svētdiena, 2011. gada 7. augusts

Cukīni un šampinjonu pīrāgs

Lūkojos uz šo pīrāgu vienu dienu, lūkojos otru dienu, nu tak vajadzētu uzcept!:)
Recepte no vienas biezas "Lielās pavārgrāmatas". Zemāk oriģinālrecepte, iekavās mani labojumi un rezumē.
Mīklai:
250g kviešu miltu
125g atdzesēta sviesta
1 ola
2 ēd.k. ūdens
Sāls

Pildījumam:
600g mazu cukīni
600g šampinjonu (man bija 2x250g iepakojumi=500g)
1 sarkanais sīpols (mana ideja)
~100g siera (mana ideja)
4 ēd.k. sviesta (es izmantoju eļļu)
Pipari
Kajennas pipari (man nebija)
1 tējk. oregano
4 ķiploka daiviņas
250ml saldā krējuma
5 olu dzeltenumi
rīvēts muskatrieksts (man nebija)
Vēl:
Sviests vai margarīns (man bija cepampapīrs)

Pagatavošana:
Miltus mīklai izber uz darba virsmas. Pievieno sviestu, olu, ūdeni un sāli un ātri samīca viendabīgu mīklu, ietin to dvielī un ieliek uz stundu ledusskapī.
Pildījumam nomazgā cukīni, nogriež galiņus, sagriež plānās šķēlītēs. Sēnes notīra, nomazgā un sagriež šķēlītēs. Izkausē sviestu, atsevišķi apcep tajā (4-5 minūtes katru) cukīni un sēnes. Sajauc sēnes ar cukīni, pievieno sāli, piparus, Kajennas piparus un oregano. Ķiplokus nomizo, izspiež caur spiedi un piemaisa masai. Krējumu sakuļ ar olu dzeltenumiem, pievieno muskatriekstu, sāli un piparus. Galdu apkaisa ar miltiem, uz tā izveltnē mīklu naža biezumā. Ņem apaļu tortes veidni (~26cm diametrā), ieziež ar sviestu, liek tajā izveltnēto mīklu, veidojot ~4cm augstas maliņas. Veidnes dibenā vienmērīgi kārto dārzeņus, pārlej krējuma un olu maisījumu. Veidni liek uz restītēm iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī (225 grādos, gāzes plītij 4.režīms) un cep 50-60 minūtes.

Kā darīju es:
Mīklu pēc pagatavošanas (mīklai arī pieliku šķipsniņu sāls) uzreiz veltnēju uz cepampapīra un ar visu papīru liku 26cm formā ar noņemamām maliņām un uz 1h ieliku ledusskapī.
Tā kā man bija 500g šampinjonu, pieliku klāt vēl 1 sarkano sīpolu, kuru sagriezu ceturtdaļripās un apcepu. Visu cepu eļļā, jo sviestu tad vajadzētu vairāk kā 4 ēd.k.:)
Arī cepamformu neietaukoju ar sviestu, jo liku cepampapīru.
Zinot, ka manā cepeškrāsnī pīrāgs uz 225 grādiem ātri vien pārvērstos par ogli, pīrāgu cepu 180 grādos precīzi 60 minūtes. Receptē siera nebija, bet pīrāga virsa bija diezgan neizteiksmīga, tāpēc es to "nomaskēju" ar sarīvētu Mālpils sieru ar garšvielām (sieru liku ~20 min pirms cepšanas beigām), kurš pats par sevi ir ļooti garšīgs, bet šajā pīrāgā ļoti labi iederējās. Ja neliek sieru, tad ieteiktu atlikt dažas cukīni vai sēņu šķēlītes, lai tās zvīņrakstā liktu uz pīrāga virsmas.
Ķiploki bija jūtami nedaudz, ja vēlas pikantāku pīrāgu, var likt vēl pāris daiviņas. Sīpols un siers ļoti labi iederējās un papildināja kopējo garšu.

Rezumē:
Pīrāgs bija ļoti garšīgs, griezu vēl siltu, īpaši stingrs nebija, bet ārā arī pavisam nejuka. Aukstu jau bija vieglāk sagriezt, bet jāgriež ar robotu, asu nazi, lai gabaliņš nejūk ārā. 


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru