pirmdiena, 2012. gada 16. janvāris

Auzu pārslu deserts

Šis deserts man ir zināms kopš maniem tīņa gadiem, kad kopā ar mammu to gatavojām dažādos svētkos. Kādā sarunā ar mammu atcerējos par šo desertu un sagribējās pagatavot. Vienkāršs, ātri pagatavojams, dekoratīvs un garšīgs saldais!


Receptes autors nav zināms, gatavoju pēc atmiņas.

Sastāvdaļas ~6 porcijām:
250g auzu pārslu (puspaciņa Herkuless pilngraudu auzu pārslu)
~100g cukura (ja šķiet par daudz, var samazināt)
100g sviesta
400ml saldā 35% krējuma
4 ēd.k. (bez kaudzes) cukura (ja šķiet par daudz, var samazināt)
1 tējk. vaniļas cukura (izmantoju Dansukker)
Augļi un/vai ogas greznošanai: kivi, banāni, mandarīni (vai citi pēc izvēles, vasarā zemenes, avenes utt.)
Rīvēta šokolāde pārkaisīšanai (nav obligāti, mans izdomājums)

Pagatavošana:
Pannā izkausē sviestu, pieber auzu pārslas un cukuru. Visu ik pa laikam maisot grauzdē, līdz pārslas kļūst zeltaini brūnas un nedaudz karamelizējas (nepiededzina!), tām jābūt irdenām. Ieber traukā atdzesēties.
Putojamā bļodā ielej saldo krējumu, pieber cukuru, vaniļas cukuru un visu sakuļ līdz putukrējuma konsistencei.
Ņem deserta trauciņus vai glāzes un liek kārtās auzu pārslas un putukrējumu, ņemot vērā to, ka apakšējā kārta jāsāk ar auzu pārslām, bet augšējā jānobeidz ar putukrējumu. Kārtu biezumu variē atkarībā no trauka lieluma, var taisīt vairākas plānākas kārtas vai dažas biezākas. Augšu grezno ar augļiem un/vai ogām (mazās porcijas greznoju ar banāniem un kivi, lielo ar banāniem un mandarīniem).
Man bija 3 mazas glāzes un viena lielāka bļoda, kārtas bija sekojoši:
1.Auzu pārslas;
2.Putukrējums;
3.Auzu pārslas;
4.Putukrējums;
5.Augļi.
Desertu ievieto ledusskapī savilkties un pasniedz pēc ~3-4h, bet var arī nākamajā dienā.

Rezumē:
Patiešām garšīgs un vienkāršs saldais. Variācija - sagrauzdētās auzu pārslas sajauc ar putukrējumu un pasniedz kopā ar ķīseli (vislabāk dzērveņu), arī ļoti garšīgi. Vasarā šis deserts būs ideāls ar zemenēm, mellenēm vai avenēm, ziemā labāk izmantot kivi kombinācijā ar banānu un mandarīnu, jo skābenie augļi kopā ar maigo banānu labi saderēs ar desertu. Var izmantot ogu/augļu mērces, ziemā, piemēram, dzērveņu mērci. Šis deserts vislabāk izskatīsies un garšos tieši mazajos porcijtrauciņos, no kuriem būs ērti ēst. Deserts derēs arī tiem, kuriem nav cepeškrāsns, bet gribas ko garšīgu, kā arī viesību galdam.

Lielā porcija

Mazās porcijas

4 komentāri:

  1. Taisu lïdzïgi, tik putukrejumam klāt pieblendereju biezpienu. Un kārtās pa vidu lieku arï sablenderetas ogas ar cukuru. Saldais ļoti sātïgs un ātri noštopè. Daudz ieèst nevar. Bet vislabāk garśo pastāvèjis, nākamajā dienā.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies par piedāvāto variāciju! Te paveras dažādas iespējas :)

      Dzēst