sestdiena, 2011. gada 27. augusts

Biezpiena plācenīši

Biezpiena plācenīšu tāpat kā keksiņu recepte arī ir vismaz 30 gadus veca. Šie ļoti garšīgie cepumi bija ļoti iecienīts manas bērnības gardums un tos saviem mīļajiem gatavoju arī šobaltdien.


Sastāvdaļas:
200g sviesta
200g biezpiena
4 ēd.k. skābā krējuma
2 olas
Naža gals sāls
1/2 tējk. sodas
3,5-4 glāzes miltu

Cukurs pildījumam
1 ola pārziešanai (nav obligāti) 

Pagatavošana:
Mīklu var gatavot arī elektriskajā kombainā, bet kā redzams zemāk bildēs, bez tā var iztikt. Izkausē sviestu, pievieno biezpienu, rūpīgi samaisa. Tad pieliek krējumu, olas, sāli, sodu un visbeidzot miltus. Mīklu kārtīgi izmīca (tā, lai "atlec" no malām), nepieciešamības gadījumā pievieno vēl miltus un izveido no mīklas bumbu. No bumbas atdala kādu trešdaļu un izrullē apmēram 2-3mm biezā slānī. Ar glāzi izspiež plācenīšus. Vienu pusi (augšpusē) apkaisa ar cukuru, lai cukurs būtu vidū un uz iekšu - kārtīgi ar pirkstu galiem saspiež malas. Veido kā pīrādziņus. Nav obligāti, bet plācenīšus pirms likšanas cepeškrāsnī spīdīgumam var pārziest ar sakultu olu. Tad liek uz plāts, kas apziesta ar sviestu vai uz cepampapīra un cep 175* apmēram 15min zeltaini brūnus.

Rezumē:
Šī ir ļoti garšīga un gadiem pārbaudīta recepte. Manam brālim šie ir paši mīļākie bērnības gardumi. Plācenīšu gatavošanai vajadzēs ziedot strēķīti laika, bet rezultāts ir tā vērts. Porcija sanāk diezgan liela, tāpēc izmēģināšanai sākumā var gatavot pusporciju. Garšos arī biezpiena nemīlētājiem, jo to te praktiski nejūt:)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru