sestdiena, 2011. gada 27. augusts

Jāņu siers

Kārtējo reizi varu pateikt, ka "Dienas ēdienu" žurnāls mani sajūsmina!:) Un cik esmu gatavojusi, šī žurnāla receptēm var uzticēties.
Sagribējās "sasiet" kārtīgu Jāņu sieru. 8.jūnija numurā bija divas Jāņu siera receptes un es kā pilsētniece gatavoju pilsētas variantu pēc Kristīnes Albertes receptes.

Sastāvdaļas:
1kg biezpiena (var būt sverams graudainais)
2-3 olas (man bija 4 olas)
5l piena (vēlams ar 3,8% tauku saturu, man bija 3,5%)
50-100g īsta sviesta (man bija Valmieras sviests zilā paciņā 100g), jāņem tikai TĪRU sviestu, nekādu augu tauku maisījumu.
Ķimenes, sāls (man bija ~1 ēd.k. ķimeņu un ~1 tējk. bez kaudzes sāls)

Pagatavošana:
1.Lielā katlā (7-10l) uzkarsē pienu līdz vārīšanās temperatūrai, pievieno biezpienu un lēni karsē, kamēr piens atsūkalojas. Sūkalas kļūst dzidras, bet biezpiens staipīgs kā karamele vai košļene.
2.Lej ar slapju marli izklātā sietā, zem kura ir spainis.
3.Silto masu viļā un ļauj notecēt sūkalām.
4.Citā katlā izkausē sviestu, liek iekšā biezpiena masu, pievieno ar sāli sakultas olas. Ja sviesta būs par maz, siers piedegs.
5.Kad masa kļūst staipīga, pievieno ķimenes. Starp citu, arī silts siers garšo izcili.
6.Masu liek mitrā marlē vai drānā, pārkaisa ar sāli (var izmantot arī dažādus garšaugus, tad siers būs neparastāks) un izveido saules formā.
7.Marli sasien (marlei jābūt mitrai, lai siera masu pēc tam viegli atdalīt).
8.Sasietam sieram liek virsū slogu. Jo tas smagāks, jo siers blīvāks un vairāk sapresēts.
9.Jāņu siers gatavs!
Pēc šīs receptes siers sanāk bālgans, bet neticami garšīgs.

Kā darīju es:
Tā kā man nebija tik liela katla, visas sastāvdaļas dalīju uz pusēm un beigās izrādījās - labi, ka tā:D
Pirmajai porcijai pienu par daudz sakarsēju un tas piedega, tāpēc pirmā porcija sanāca ar brūnām piena plēksnītēm iekšā. Bet garšu tas nemainīja, garša bija ļoooti laba! Pēc tam izlasīju, kā gāja receptes ielicējai, arī viņai pirmā porcija piedega:)
Otro porciju jau karsēju īsāku laiku, negaidīju, kad piens celsies uz augšu. Visu darīju pēc receptes un pienu visu laiku maisīju. Sakultām olām sāli liku klāt katrai porcijai par 1/2 tējk. un pašai siera masai neliku, marli liku mitru, bet pēc gatavā siera izņemšanas es darīju vēl pilsētnieciskāk - sieru uzreiz sadalīju pa trauciņiem, jo tur nebija vairs kam notecēt. Sanāca 4 attēlā redzami trauciņi (rituļi). Siers sacietēja diezgan ātri, bet pa nakti turēju to ledusskapī, vislabāk ēst nākamajā rītā.

Rezumē:
Siers tiešām bija neticami garšīgs (žēl, ka es tik varēju mazu gabaliņu nogaršot), maigs, mīksts un nebija ne drupens, ne arī kā gumija. Daudz garšīgāks par pirktajiem sieriem. Nākamgad atkal gatavošu (un pamēģināšu arī ar citām garšvielām). Iesaku!

Tādām jābūt sūkalām pirms sieru lej marlē
Gatavais siers pirms likšanas traukos
Jāņu siers nākamajā rītā

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru