ceturtdiena, 2011. gada 18. augusts

Mājas keksi ar biezpienu

Šī recepte ir unikāla ar to, ka tā vairāk kā 30 gadus veca. Bērnībā ar mammu diezgan bieži cepām šos garšīgos keksiņus metāla formiņās ar rievotajām malām, tagad recepti esmu nedaudz pārveidojusi un pielāgojusi mafinu formai, kurā no šīs porcijas sanāk ~24  keksiņi. Un kas mani sajūsmina visvairāk -  recepte ir universāla, jo pavasarī mīklai var pievienot rabarberus, vasarā zemenes, ķiršus u.c. ogas, rudenī ābolus, persikus, bet ziemā rozīnes vai  žāvētas aprikozes, bet ja nevēlas, var nelikt neko! Izvēle jūsu ziņā!:)


Oriģinālreceptē šiem keksiņiem liek klāt rozīnes, autors ir nezināms. 

Sastāvdaļas:
200g sviesta
200g biezpiena (vislabāk, ja krēmīgs)
1 glāze cukura
3 olas
1 ēd.k. kartupeļu cietes
1/2 tējk. vaniļas cukura
1 tējk. ar kaudzi cepamā pulvera
Puse stobriņa citronu esences vai 1 tējk. citrona sulas
1,5 glāzes miltu
Augļu, ogu piedevas pēc izvēles (klasiskais variants ar ~100g rozīnēm)

Pagatavošana:
Uzkarsē krāsni līdz 180 grādiem.
Sviestu izkausē. Rozīnes (ja tādas ir) aplej ar verdošu ūdeni. Ja izmanto ogas, tās nomazgā, ja augļus (es lieku 2 gab uz vienu porciju), tos nomazgā, nomizo un sagriež palielos kubiciņos.
Virtuves kombainā sadrupina biezpienu, tam pievieno kausēto sviestu un pamazām visas pārējās sastāvdaļas. Beigās ar karoti iemaisa rozīnes vai citas piedevas.
Iegūto masu pilda papīra groziņos (apm. 1/2 vienā groziņā) un mafinu formiņās un cep 180 grādos ar konvekciju ~10-15 min. Gatavību pārbauda ar koka irbulīti. Krāsai jābūt gaiši zeltaini brūnai.

Rezumē: 
Šie keksiņi, šķiet, Kikas virtuvē top visbiežāk, jo mīkla ir ļoti ātri un vienkārši pagatavojama, piedevas katrai gaumei piemērojamas un citrona un vaniļas smarža virtuvē dievīga:) Man pašai vislabāk garšo ar rabarberiem, skābajiem ķiršiem un āboliem (vārdu sakot, ar skābām piedevām), meitai patīk vispār bez piedevām, vīram visi. Pamēģiniet, izdosies pat tiem, kuri ar gatavošanu ir uz "jūs":))

Keksiņi ar nektarīniem
Keksiņi ar ķiršiem
Keksiņi ar rabarberiem
Keksiņi ar zemenēm
Klasiskie keksiņi ar rozīnēm

48 komentāri:

  1. Vai bez virtuves kombaina ari var sanakt normala mikla?

    AtbildētDzēst
  2. Visu var dabūt gatavu, ja labi grib!:) Ja man nebūtu kombaina (vai miksera), es darītu tā:
    1.Izberž biezpienu caur sietiņu, kārtīgi samaisa ar kausēto sviestu līdz viendabīgai masai.
    2.Ar dakšiņu vai putojamo slotiņu kārtīgi sakuļ 3 olas ar cukuru atsevišķā traukā.
    3.Olas pievieno sviesta-biezpiena masai, kārtīgi samaisa kopā.
    4.Mīklai pievieno kartupeļu cieti, izmaisa.
    5.Mīklai pievieno vaniļas cukuru un cepamo pulveri, izmaisa.
    6.Mīklai pievieno citrona esenci un lēnām, pa vienai ēdamkarotei (vai vienmērīgi izsijā caur sietiņu) miltus, paralēli ar otru roku visu laiku vienmērīgi maisot mīklu.
    7.Pašus pēdējos vienmērīgi iemaisa augļu/ogu gabaliņus.
    8.Vēlreiz kārtīgi lēnām visu izmaisa un liek cepties groziņos.
    Ceru, ka palīdzēju! Lai veicas!:)

    AtbildētDzēst
  3. Es uztaisīju četra veida kēksiņus no vienas mīklas bez virtuves kombaina. Nu man jau ļoti garšoja! :)

    AtbildētDzēst
  4. Evija - priecājos, ka garšoja!:) Kādas augļu/ogu piedevas izmantoji un kuri garšoja vislabāk?

    AtbildētDzēst
  5. Uztaisīju klasiskos bez piedevām, kā arī ar marmelādes gabaliņiem, rozīnēm un āboliem.
    Pašai vislabāk garšoja ābolu, bet ģimenē katram bija savs mīļākais. :)

    AtbildētDzēst
  6. Evija - hm, nebiju iedomājusies, ka marmelādi arī var izmantot kā piedevu, būs jāpamēģina!:)

    AtbildētDzēst
  7. Arī es vakar izmēģināju kēksiņus, bez kombaina un klāt liku ķiršus! Uzcepu 12 lielus, mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm, garšīgākie biezpiena kēksiņi, ko esmu cepusi! Paldies, Viola.

    AtbildētDzēst
  8. Viola, nu dikti liels prieks, ka Tev garšoja, paldies, ka ierakstījies!:)

    AtbildētDzēst
  9. Paldies par recepti! Gardi sanāca. Gaidu jaunos rabarberus, lai šos taisītu atkal!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Priecājos, ka sanāca gardi! Ar rabarberiem būs ļoti garšīgi!:)

      Dzēst
  10. Jū, šie ir ļoti ļoti labi. Esmu izmēģinājusi ar rozīnēm, melnajām plūmēm, ķiršiem, marmelādi - visi gardi, tomēr visvislabākie pagaidām sanākuši ar upenēm un āboliem. Upeņu skābuma dēļ keksiņi jāpārkaisa beigās ar pūdercukuru - pa pirmo!
    Paldies, Kika!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Aija - paldies par atsauksmi, priecājos, ka garšoja! No mūsu pašu ogām vēl var avenes, dzērvenes, mellenes likt klāt - brīva improvizācija!:)) Bērniem šie keksiņi vienmēr ir bijuši topā un katrs var izvēlēties SAVU pildījumu:)

      Dzēst
  11. Paldies par lielisko recepti!
    Cepu ar rabarberiem,sanāca supergardi !Gaidīšu vasaru ,gribas izmēģināt arī ar svaigām ogām.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Dace - paldies par atsauksmi, dikti liels prieks, ka sanāca supergardi! Noteikti izmēģini ar ogām, arī ļoti garšīgi!:)

      Dzēst
  12. Čau!
    Sākumā šķita šausmīgi trekni-liels sviesta daudzums. Bet tā treknuma dēļ garšo kā biezpiena pončiki-arī interesanti :) turklāt sviests gluži vienkārši ir garšīgs, he, he. Uzcepu ar avenēm un balto šokolādi. Nākamreiz pamēģināšu arī liesāku versiju.
    Paldies par recepti! :)
    -Dārta

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Dārta - labiem keksiņiem jābūt trekniem!:DDD Paldies par atsauksmi!:) Ar avenēm un balto šokolādi neesmu cepusi, bet droši vien ir vērts pamēģināt:) Par biezpiena gardumiem runājot - ar mazāku sviesta daudzumu vēl par izcept biezpiena-ābolu radziņus, nu ļooooti garšīgi!:))
      http://kikasvirtuve.blogspot.com/2011/11/biezpiena-abolu-radzini-un-piradzini.html

      Dzēst
  13. Sveiki! Cik daudz sanāk kēksiņu no ši daudzuma? ;)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveiki!:) Keksiņu skaits atkarīgs no tā, cik daudz mīklas liek formiņās, man vidēji ap 20-24 gab.

      Dzēst
  14. Paldies par gardo recepti :)
    Man sanāca tā:
    http://kasuzsirds.blogspot.com/2012/08/otrdienas-keksini.html

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies par atsauksmi! Ierakstīju komentāru:)

      Dzēst
  15. Sirsnīgs PALDIES par supergardo receptīti! Man likās,ka nekas nesanāks,bet gala rezultāts vienkārši debešķīgs! Cepu ar āboliem! Meitiņa (1.2 gadi) ēd ar gardu muti :)
    Kādu dienu jāsaņem drosme un jāķerās pie "Cielaviņas"!
    Ar cieņu, Elīna un Melānija

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Elīna - priecājos, ka Tev un meitiņai garšoja, paldies par atsauksmi! Mani bērni arī šos keksiņus ļoti iecienījuši:) Tā turpināt, un no "Cielaviņas" nebaidies, sanāks ar pirmo reizi!:)

      Dzēst
  16. Paldies par recepti! Biezpiena mafini tapa pirmo reizi, un tiešām, ļoti, ļoti garšīgi sanāca! Uzcepu ar ķiršiem, rozīnēm, mellenēm, rabarberiem (no vasaras sasaldētajiem krājumiem), favorīti = VISI :)

    AtbildētDzēst
  17. Šī ir brīnišķīga recepte! Cepu šos kēksiņus ar rozīnēm cepeškrāsns konvekcijas režīmā. Iznāca burvīgi! Paldies!
    Ar cieņu - Zinta

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Zinta - prieks, ka patika! Lai veicas!:)

      Dzēst
  18. Kika, atradu šo recepti, jo esmu no tiem, kam ar gatavošanu uz "jūs"! Un ir super! :) Paldies!
    Un vispār visas receptes Jūsu blogā ir lieliskas! Tiešām tādas, kuras sanāk ikvienam, ja mājās ir nepārtraukts bardaks, apkārt bērni, mūžīgi trūkst laika un vispār ēst gatavot nemāku! Tieši tas, kas vajadzīgs, lai tomēr visi paēduši! Es regulāri te ieskatos idejām, t.sk. pat plānojot nedēļas ēdienkarti un iepirkumus!
    PALDIES!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies (ierakstiet arī savu vārdu!) par patiešām iepriecinošajiem vārdiem! Jūsu vārdi mani ceļ spārnos! Par to bardaku, bērniem un laika trūkumu - arī man tā ir!:) Paldies! Tā turpināt un viss izdosies!:)

      Dzēst
  19. Piektdien un svētdien tapa 2 porcijas šo gardo keksiņu. Piedevas 1: rīvēta šokolāde un chilli&cacao garšviela, piedevas 2: rozīnes un piparkūku garšviela. Un sastāvdaļās mazas izmaiņas prporcijās. Un bez kartupeļu cietes. Šai sakarā vēlējos jautāt: kam ciete nepieciešama? Mājās nebija un lieliski sanāca bez tās!
    Lai arī citiem labi garšo!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Ar kartupeļu cieti keksiņi sanāk irdenāki. Prieks, ka izdevās labās jaunās garšas! Vēlu veiksmi turpmākajos eksperimentos! :)

      Dzēst
  20. Vakar gatavoju šos keksiņus, bet kaut kas nebija labi. Jā, garša laba, bet viņi neko daudz nepalielinājās apjomā. Jums uz foto tādi uzpūtušies. Cepu ar konvekciju. Varbūt citu reizi pamēģināt bez? Negribu atteikties no šiem keksiņiem, jo tā jau viņiem nebija ne vaina.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Vai neaizmirsāt pievienot cepamo pulveri? Varbūt tas gadījās sliktas kvalitātes? Varbūt Jums formiņas ir lielākas, pamēģiniet nākamreiz ielikt formiņās vairāk mīklas. Vēlu veiksmi nākamreiz! :)

      Dzēst
  21. Ja nav mazo forminu, lielajā keksa formā arī sanāks?:)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Esmu izmēģinājusi pāris reizes cept lielajā keksa formā, bet mīkla viducī paliek jēla, tāpēc iesaku tomēr cept mazajās formiņās. Ja nav lielās mafinu formas, var cept speciālajās papīra formiņās (mafinu), kuras var nopirkt jebkurā lielveikalā. Tikai lai mīkla neizplūstu pa visu formiņu, tai apakšā ir jāliek vēl viena papīra formiņa, resp., katru keksiņu cep 2 formiņās vienlaicīgi. Vēlu veiksmi! :)

      Dzēst
  22. Vakar cepu šos keksiņus. Garša ļoti laba, bet nepacēlās, nebija pufīgi/gaisīgi. Žēl.
    Cepamo pulveri pievienoju kā receptē minēts.
    Būs jāmēģina vēl.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Varbūt Jūsu plīts nav tik karsta un jācep 200 grādos? Vai konvekciju izmantojāt? Vēlu veiksmi nākamreiz! :)

      Dzēst
  23. Ļoti laba recepte. Es pievienoju pašas vasarā ievāktās sasaldētās upenes, garša bija ļoti laba, ar nedaudz skabumiņa. Iesaku pamēģiniet.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies par atsauksmi! Es arī lieku dažādas ogas :)

      Dzēst
  24. Burviiigi, man (un berniem) ka biezpiena un keksinu miliem - ideala recepte!!!!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies par atsauksmi, prieks, ka visiem garšo! :)

      Dzēst
  25. man arī keksiņi nepacēlās, garša laba, bet tik tādi plācenīsi...

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Žēl, ka nepacēlās, varbūt problēma tāda pati, kā citam komentētājam - plīts nav tik karsta, un jācep lielākā temperatūrā. Katrā ziņā iesaku pamēģināt vēlreiz ar augstāku temperatūru un ieslēgt konvekciju. Vēl nozīme ir labam cepamajam pulverim. Veiksmi! :)

      Dzēst
  26. Gribēju uzrakstīt komplimentu, ka šie ir garšīgākie keksi ever!!!!!! Pati esmu cepusi neskaitāmas reizes un pēc veiksmīgas proves devusi ciemiņiem recepti!!! :-) Es vienīgi drusku pamainīju sastāvu - uz 200-250gr b/piena 130-150gr margarīna cepšanai (tad vieglāki sanāk pēc garšas un biezpienigaki).

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Ellish - paldies par atsauksmi! :) Veiksmi! :)

      Dzēst
  27. Šī recepte te dzīvo no 2011. gada un vēl joprojām tiek cepta! Super! Būs jāpamēğina 👍 Madara

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies, Madara, par labajiem vārdiem, veiksmi gatavošanā! :)

      Dzēst
  28. Sveiki!
    Es vēlējos pajautāt:cik g ir cukura glāze?
    Cik grami ir 1.5 ir miltu glāze?

    AtbildētDzēst
  29. Cik g ir cukura glāze?
    Un 1,5 glāze milti?

    AtbildētDzēst