbildētDzēst
  12. Fantastiska recepte, cepumi tiešām sanāk gardi! Paldies!

    AtbildētDzēst
  13. cik cepumi sanāk no vienas desas?
    Šī ir mana mīļākā lapa, kur iegriezties, kad gribu pagatavot ko garšīgu. Paldies, tev !!!!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Es tiešām neesmu skaitījusi, bet 4 cilvēku ģimenei pietiek nepilnām 2 dienām :) Paldies par labajiem vārdiem! :)

      Dzēst
  14. paldies par recepti, tagad tos cep visa ģimene, baigi ātri un nereāli vienkārši! bet kāda garša, protams sievietēm nav ieteicams aizrauties, bet vīram var pagatavot no visas sirds! :)

    AtbildētDzēst
  15. Tagad tieši gatavoju mīklu! Izskatās, ka viss sanāks tā kā bildēs un būs ļoti garšigi! ;)

    AtbildētDzēst
  16. ņam, tiešām sanāca perfekti. Es gan arī liku mazāk šokolādi, bet labi

    AtbildētDzēst
  17. Cik garšīgi!!!! Man ļoti ļoti garšoja. Mana ģimene bija pārsteigta ka,šie cepumi ir ļoti viegli pagatavojami un diezgan garšīgi!!!!! Paldies ka ievietoji šo neatvairāmo cepumu recepti!!! Es mīlu šokolādes!!!!:) :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Priecājos līdz ar visu jūsu ģimeni! Paldies! :)

      Dzēst
  18. Paldies :)
    Super gardi un galvenais ātri un vienkārši uzmeistarojami :)

    AtbildētDzēst
  19. mès noèdàm pa vienu dienu, divatà!!!;)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Jā, šie cepumi "apēdās" ļoti ātri! Paldies! :)

      Dzēst
  20. Šī tagad ir vienīgā un mīļākā cepumu recepte jau no pagājušās vasaras!!! Meitai vislabāk garšo ar balto šokolādi. Ideāli! Paldies!!!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Ar balto šokolādi noteikti garšo labi, var pievienot arī žāvētas dzērvenes. Paldies par komentāru! :)

      Dzēst
  21. es uzcepu un bija tik garšīgi!!! ļoti laba recepte paldies kad ieteicāt ļoti garšīgi!!!

    AtbildētDzēst
  22. Šito es arī varētu. Varbūt vēl klāt lazdu riekstus. Izklausās viegli. Tas priekš manis:) Iedvesmojoši, jo viegli un garšīgi.
    Bez Kikas tā arī ceptu kotletes vienreiz gadā (parastais iznākums bija: var izmantot āmura vietā, lai iesistu naglas sienā); tagad cepeškrāsnī iet uz urrā!
    Jā, Kika, un man patīk Tavas draudzīgās un nepiespiestās atbildes uz komentāriem:)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Rieksti, rozīnes, žāv.dzērvenes vai ķirši, baltā šokolāde - liec visu, ko vēlies! :) Paldies par atsauksmi, sasmējos par kotletēm, man bija tas pats! :) Veiksmi turpmāk! :)

      Dzēst
  23. hey,ja es vēlos lieliskos kakao šokolādes cepumus,tad cik daudz būtu vēlams pievienot kakao? un vai pēc kakao pielikšanas ir jāliek klāt kādas citas sastāvdaļas,lai nebūtu rūgti,bet gardi? paldies :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveiki, Wonderwall! Manuprāt, kakao pulveri te vajadzētu kādas 2-4 ēd.k., var iemaisīt pa vienai un tad skatīties, vai vajag vēl. Kādas citas sastāvdaļas nav nepieciešamas, var pielikt riekstus pēc izvēles.
      Ja vēlies pagatavot kakao cepumus, tad interesantākam rezultātam iesaku tos gatavot pēc šīs receptes-->> http://www.kikasvirtuve.lv/2011/08/cepumi-gliemezisi.html

      Dzēst
  24. Paldies, par recepti, Kika. Ja kāds iedomājās cept elektroniskajā mikroviļņu cepeškrāsnī ar spēcīgi sadaļu, iesaku likt krietni mazāk visus parametrus. Grādus 160°C, viļņus 400W aptuveni,LAIKU 5min tikai!! Citādi sadeg vai sanāk ļoti cieti kad atdziest.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Elīza - paldies par atsauksmi! Varbūt noderēs kādam, kurš izmanto mikroviļņu krāsni. Tomēr es labāk ieteiktu cepumus gatavot cepeškrāsnī :)

      Dzēst
  25. Tiiiiik garšīgi!!!! Un vienkārši! trijatā šovakar notiesājām :)

    AtbildētDzēst
  26. Paldies, cepumi garšīgi. Pielikām kakao, lai ir brūni, sanāca 30 gb. Bērns priecīgs tirgojas Mārtiņdienas tirgū.

    AtbildētDzēst
  27. Paldies par lielisko recepti! Mani fascinē šo cepumu tekstūra. Es atļāvos to mazliet pārvērst(pievienojot piparmētru ekstraktu), pārtulkot angļu valodā un padalīties ar draugiem. Protams, ievietoju arī atsauci uz jūsu recepti! Cilvēki ir sajūsmā!

    AtbildētDzēst
  28. Paldies,man sanāca 😀😀😀

    AtbildētDzēst
  29. Ļoti garšīgi! Bērns prasīja, vai tad vairāk nav, kad pēdējais cepums tika notiesāts, apmēram pēc stundas, kā tika izņemti no cepeškrāsns:)

    AtbildētDzēst