ceturtdiena, 2011. gada 18. augusts

Šokolādes tarte ar lazdu riekstiem

Tā kā manam dēliņam decembrī bija pirmā vārdadiena, viņam tika jauns graužams grabulis, bet mums pārējiem - šokolādes tarte ar lazdu riekstiem:)


Recepte ņemta no šejienes.

Sastāvdaļas:
Smilšu mīklas pamatnei:
250g miltu
120g mīksta sviesta
100g pūdercukura

2 olu dzeltenumi
2 ēd.k. auksta ūdens vai piena (man bija 4 ēd.k. ūdens)
Paciņa vaniļas cukura (man bija 1 tējkarote)

Pildījumam:
250g tumšās šokolādes (kopējam šokolādes daudzumam vajadzēja precīzi 4x100g šokolādes tāfelītes)
2 olas
4 olu dzeltenumi
60g cukura
200g sviesta
vaniļas cukurs (daudzums nebija norādīts, es liku nepilnu tējk. bez kaudzes)

Šokolādes glazūrai:
150g rūgtās šokolādes (es liku tumšo šokolādi)
150ml saldā krējuma
40g sviesta

Rotājumam:
Sauja lazdu riekstu (man bija ~100g apcepti un nomizoti)

Pagatavošana:
Virtuves kombainā saputo mīkstu sviestu ar pūdercukuru un vaniļas cukuru līdz viendabīgai masai. Pievieno miltus un mīklu samaisa līdz drumstalām. Visbeidzot pievieno olu dzeltenumus un ūdeni vai pienu un visu maisa tik ilgi, kamēr sanāk viendabīga bumba. Mīklu ietin pārtikas plēvē vai maisiņā un uz 1h ieliek ledusskapī (es neliku).
Cepamo formu ar robotām maliņām (man bija 24cm, bet vajag lielāku) iesmērē ar eļļu vai sviestu (vai izmanto cepampapīru). Formā ar pirkstiem ieklāj mīklu tā, lai mīkla būtu arī uz robotajām maliņām. Mīklu sadursta ar dakšiņu un uz 15min ievieto saldētavā (es neliku).
No cepampapīra izgriež apli, to uzliek uz mīklas un tajā ieber pupiņas (lai mīkla neceltos augšā). Veidni ar mīklu liek cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādos ~30min (es cepu ~20min). Ja mīkla zem pupiņām liekas pajēla, tad to vēl var pacept vienu pašu (es cepu ~10min). Kaut arī es cepu ar pupiņām, mīklas uz šo veidnes lielumu bija par daudz un man nācās pagrebt to ārā, lai būtu vieta pildījumam. Ņem ārā no cepeškrāsns un atdzesē.
Kamēr cepās pamatne, gatavo pildījumu.
Ūdens peldē izkausē salauztus šokolādes gabaliņus, tiem pievieno mīkstu sviestu, visu samaisa viendabīgā masā un noliek atdzesēties.
Kombainā vai ar mikseri sakuļ olas, olu dzeltenumus, cukuru un vaniļas cukuru līdz masa paliek gaiši dzeltena un cukurs izkusis. Olu masai pievieno izkausēto šokolādes un sviesta masu un visu viendabīgi samaisa kopā.
Mīklu lej uz izceptās pamatnes un liek atpakaļ cepeškrāsnī uz ~20min (es arī cepu ~20min un kad ņēmu ārā, virsa bija nedaudz ieplaisājusi, autorei tāpat). Kūku noliek atdzesēties.
Gatavo glazūru. Šokolādi salauž gabaliņos. Saldo krējumu silda līdz sāk mest burbuli, bet neļauj tam uzvārīties un karstu lej virsū šokolādes gabaliņiem. Kārtīgi samaisa, līdz šokolāde paliek šķidra un masai pievieno sviestu. Es vēl masu paturēju karsta ūdens peldē, lai sviests ātrāk izkustu. Kārtīgi visu samaisa un noliek atdzesēties ledusskapī (es atdzesēju pie atvērta loga).
Glazūru vienmērīgi lej virsū kūkai un tai pa virsu kārto lazdu riekstus. Liek uz nakti ledusskapī.

Manas piezīmes:
Pamatnei gan vajadzēja 4 ēdamkarotes ūdens, jo mīkla sanāca par drupenu. Un tur nebija norādīts, cik liela veidne jāņem, es ņēmu 24cm un tā bija par mazu, nācās tāpat kā autorei, pagrebt ārā pamatni. Pamatni ledusskapī neturēju, nebija laika. Šokolādes glazūra uz šo veidni bija par daudz un tā smuki dekoratīvi notecēja gar kūkas veidnes maliņu:)

Rezumē:
Kūka ir ļoti garšīga, tomēr gatavošana laikietilpīga. Ja ir daudz brīva laika, var cept. Sevišķi man patika pamatne, kura bija maiga un garšīga un, protams, šokolādes glazūra ar lazdu riekstiem. Pamatni var izmantot arī citiem saldajiem pīrāgiem.
 
Vidiņš varēja būt sausāks, bet nekāda vaina, kūka nebija ne pārāk slapja, ne pārāk sausa.
Šī kūka noteikti garšos šokolādes mīļotājiem:)



4 komentāri:

  1. Patiešām super blogs Tev izdevies! :)
    Ik pa laikam ieskatos vai nav kāda jauna recepte pievienota un daudzas jau ir nomēģinātas. :)
    Tā turpināt!!!

    AtbildētDzēst
  2. Paldies!:) Prieks, ka patīk!:) Šovakar būs vēl viena:)

    AtbildētDzēst
  3. Izskatās ļoti gardi :)

    AtbildētDzēst