pirmdiena, 2012. gada 16. janvāris

Pikantā siera maize ar zaļumiem

Žurnāls "Dienas Ēdieni" nebeidz mani pārsteigt ar vienkāršu, bet ļoti garšīgu ēdienu receptēm. Tāda bija arī pikantās siera maizes recepte 4.janvāra numurā, kura sanāca nesalīdzināmi gardāka par sāļajiem mafiniem. Un Jāņa Kaira receptes ir vienkārši brīnišķīgas (un lielākoties arī vienkāršas), tieši tās mani parasti uzrunā visvairāk.


Receptes autors Jānis Kairis, Dienas Ēdieni nr.1, 4.janvāris.

Sastāvdaļas:
100g miltu
1 tējk. cepamā pulvera
100g sviesta plus mazliet formas ieziešanai
3 olas
100g Smiltenes Bakšteina siera (nedabūju, man bija Trikātas Beverīnas kūpinātais siers)
100g šķiņķa (man bija Jubilāra karbonāde)
1 tējk. sinepju (man bija franču sinepes)
1 ēd.k. sakapātu pētersīļu
1 ēd.k. sakapātu lociņu
Svaigi malti melnie pipari
2 ēd.k. rīvmaizes

Pagatavošana:
1.Miltus samaisa ar cepamo pulveri, pievieno skaidiņās sagrieztu mīkstu sviestu, trīs olas. Sieru sagriež mazos gabaliņos (es griezu kubiņos), šķiņķi - sīkos kubiņos, pievieno pārējām sastāvdaļām un visu samaisa.
2.Masai pievieno sakapātos pētersīļus un lociņus, kā arī tējkaroti sinepju un melnos piparus. Visu labi samaisa.
3.Sāli pievienot nav nepieciešams, jo gan siers, gan gaļa jau ir pietiekami sāļi, ja nu ļoti gribas, mazu šķipsniņu var piebērt (es nebēru, tiešām nav nepieciešams).
4.Kēksa formu ieziež ar sviestu un rūpīgi izkaisa ar rīvmaizi.
5.Masu lej formā un izlīdzina - aizpildīsies aptuveni puse no formas. Un nesatraucieties, kad cepot maize arī pārlieku nepacelsies, - tā jābūt! Maizi cep cepeškrāsnī 180 grādos aptuveni 35 minūtes, kamēr tā brūna (es cepu 30 min). Ņem ārā, ļauj mazliet pastāvēt, tad izņem no formas un novieto uz restītēm, lai klaipiņš vēl nedaudz padziest.

Rezumē:
Beverīnas sieru reiz izmantoju šajā pīrāgā. Maizīte ļoti garšīga, sātīga, sulīga, aromātiska un nedaudz pikanta, augšiņa mīksta un maize labi garšo gan silta, gan nākamajā dienā! Sviests varbūt likās par daudz, jo nedaudz "sūcās" ārā no gatavās maizes, bet to atrisināju uzliekot maizīti uz papīra dvieļa, kurā sviestu "notecināt". Visādi citādi maizīte ideāla, noteikti šo cepšu vēl (pamēģināšu ar mazāku sviesta daudzumu). Lieliska uzkoda starp ēdienreizēm vai kārtīga ēdienreize ar buljona krūzi vai salātiem, sagrieztās šķēlītes var ņemt uz darbu. Šai maizītei dodu 9 balles.



1 komentārs: