piektdiena, 2011. gada 26. augusts

Siera kūka ar zemenēm

Turpinu cept siera kūkas pēc grāmatas "Siera kūkas" receptēm. Šoreiz īpaši Valsts svētkiem tapa Siera kūka ar zemenēm. Kūka tika vesta ciemakukulī pie vīra vecākiem.


Sastāvdaļas:
Pamatnei:
200g cepumu
4 ēd.k. izkausēta sviesta (~90g)

Virsai:
800g krējuma siera (es izmantoju Kārumu 200gx4 pac.)
250ml pūdercukura
4 ēd.k. kukurūzas cietes (var aizstāt ar kartupeļu cieti)
1 ēd.k. vaniļas cukura
200ml trekna skābā krējuma
4 olas
2 ēd.k. svaigi spiestas citrona sulas

Glazūrai:
300ml skābā krējuma
200ml trekna skābā krējuma
2 ēd.k. pūdercukura
1 ēd.k. vaniļas cukura

1.rotājumam (izmanto vasarā):
Svaigas zemenes
Pūdercukurs

2.rotājumam (izmanto ziemā, es izmantoju šo):
500ml saldētu zemeņu
50ml ūdens
50ml pūdercukura
3 ēd.k. ūdens
1,5 ēd.k. kukurūzas cietes (var aizvietot ar kartupeļu cieti)

Pagatavošana:

Karstumizturīgā veidnē ielej 2cm ūdens un liek cepeškrāsns apakšējā nodalījumā. Cepeškrāsni sakarsē līdz 175*C temperatūrai. Virtuves kombainā sasmalcina cepumus smalkos gabaliņos, pievieno izkausētu sviestu, samaisa. Gatavo masu izlīdzina apaļā veidnē ar noņemamu malu (~28cm diametrā, man bija 26cm). Cep 10 minūtes, tad atdzesē, neizņemot no veidnes.
Ar eletrisko putotāju saputo sieru mīkstu un gaisīgu, pievieno cukuru, kukurūzas cieti, vaniļas cukuru un skābo krējumu. Putojot pa vienai pievieno olas, tad pielej citrona sulu.
Siera maisījumu ielej veidnē un cep 60 minūtes (es cepu tieši 60min). Kūku nedaudz pakrata, lai pārliecinātos, vai tā ir gatava. Kūkas vidum jābūt stingram. Samaisa glazūras sastāvdaļas (es samaisīju ~10 min pirms kūkas cepšanas beigām). Veidni izņem no cepeškrāsns, glazūras maisījumu pārlej pāri kūkai. Veidni atkal liek cepeškrāsnī un kūku cep 5 minūtes (es cepu ~7min). Veidni izņem no cepeškrāsns, kūku atdzesē. Pa nakti ieliek ledusskapī.
Noņem veidnes malu un ar nazi vai lāpstiņu kūku uzmanīgi atdala no veidnes pamatnes un uzslīdina uz šķīvja (es uzslidināju uz šķīvja no cepampapīra). Rotā ar zemenēm.
Ja izmanto svaigas zemenes, tās pārgriež uz pusēm un kārto uz kūkas kā rotājumu. Var izmantot arī saldētas zemenes un ar tām bagātīgi rotāt kūku. Īsu brīdi pirms kūkas pasniegšanas zemenes plānā kārtiņā pārkaisa ar pūdercukuru. Cukurs izkūst, un ogas kļūst nedaudz spīdīgas.
Ja nav pieejamas svaigas zemenes, rotājumu var gatavot no saldētām zemenēm. Saldētās zemenes atlaidina, uzvāra katliņā kopā ar 50ml ūdens un pūdercukuru. Sajauc 3 ēd.k. ūdens ar 1,5 ēd.k. kukurūzas cietes un pievieno zemenēm. Maisa, līdz masa sabiezē (man sabiezēja uzreiz), tad noņem no uguns. Karstu uzklāj atdzesētajai kūkai, tad kūku liek ledusskapī, lai sastingst. Es rotājumam izmantoju ~800ml saldēto zemeņu, līdz ar to arī vairāk visas pārējās sastāvdaļas.


Rezumē:
Krējuma glazūra pa manam bija lieka, garšoja pēc skāba krējuma, bija par treknu un man nepatika. Pati kūka bija ar svaigu, bet nedaudz skābenu garšu (tas no glazūras). Citrona sulu gan nemaz nejuta, droši var likt sulu no visa citrona. Vasarā jātaisa ar svaigām zemenēm, būs garšīgāka, bet saldēto zemeņu rotājuma garšai nebija ne vainas. Kūka garšos ne pārāk saldu kūku piekritējiem. Kopējais atzinums ir tāds - nestāv ne tuvu Ābolu siera kūkai ar karameļu mērci! Ābolu siera kūka absolūti ir manu Siera kūku topa 1.vietā:) 

Vārdu sakot, ja gribēsiet šo kūku cept, iesaku to cept bez krējuma glazūras, tā šeit ir absolūti lieka!









Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru