svētdiena, 2012. gada 15. aprīlis

Torte Putna piens

Meklējot googlē torti ar šādu nosaukumu, atrodami divi varianti - viens ar mannu, otrs kā suflē. Tā kā Dienas ēdienos pamanīju torti ar mannas pildījumu, nolēmu to pagatavot. Vēl plānoju pamēģināt otru variantu un tad abus salīdzināt.


Izmantoju Evas Pakarnas recepti no Dienas ēdienu 28.marta numura.

Sastāvdaļas:
Mīklai:
125g sviesta (vai margarīna; es izmantoju sviestu)
3 olas
200g cukura
200ml miltu
1/2 tējk. sodas
1/2 tējk. etiķa
2 ēd.k. kakao pulvera

Krēmam:
2 glāzes piena
200g cukura
4 ēd.k. mannas (es liku 5 ēd.k. Valdo mannas)
150g sviesta

Glazūrai:
175g sviesta
4 ēd.k. piena
200g cukura
4 ēd.k. kakao pulvera

Greznošanai izmantoju dzērvenes no saldētavas

Pagatavošana:
Sviestu izkausē, ielej bļodā, tam pievieno cukuru un, kuļot ar mikseri, pa vienai iemaisa olas.
Karotē ieliek sodu un tai virsū uzlej etiķi, maisījumu pievieno sviesta masai.
Pēc tam pieber miltus un kakao, visu kārtīgi sakuļ.
Kūkas formā (Eva izmantoja 21cm, man bija 25cm) ieklāj cepamo papīru, tajā ielej masu, ar karoti izlīdzina, malas nedaudz paveidojot uz augšu.
Cep sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādos ~20min (laiks žurnālā nebija norādīts, pēc 20 min cepšanas pārbaudot ar kociņu, mīkla tam nebija pielipusi).
Kamēr cepas pamatne, gatavo kūkas pildījumu.
Katliņā ielej pienu, pievieno cukuru un karsē, līdz piens sāk vārīties. Tad pievieno mannu un nepārtraukti maisot, uz manas uguns vāra aptuveni 5 min. Manna nedrīkst būt par šķidru, bet atdziestot tā sabiezēs. Kad putra uzvārījusies, to atdzesē.
Atdzesētai mannai pievieno gabaliņos sagrieztu aukstu sviestu (tikko no ledusskapja) un ar mikseri sakuļ viendabīgā masā.
Gatavojot mannas un sviesta masu, ļoti svarīgi mannā putru pirms kulšanas atdzesēt pilnībā, citādi sviests tajā sāks kust un pildījums sanāks šķidrs.
Izcepto pamatni ņem ārā no formas, nedaudz atdzesē un horizontāli pārgriež uz pusēm. Atstāj, lai pilnībā atdziest.
Kad kūkas pamatnes atdzisušas, sāk veidot kūku.
Uz cepuma apakšējās daļas diezgan biezā kārtā liek mannas un sviesta pildījumu, nedaudz pildījuma (~1/3) atstāj kūkas pārziešanai. Liek virsū cepuma otru daļu un pārziež ar atlikušo krēmu.
Gatavo šokolādes glazūru.
Katlā izkausē sviestu, pievieno pienu un cukuru, kad cukurs izkusis, pievieno kakao pulveri un visu kārtīgi samaisa. Ņem nost no uguns un pirms pārliešanas kūkai nedaudz atdzesē. Kūku pārlej ar šokolādes glazūru tā, lai tās virsa un sāni ir pilnībā nosegti.
Kūku liek ledusskapī uz pāris stundām, lai kārtīgi savelkas. Vislabāk kūka garšos, ja to pagatavos vakarā un ēdīs nākamajā dienā.
Padoms:
Glazūru var gatavot arī pēc citas receptes:
Katliņā ielej 4 ēd.k. piena, pievieno 3 ēd.k. cukura un vāra līdz cukurs izkūst. Tad pienam pievieno 1 tāfelīti gabaliņos salauztas šokolādes.

Rezumē:
Lai arī žurnālā šī ir nosaukta kā kūka, es to tomēr sauktu par torti. Ar glazūru sanāca problēmas, jo karstu to nevarēju liet uz kūkas, bet atdziestot tā strauji sāka sastingt un palikt kunkuļaina. Tādēļ to steidzu likt uz tortes, kur tā kā tāda nepaklausīga zeķe slīdēja nost. Bet kaut kā izdevās ar pūlēm glazūru nostiprināt un torti fiksi ielikt ledusskapī.
Šo torti cepu ciemakukulim vīra vecākiem, pie kuriem mēs svinējām Lieldienas.
Lai arī sviesta šajā tortē ir makten daudz, tā pēc garšas un konsistences nešķita tik trekna, kā sākumā varētu likties.
Gan pieaugušajiem, gan bērniem Putna piens garšoja, man varbūt prasītos kādu ogu mērci klāt (dzērveņu vai zemeņu), bet vasarā te iederētos svaigas ogas pasniegšanai.
Bet vispār tortei nekādas vainas, nu varbūt to glazūru, ja šo kūku cepšu vēl, gatavošu nedaudz savādāku.
Piebildīšu, ka mannā putrai man gribējās pielikt sarīvētu citrona miziņu svaigākai garšai, bet kaut kādu iemeslu dēļ to neizdarīju. Varbūt ir vērts pamēģināt?


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru