trešdiena, 2012. gada 25. janvāris

Ar sieru pildīti šampinjoni

Kad manā pastkastītē iekrita 4.janvāra Dienas Ēdienu numurs, visas 4 tajā esošās Jāņa Kaira receptes piesaistīja manu uzmanību. Kā pirmo uzcepu garšīgo pikanto siera maizi ar zaļumiem, tagad pienākusi kārta pildītajiem šampinjoniem.


Receptes autors ir Jānis Kairis, kurš šajā receptē iesaka pievienot čilli pulveri, jo tā stiprums labi saderot ar sieru un sēnēm. Es tomēr čilli pulveri un ķiploku nepievienoju, toties visas pārējās sastāvdaļas (ieskaitot sēnes) ņēmu 2x vairāk.

Sastāvdaļas:
400g lielu, skaistu šampinjonu
1 neliels sīpols
2 ķiplokdaivas (es neliku)
Saišķītis pētersīļu
40g sviesta (es tā vietā izmantoju eļļu)
100g svaigā siera (Kārums, Philadelphia utml., es izmantoju Kārumu ar zaļumiem)
60g labi kūstoša siera (Čedaras, Gouda utml., es izmantoju Gouda)
Pipari, sāls
Čilli pulveris (es neliku)

Pagatavošana:
1.Šampinjonus noskalo, nosusina, nogriež kātiņu galus. Tad katram šampinjonam rūpīgi izņem visu kātiņu (tos noliek malā, jo vajadzēs vēlāk) un iztīra brūnās "lapiņas", lai sēnes iekšpusē būtu vieta pildījumam.
2.Kātiņus sakapā, sīpolu un ķiplokdaivas sīki sagriež, visu samaisa kopā ar sasmalcinātiem pētersīļiem. Pannā sakarsētā sviestā (es eļļā) apcep sēņu kātiņus ar sīpoliem, ķiplokiem un pētersīļiem.
3.Bļodiņā samaisa svaigo sieru ar apceptajām sēnēm un divām ēdamkarotēm rīvēta siera. Pievieno piparus, sāli un čilli pulvera šķipsniņu.
4.Šampinjonus piepilda ar siera masu.
5.Pildītās sēnītes liek ar sviestu ieziestā cepamajā traukā un katrai cepurītei vēl pārkaisa rīvētu sieru. Es liku uz cepampapīra, kurš nedaudz ietaukots ar sviestu. Cep 200 grādos 15-20 minūtes (es cepu 20min).

Rezumē:
Jau sen gribēju pagatavot pildītos šampinjonus, bet kaut kā līdz šim nebija sanācis. Kad ieraudzīju Maximā uz labām atlaidēm lielus, skaistus šampinjonus, ilgi nebija jādomā, ko ar tiem darīt. Sēnes sanāca ļoti garšīgas, sulīgas, vienīgi tajās esošā masa cepoties daļēji izkusa pa visu pannu (varbūt tomēr mazāku laiku jācep). Bet tas bija nieks salīdzinot ar lielisko garšu, jo izlijušo atdzisušo masu varēja vai nu savākt atpakaļ un uzlikt uz sēnēm vai nu ēst ar karoti tāpat. Mums ļoti garšoja kā karstā piedeva pie rīsiem un pēc tam kā aukstā uzkoda kopā ar maizi. Sapa meitenes reiz sēnes pildīja ar malto vai žāvēto gaļu, arī garšīgi.

Sēņu, sīpolu un siera masa
Pildīti šampinjoni pirms cepšanas

7 komentāri:

  1. Parasti līdzīgi gatavojam uz grila, bet vispirms liekam uz grila šampinjonu ar cepurīti uz leju, lai izsulojas suliņa un tad pēc neilga laiciņa iepildām pildījumu. šampinjonu suliņa visticamāk bija pie vainas, kad pildījums iz tecēja pannā.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies par padomu, nākamreiz pamēģināšu grilēt! :)

      Dzēst
  2. Izcili! Paldies par recepti, šodien gatavošu otreiz:)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Jā, šis ēdiens var izraisīt atkarību :) Paldies par atsauksmi! :)

      Dzēst
  3. Es ar laikam pamēģināšu, īstenībā es gribēju jau sen tādus pamēģināt.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Liana - vēlu veiksmi gatavojot šos gardumus! :)

      Dzēst
  4. Liels paldies es pamēģināju un tagad šī būs diezgan bieža recepte ko izmantošu jo man ļoti ļoti garšo gan sēnes gan siers, esu ka traka.

    AtbildētDzēst