sestdiena, 2011. gada 27. augusts

Krīzes jeb sausā maisījuma ābolkūka

Šo tikpat labi var nosaukt par ābolu sacepumu, bet krīzes/sausā maisījuma ābolkūka tā ir tāpēc, ka visas sastāvdaļas parasti ir mājās, te netiek izmantotas olas un sviestu var likt mazāk.


Interesanto recepti pirms diviem gadiem man iedeva vīramamma. Pēc tam, kad pie viņas biju šo gardo kūku nogaršojusi, man vajadzēja izmēģināt pašai. Sākumā kūka tapa apaļajā formā un āboli bija sagriezti gabaliņos, taču kūka šķita par sausu. Bet es jau nebūšu es, ja recepti neizstrādāšu pa savam tā, lai kūka būtu ideāla. Nākamreiz pamēģināju ar rīvētiem āboliem un kūku cepu plānu kā plātsmaizi. Un tad gan sanāca ideāli!

Sastāvdaļas:
1 glāze mannā
1 glāze cukura
1 glāze miltu

1 tējk. vaniļas cukura
1,5 tējk. cepamā pulvera (bez kaudzes)
~150g-200g sviesta
6-8 lieli āboli (var likt vairāk)

Pagatavošana:

Mannā, cukuru, miltus, vaniļas cukuru un cepamo pulveri samaisa kopā. Ābolus nomizo un sarīvē skaidiņās. Ņem apaļu vai kantainu trauku (man bija Maximas baltais lielais cepamtrauks) un pusi no sviesta daudzuma piciņās izkārto pa visu trauku. Trauka apakšā kārto kārtas:

1.kārta - sausais maisījums
2.kārta - rīvētie āboli
3.kārta - sausais maisījums
4.kārta - rīvētie āboli
5.kārta - sausais maisījums

Kopā sanāk 5 kārtas. Augšu noklāj ar atlikušo pusi sviesta piciņām. Liek cepeškrāsnī uz 180* 40 minūtes. 10 minūtes pirms cepšanas beigām uzkaisa kanēli.

Rezumē:
Sākumā likās, kas gan tur var sanākt no sausas mīklas un bez olām, bet redz, sanāk un ļoti garšīga un sulīga ar kraukšķīgu virsiņu. Šo kūku cepu arī vēlāk kartupeļu talkā pie mammas un visi bija tādā sajūsmā, ka man nācās cept otru tādu pašu:)


6 komentāri:

  1. šādu kūku cepu kādus gadus trīs pa retam, katreiz iznāk savādāk, bet garšīgi!!!

    AtbildētDzēst
  2. Lieliska kūka! Visai saimei ļoti garšo.

    AtbildētDzēst
  3. Garšīga, cepam vienmēr ābolu laikā. Paldies.

    AtbildētDzēst
  4. Kūka izcila. Bērni un vīrs sajūsmā. Pat ome,kurai saldumi negaršo,ēd ar gardu muti.

    AtbildētDzēst