svētdiena, 2011. gada 14. augusts

Augļu siera kūka

Siera kūku grāmatā gan nosaukums ir Augļu pica, tomēr man nekāda pica nesanāca, skatīt zemāk, kādēļ.


Sastāvdaļas:
Pamatnei:
550ml kviešu miltu
200g sviesta
100ml pūdercukura

Siera krēmam:

400g krējuma siera (piem. Philadelphia, Mascarpone, Ricotta vai šo sieru sajaukuma) (man bija 2x200g Kāruma svaigais siers)
100ml trekna skābā krējuma
150ml pūdercukura
1 ēd.k. vaniļas cukura

Rotāšanai:
Svaigi augļi jeb
Manā versijā:
1 bundža konservētu persiku
1 burciņa zemeņu kompota

Pagatavošana:

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 150 grādu temperatūrai. Pagatavo kūkas pamatni: sajauc miltus un cukuru, ar pirkstu galiem ieplucina gabaliņos sagrieztu sviestu un samīca mīklu. Mīklu uz 30 minūtēm ieliek ledusskapī, tad izņem un uz darba virsmas izveltnē apaļu. Veidnē ieklāj cepampapīru, virsū liek mīklu. Picas diametram jābūt aptuveni 25cm. Cep 20-25 minūtes vai tik ilgi, līdz kūka gatava. Izceptajai kūkas pamatnei jābūt ļoti gaišai, tā nedrīkst būt zeltaini brūna. Kūku atdzesē.
Sieru saputo mīkstu un gaisīgu. Pievieno skābo krējumu un pūdercukuru, kā arī vaniļas cukuru. Ar gatavo krēmu apziež izcepto kūkas pamatni. Rotā ar svaigiem augļiem. Attēlā redzamās kūkas rotāšanai (grāmatā) izmantoti nektarīni, svaigas zemenes un mellenes.


Kā darīju es:
Mīkla sanāca diezgan drupena, bet pēc lielām pūlēm izdevās to samīcīt bumbā. Ja nepieciešams, klāt jāliek nedaudz ūdens. No šī mīklas daudzuma uz 25cm diametra veidni sanāktu bezmaz vai 2 picas. Es izmantoju 28cm veidni (Rimi purex melno robaino ar izņemamo vidiņu) un ij tad vēl maliņas uzlocīju uz augšu (kaut arī grāmatā pamatne ir kā pica). Mīklu veltnēju uz cepampapīra, un ļoti ērti pēc tam to ar visu papīru likt cepamajā veidnē. Pēc tam veidni uz 15min ieliku ledusskapī.
Cepu cepeškrāsnī 150 grādos 35 minūtes, līdz mīkla kļuva viegli zeltaina, atdzesēju.
Siera masu gatavoju kā receptē un tās daudzums priekš šīs pamatnes bija tieši laikā.


Rezumē:
Kūkai it kā nebija ne vainas, bet tomēr... nevaru saprast kas, bet kaut kas man nepatika. Nonācu pie secinājuma, ka man labāk garšo ceptās siera kūkas. Vīram gan garšoja, atzina par labu esam.
Pamatne bija pacieta kā cepums, siera masa varēja būt stingrāka, bet te vainīgi kompota augļi, no kuriem kūkai tika mitrums. Griežot gabaliņu, tas apakšā saplīsa. Šo kūku ar rokām nevar ēst, jo jūk ārā. Ja to visu neņem vērā, ir ok:)
Pluss tāds, ka šo kūku var ātri pagatavot, virsu dekorēt pēc patikas un pēc autores ieteikuma var sacept un saldēt vairākas pamatnes. Autore vēl iesaka pamatnes mīklai iemaisīt pāris ēdamkarotes auzu pārslu vai sasmalcinātus lazdu riekstus.
Kopumā garša ir laba (saldi-skāben-sāļa), bet tomēr pieturēšos pie ceptajām siera kūkām:)

Vēl viena piebilde, krējuma sieru labāk putot ar saldo krējumu, tā būs vieglāka un ne tik smagnēja un skābena. Ja liek kompota augļus, tad siera masas stingrībai iesaku pievienot želatīnu.





Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru