svētdiena, 2016. gada 4. decembris

Džeimija Olivera rudzu sodas maize

Esiet sveicināti 2. Adventē! Vai jūsmājās jau jūtama piparkūku smarža? Mēs, kā jau ierasts, katru Adventi gatavojam piparkūkas pēc nu jau iecienītās receptes. Lai gan esmu vēl joprojām apslimusi, tomēr izbaudu piparkūku cepšanu kopā ar bērniem, un šo svētku sajūtu rada arī skaistais, baltais sniedziņš aiz loga. Lai jums balts un mierīgs šis skaistais gaidīšanas laiks!
Šajā ierakstā jums pastāstīšu, kā izcept ļoooti garšīgu un, kas svarīgi, veselīgu sodas maizīti ar pilgraudu kviešu un rudzu miltiem, bet vispirms pastāstīšu par šīs receptes autora Džeimija Olivera jauno grāmatu.


Kā jau ziņoju savā instagram kontā, 7. novembrī  es biju uzaicināta uz  Zvaigzne ABC jaunās Džeimija Olivera (Jamie Oliver) grāmatas "Katru dienu superēdiens" latviešu valodā atklāšanas svētkiem. Šī grāmata ir tapusi Džeimija 40 gadu jubilejā, un šefpavārs vēlas caur šo grāmatu lasītājiem sniegt zināšanas un labāku izpratni par pārtiku un par to, kā sastādīt sabalansētu ēdienkarti. Viņš saka - "Ēdiens ir nepieciešams tādēļ, lai to novērtētu un izbaudītu. Turklāt veselīgai pārtikai vajadzētu būt krāsainai, garšīgai un pievilcīgai." Katrai receptei klāt norādītas gan kalorijas, tauki, proteīni, ogļhidrāti utt., gan gatavošanas laiks. Šefpavārs no Apvienotās Karalistes - Džeimijs Olivers ir viens no maniem iedvesmas avotiem, skatoties viņa raidījumus un lasot viņa grāmatas, tā vien gribās iet uz virtuvi un radīt ēdienus, jo viņš prot iedvesmot, viņa ēdieni izskatās fantastiski (starp citu, viņš ir arī šīs grāmatas fotogrāfs), un viņa receptes ir vienkāršas, kārdinošas un vispusīgas. Grāmatā atradīsiet idejas brokastīm, pusdienām, vakariņām, arī uzkodu un dzērienu receptes, kā arī īpašu sadaļu "Dzīvot labi", kur sniegti padomi, kā uzsākt veselīgu dzīvesveidu un būt laimīgiem. Patiešām iedvesmojoša grāmata, kurā padomāts arī par veģetāriešiem - satura rādītājā ir speciāli veģetāriešiem atzīmētas receptes. Esmu droša, ka noteikti piedāvāšu jums vēl kādu recepti no šīs grāmatas. Grāmata "Katru dienu superēdiens" nopērkama visās Zvaigzne ABC grāmatnīcās. Bet tagad - maizes recepte!

Sastāvdaļas:

250g pilngraudu kviešu miltu
100g rudzu miltu
50g auzu pārslu
1 tējk. dzeramās sodas
1 tējk. jūras sāls
1 liela ola
300ml paniņu vai dabiskā jogurta (es izmantoju dabisko jogurtu ar bifido piedevām)

Pagatavošana:

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem. Lielā bļodā sajauc abu veidu miltus, auzu pārslas, sodu un sāli. Atsevišķā bļodā sakuļ olu ar paniņām vai jogurtu. Miltu maisījumu sajauc kopā ar olas maisījumu, visu samīca viendabīgā mīklā.
No mīklas izveido kukulīti, kuru novieto uz ar miltiem nokaisītas cepamplāts. Ar rokām noplacina mīklu ~3 cm bieza plāceņa formā, un augšpusē tam ar nazi 1/2 cm dziļumā ievelk krustu vai zvaigzni. Liek cepties cepeškrāsns vidējā nodalījumā 190 grādos ~40-45 min, līdz izveidojusies stingra garoziņa, pa kuru uzsitot, veidojas dobja skaņa.
Maizīti pārliek atdzesēties uz režģa, pasniedz nedaudz siltu.

Rezumē:

Bloga pastāvīgie lasītāji jau zin, ka man ļoti patīk mājās cept maizi. Šo maizīti esmu cepusi jau 2x, un abas reizes mēs to esam apēduši cepšanas dienā. Pagājušajās brīvdienās es pagatavoju sildošu tomātu - sarkano lēcu zupu (recepte būs blogā), kurai ideāli derēja klāt šī maize. Superviegla, supergaršīga, veselīga, sātīga maizīte, kurai var pēc izvēles pievienot dažādas sēkliņas - linsēklas, saulespuķu, kirbju, sezama sēklas utt. Kas mani sajūsmina visvairāk - no maizītes gatavošanas brīža līdz ēšanai paiet aptuveni 50-60 min, kas ir ideāli brīvdienu brokastīm, jo nav jāgaida, kad maizīte uzrūgs, to uzreiz var gatavot. Tikpat labi mīklu var sadalīt porcijās un gatavot mazas maizītes - katram savu. Maizītei ir kraukšķīga garoziņa, kura, to griežot, kārdinoši kraukšķ. Šī sodas maize ir ideāli piemērota veselīga dzīvesveida atbalstītājiem, kā arī iesācējiem virtuvē, jo izdosies ar pirmo reizi, te nekas nevar noiet greizi! Ceru, ka man izdevās jūs iedvesmot pagatavot šo un vēl citas receptes no jaunās Džeimija Olivera grāmatas!

7 komentāri:

  1. Džeimija receptes pārsvarā visas ir ļoti garšīgas!

    AtbildētDzēst
  2. Sveiki,Kika :) Iesaku Jums pameginat pie miltu,sals,sodas maisijuma pievienot 30gr auksta sviesta in kartigi iemaisit masa in tad liet klat kefiru vai paninas at olu. Maizite sanak daudz gardaka :) Esmu meginajusi abas receptes un at sviestu ir tiesam gardaka :)

    AtbildētDzēst
  3. Šogad svētkos esmu nolēmu izmēģināt pati uzcept maizi, šis izskatās labs variants!

    AtbildētDzēst
  4. Esmu meginajusi abas receptes un at sviestu ir tiesam gardaka :)

    AtbildētDzēst
  5. Vienmer grību ēst mazāk ceptas preces, bēt šadam bildem dēļ nu gan neko neizdevas

    AtbildētDzēst
  6. Džeimija receptes pārsvarā visas ir ļoti garšīgas!

    AtbildētDzēst