pirmdiena, 2012. gada 30. aprīlis

Lavas keksiņi

Šie varen kārdinošie un maziem vulkāniņiem līdzīgie keksiņi ar šķidro pildījumu iekšpusē nejauši piesaistīja manu uzmanību, kad meklēju vienu šokolādes kūku. Nu kā lai tādus brīnumus nepagatavo? Domāts-darīts!:)


Recepti atradu niksya.ru blogā, kurā ir ne tikai daudz izmēģināšanas vērtu recepšu, bet arī ļoti skaistas bildes. Man no šī mīklas daudzuma sanāca 8 mazie keksiņi.

Sastāvdaļas:
140g sviesta
225g rūgtās šokolādes (es izmantoju 200g tumšās šokolādes)
100g miltu
50g pūdercukura
3 lielas olas
3 olu dzeltenumi
1 tējk. vaniļas ekstrakta (pēc izvēles; man nebija)
Pēc izvēles var pievienot 2 ēd.k. kafijas vai saldā krējuma liķiera; pāris piles apelsīnu esences vai 1 tējk. šķīstošās kafijas.

Pasniegšanai:
Vaniļas saldējums un augļi vai ogas.

Pagatavošana:
Uzkarsē krāsni līdz 220 grādiem.
Ja izmanto keramiskās mafinu un keksiņu formiņas (var izmantot žuljēna formiņas), tās jāietauko ar sviestu un viegli jāapkaisa ar miltiem, silikona formiņas nav jāietauko.
Ūdens peldē izkausē gabaliņos salauztu šokolādi kopā ar sviestu, maisa līdz viendabīgai masai. Masā iesijā miltus un pūdercukuru, kārtīgi izmaisa un uzreiz pievieno olas kopā ar olu dzeltenumiem (es olas vispirms kārtīgi sakūlu atsevišķā bļodā). Mīklu kārtīgi samaisa līdz viendabīgai konsistencei. Pēc izvēles pievieno piedevas, ja vēlas.
Mīklu salej formiņās un liek sakarsētā cepeškrāsnī 220 grādos uz 6-10 minūtēm (es cepu 8 minūtes), atkarībā no keksiņu formas. Keksiņu augšai un maliņām jāpārklājas ar plānu apceptu kārtiņu.
Keksiņus ņem ārā no cepeškrāsns, ar neasu nazi viegli pārlaiž pār to maliņām (man tas nebija nepieciešams, jo izmantoju silikona formu) un keksiņus izgāž otrādi uz porciju šķīvjiem. Pasniedz karstus, kopā ar saldējumu un augļiem vai ogām.
Ja vēlaties šos keksus pasniegt viesiem, bet neziniet, kad precīzi tie ieradīsies, pagatavojiet mīklu, salejiet formiņās un ievietojiet ledusskapī. Kad ciemiņi ierodas, vāriet ūdeni un lieciet keksiņus cepeškrāsnī. Kad viesi sēdīsies pie galda, keksiņi jau būs gatavi.

Rezumē: 
Keksiņu pagatavošana ir ļoti vienkārša, bet te vislielākā uzmanība jāpievērš tieši cepšanas ilgumam. Katram ir vispirms jāizmēģina uzcept viens keksiņš, jo cepeškrāsnis atšķiras. Es pirmo cepu 6 minūtes, bet mīkla vēl bija par jēlu, savukārt uz 8 minūtēm bija ideāli - pats vidus bija šķidrs. Tā kā es negribēju tik šķidru vidiņu kā autorei, ar otro rezultātu esmu ļoti apmierināta. Pildījums atdziestot nedaudz sabiezēs, bet galīgi ciets nepaliks.
Pirmie keksiņi pazuda tik ātri, ka ģimene nepacietībā trinās, gaidot otru porciju. Un pāris keksiņi bija sacepušies vairāk, tie arī bija sulīgi un garšoja vienkārši lieliski, derēs tiem, kuriem nepatīk šķidrs pildījums. Vīram šie keksiņi garšoja labāk par pirmajiem šokolādes keksiņiem ar glazūru.
Biju paredzējusi pasniegt ar svaigām zemenēm, kuras te iederētos, bet tā kā zemenes nedabūju, nācās iztikt ar konservētiem ķiršiem - arī neslikti, bet keksiņi+zemenes+saldējums būtu perfekta kombinācija. Keksiņi bija sulīgi un garšīgi arī otrajā dienā. Iesaku pamēģināt!:)


6 komentāri:

  1. Nu man gan nesanāca tā lava...bet vienalga, man kā šokolādes cienītājai ļoti garšoja

    AtbildētDzēst
  2. obligāti olas ir jākuļ, vai var likt pa taisno?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Nav obligāti, bet sakulta olu masa būs viendabīgāka.

      Dzēst
  3. es isti nesapratu kaa tur taa ieksina sanaak un kas tas iisti ira?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Iekšā ir vienkārši neizcepusies mīkla, respektīvi, keksiņi netiek cepti līdz pilnai gatavībai:)

      Dzēst