pirmdiena, 2016. gada 22. augusts

Kaneloni (cannelloni) ar malto gaļu un tomātiem

Esiet sveicināti augusta priekšpēdējā nedēļā! Vasara strauji tuvojas izskaņai, konservēšanas laiks rit pilnā sparā, visos dārzos griezdamies aug gurķi, tomāti, sīpoli, ķiploki, kabači, ķirbji u.c. dārzeņi. Man ļoti patīk augusts, kad šos dārzeņus no mammas dārza var lietot praktiski neierobežotā daudzumā un dažādos veidos. Mūsmājās šajā laikā ir ļoti iecienīti pildīti kabači, fantastiski gardas kabaču pankūkas, dārzeņu sacepums ar Fitaki sieru, kā arī pildītas paprikas ar rīsiem, sieru un olīvām vai ar rīsiem un tomātiem pildītas paprikas, vēl arī puķkāpostu sacepums un ratatouille manā versijā, cukini un šampinjonu pīrāgs un gaileņu žuljēns vai gaileņu mērce ar jaunajiem kartupeļiem. Manā augusta topā vienmēr ir grilētu cukini salāti. Piekritīsiet, augusts ir viens bagāts ražas mēnesis! Katrs var izvēlēties gardumus pēc savas gaumes, iespējām un pieejamajiem produktiem. Viens no tiem - pagatavot pildītas trubiņas - cannelloni, kuras var pildīt ar dārzeņiem, sēnēm, sieru, gaļu utt. Cannelloni ir Itālijā ražots pastas veida produkts, kurš sastāv no 100% rupja maluma cieto kviešu miltiem un ūdens - jā, tieši tik vienkārši! Pirms daudziem gadiem gatavoju cannelloni ar sēnēm un sieru, bet šodien piedāvāju klasisko variantu - ar malto gaļu, tomātiem, garšaugiem un sieru.


Sastāvdaļas 33x23cm cepamajai kantainajai veidnei:
Pildījumam:
1 paka 250g (24gab) kaneloni (cannelloni trubiņas; nopērkamas gandrīz visos veikalos)
~1kg maltās gaļas (vislabāk izmantot jaukto, bet var arī tikai liellopu gaļu vai cūkgaļu)
1 ola
1 sīpols
4 ķiploka daiviņas
Sāls, malti melnie pipari
Vidusjūras garšaugu maisījums (Santa Maria)
Mazliet auksta ūdens

Mērcei:
500ml saldā krējuma
160g tomātu mērces (vislabāk izmantot pašu gatavoto, bet der klasiskā pirktā)
3 palieli tomāti
Saulē kaltēti tomāti (pēc izvēles - nav obligāti)
1 tējk. Vidusjūras garšaugu maisījuma (Santa Maria)
1/4 tējk. Bruschetta Piccante (garšaugu maisījums ar ķiplokiem, čilli pipariem, baziliku no Itālijas; var aizvietot ar svaigiem sakapātiem čilli pipariem, pārslām vai pulveri)
Timiāns, baziliks (var izmantot svaigus vai kaltētus; ja izmanto svaigus, tad baziliku sīki sagriež, timiāna lapiņas atdala no zariņiem)
Sāls, malti melnie pipari

Pārkaisīšanai un pasniegšanai:
~180-200g rīvēta siera (der gan Holandes/Krievijas siers, gan Parmezāns)
Timiāns, baziliks (var pētersīļus)

Pagatavošana:
Maltajai gaļai pievieno olu, uz skaidiņu rīves sarīvētu sīpolu, caur ķiplokspiedi izspiestas ķiploku daiviņas, garšvielas, sāli, piparus un ūdeni, visu kārtīgi samīca vienā masā, kuru dažas reizes met pret bļodas dibenu, lai masa sanāk viendabīga.
Tomātus nomizo (var blanšēt) un sagriež kubiņos. Ja vēlas saulē kaltētos tomātus, tos arī sagriež kubiņos. Saldo krējumu samaisa ar tomātu mērci, garšaugiem, sāli, pipariem un tomātu gabaliņiem. Uzmanīgi ar pikanto garšvielu, kura satur čilli - pietiek ar 1/4 tējk., vai pat mazāk, lai kaneloni sanāktu pikanti.
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180'C. Cepamo veidni viscaur ietauko ar sviestu.
Ņem pa vienai trubiņai un to ar pirkstiem pilda ar maltās gaļas masu. Gaļu pilda līdz maliņām un vēl mazliet pāri tām, jo gaļa cepoties sarausies. Atlikušo maltās gaļas masu var sacept kotletēs; man palika pāri apm 80g gaļas masas. Pildītās trubiņas kārto traukā blakus vienu otrai divās rindās (man sanāca precīzi nosegt visu trauku ar 24 trubiņām vienā kārtā).
Pildītajiem kaneloni pāri pārlej sagatavoto mērci. Mērcei jāpārsedz trubiņas, lai tās cepoties nepaliek sausas. Kaneloni liek cepties sakarsētā cepeškrāsnī 180'C ~40-45 min. Kad kaneloni cepušies ~30 min, tiem virsū uzkaisa rīvētu sieru un turpina cept, līdz siers izkusis un sacepums izdevies zeltaini brūns.
Gatavos kaneloni ņem ārā no krāsns un pasniedz nekavējoties ar svaigiem dārzeņiem un garšaugiem.

Rezumē:
Kad pirms pāris nedēļām biju ciemos pie mammas, nolēmām, ka jāpagatavo kaneloni ar malto gaļu, un abas ķērāmies pie darba. Es to saucu par Kikas virtuves izbraukumu.:) Mūsu ierastajā tandēmā - divatā šis darbiņš veicas ātri, kamēr viena gatavo maltās gaļas masu, otra griež tomātus, gatavo mērci un rīvē sieru, pēc tam abas pildījām trubiņas. Rezultāts patīkami pārsteidza visu ģimeni, un visi prasīja papildporciju, pat neskatoties uz to, ka ēdiens sanāca diezgan pikants dēļ manas sapņu zemes Itālijas garšvielām, kuru sastāvā ir čilli. Taču pikantums piestāv cannelloni! Mana meita šo ēdienu nosauca par "Karnevālu", un es absolūti piekrītu - tas ir "garšas karnevāls"!:) Turklāt no šīs porcijas vēl paliks pāri arī nākamās dienas maltītei. Protams, te var izmantot visu pēc sirds patikas - dažādu dārzeņu miksli, mocarellas sieru, rikotas sieru un spinātus, pat tunci vai vistu, kā arī bešamela un/vai Boloņas mērci! Izvēle jūsu ziņā! Mammucis bija pagatavojis iecienīto Melleņu-rikotas pīrāgu, ko notiesājām saldajā. Bildē redzamos cannelloni gatavoju pēc tam otrreiz, sagaidot mīļos sencīšus no Eiropas ceļojuma mājās. Sasauciet savu ģimeni kopā un kopīgi pagatavojiet šo "garšas karnevālu"!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru