sestdiena, 2020. gada 2. maijs

Citronu cepumi

Esiet sveicināti, Kikas Virtuves bloga lasītāji! Man milzīgs prieks te atkal būt un publicēt jaunu recepti pēc tik ilga laika! Ir pagājuši jau veseli 3(!) gadi kopš mana pēdējā ieraksta. Un, jāsaka, pa šiem trīs gadiem mana dzīve ir ļoti mainījusies, var teikt, visās jomās. Esmu nomainījusi statusu, dzīvesvietu, profesiju, un šogad sāku mācības Latvijas Universitātē un strādāt par pirmsskolas skolotāju, par ko esmu ļoti priecīga. Arī mani mīļie bērni ir ļoti izauguši, varu tikai pabrīnīties, kur aizskrien laiks!
Es pati sev gribētu apsolīt, ka vismaz blogs nemainīsies, un šo solījumu turēšu. Esmu noilgojusies gan pēc blogošanas, jaunu recepšu izmēģināšanas, gan arī pēc jums, lasītāji. Ļoti ceru, ka paralēli visam atradīšu laiku arī blogam, bet nesolu regulārus ierakstus. Dzīve un laiks rādīs, kā būs un visu saliks pa plauktiņiem. Tāpēc ķeršos uzreiz "vērsim pie ragiem", un publicēšu vienu ļoti vienkāršu un ātri pagatavojamu citronu cepumu recepti, kuru es pamanīju žurnāla "Ieva" Lieldienu dubultnumurā, un, drauga mudināta, Lieldienu galdam pagatavoju mutē kūstošus cepumiņus, kuri ātri vien pazuda no šķīvja.:)





Sastāvdaļas:
200g mīksta sviesta
200g cukura
1 tējk. vaniļas cukura
1 ola
1 olas dzeltenums
2 citronu miziņa
1/2 citrona sula (var mazliet vairāk)
320g miltu
2 tējk. cepamā pulvera
Naža gals sāls
Pūdercukurs apviļāšanai

Pagatavošana:
Sviestu saputo ar cukuru un vaniļas cukuru. Pieputo olu un olas dzeltenumu, citronu miziņu un sulu. Atsevišķā traukā samaisa miltus ar cepamo pulveri un sāli. Miltu maisījumu pievieno sviesta maisījumam, un visu sajauc kopā viendabīgā masā. Ar tējkaroti ņem mīklas pikas, tās saveļ bumbiņās un katru bumbiņu apviļā pūdercukurā tā, lai tās viscaur pārklājas. Bumbiņas kārto uz ar cepampapīru noklātas cepampannas un liek cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180-200 grādos (manā tagadējā krāsnī 200 grādos) ~20 min, līdz tie paliek gaiši dzelteni ar gaiši brūnu pamatnīti. Gatavos cepumus brīdi atdzesē uz pannas, tad tos kārto uz šķīvja. Pasniedz ar tēju vai kafiju.

Rezumē:
Patiešām ideāls papildinājums pēcpusdienas tējai - trausli, mutē kūstoši, drūpoši, irdeni un pēc citroniem smaržojoši un garšojoši cepumi! Piebildīšu, ka citrona sulu var likt vairāk, ja vēlas "citronīgākas" garšas cepumus, vismaz man noteikti prasījās, varbūt ne gluži no vesela citrona, bet nepilna gan. Tiem, kas baidās no skābām garšām - šie cepumi noteikti tādi nebūs, ja vien jūs "nepiešausiet" ļoti daudz sulas.:D
Vēl piebildīšu, ka bumbiņas pirms likšanas uz pannas nevajag saplacināt vai kā citādi mainīt tām formu, jo tās cepoties pašas skaisti izplūdīs.
Gatavojot šos cepumus, man ienāca prātā doma, ka citrona sulu tikpat labi var aizvietot ar apelsīna vai laima sulu, un varbūt ir vērts to izmēģināt. Ja gadījumā jūs parakstieties uz šādu eksperimentu, lūdzu, pastāstiet man par rezultātu! Ar šo recepti labi tiks galā iesācēji, bet vēl labāk - aiciniet palīgā bērnus, jo bumbiņu ripināšana ar pirkstiņiem nāk par labu bērnu sīkās motorikas attīstībai.
Lai jums labi garšo un tiekamies nākamajos ierakstos!:)




14 comments:

  1. Paldies par recepti! Ka tik šādus jau nebiju noskatījusi "Pinterest", bet neesmu nekāda dižā kulināre, šokolādes cepumiem briedu vairāk kā mēnesi. Citrongarša mani vilina. Latvietim ierastā, jo, piemēram, Zviedrijā ir atšķirīgs izpildījums citronīgajam.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveika, Sigita! Paldies par ierakstu, ļoti priecāšos par atsauksmi, kā tad cepumi sanākuši! :)

      Dzēst
  2. Ar atgriešanos :) Lai viss izdodas!

    AtbildētDzēst
  3. Jauki, ka turpiniet. Jūsu blogs un receptes ir vienas no manām iecienītajām un pirmā vieta, kur meklēju, ko tad nu pagatavot savādāku. Šodien atkal ieskrēju pēc rabarberkūkas receptes. Cerams ierakstīsiet ik pa laikam ko jaunu, bet, ja nē, tad arī visam iepriekš padarītajam ir liela un paliekoša vērtība. Paldies Jums.
    Ar cieņu, Baiba

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies, Baiba, par siltajiem vārdiem!:) Centīšos ierakstīt arī ko jaunu! :)

      Dzēst
  4. Sanāca ļoti gardi! Liels paldies par receptīti 😊

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Prieks, ka sanāca gardi! Paldies par atsauksmi! :)

      Dzēst
  5. Cik jauki, ka atkal bus seit jauni ieraksti, loti patik sis blogs:)

    AtbildētDzēst
  6. Sveika! Sekoju jau gadiem un vēl joprojām izmantoju receptes no Jūsu bloga. Prieks redzēt ka esat atgriezusies un viss dzīvē izdevies. Paldies par šo garšīgo recepti!!! Gaidīšu jaunos ierakstus!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies Jums par labajiem vārdiem, tādi vārdi silda sirdi! Centīšos ierakstīt ko jaunu! :)

      Dzēst
  7. Bildes bija brīnišķīgas, gan jau recepte arī!

    AtbildētDzēst