ceturtdiena, 2016. gada 1. septembris

Gastronomijas festivāls 2016

Esiet sveicināti 1.septembrī! Sirsnīgi apsveicu jūs visus ar Zinību dienas svētkiem un novēlu, lai izdevies un veiksmīgs jaunais mācību gads! Arī mūsmājās šī ir svētku diena. Mana meita šogad ies jau 3. klasē, savukārt dēlam ir izlaiduma gads dārziņā.
Vēlos jūs informēt, ka nu jau piekto gadu pēc kārtas tradicionāli laikā no 31. augusta līdz 11. septembrim pārtikas izstādes “Riga Food 2016” ietvaros norisinās Gastronomijas festivāls. Festivāls aizraus gan tos, kas gatavo, gan tos, kam patīk labi paēst.
Tā laikā Latvijas restorāni, kafejnīcas, bāri, tējnīcas, vīnotavas, konditorejas, picērijas, delikatešu restorāni un citi kulinārā tūrisma galamērķi saviem apmeklētājiem piedāvā īpašas cenas, jaunas ēdienkartes, patīkamas atlaides un profesionālu apkalpošanu.
Apmeklētājiem ir iespēja ne tikai baudīt gardus ēdienus un dzērienus, bet arī iepazīt šo restorānu viesmīlību un ārpusmājas ēšanas kultūru.
Dalībniekiem tā ir lieliska iespēja nodemonstrēt savu unikālo ēdienkarti un īpašo atmosfēru.
Latviju pārņems gardēži, un arī Tu vari būt viens no tiem!

Tradicionāli esmu kļuvusi par Gastronomijas festivāla informatīvo atbalstītāju (par 2013. gada Gastronomijas festivālu un restorāna apmeklējumu lasiet bloga arhīvā), tāpēc pastāstīšu ko vairāk par šo festivālu, kā arī par restorāna Baltvilla apmeklējumu.



Šogad festivālu pārstāv 30 dalībnieki no visas Latvijas, kuri ir sagatavojuši īpašo festivāla piedāvājumu, lai priecētu gardēžus ar izcilām maltītēm.
Šī festivāla ietvaros mums ar vīru bija iespēja apmeklēt burvīgu restorānu Baltvilla gleznainā vietā Baltezera krastā 15 km no Rīgas.
Atnākot uz restorānu norunātajā laikā, mūs laipni sagaidīja pats restorāna vadītājs Rihards Gulbis, viņš arī mūsu viesmīlis, un ierādīja mums vietu iepriekš rezervētajā vietā āra terasē.
Mums bija ļoti paveicies ar laikapstākļiem, tāpēc terasē varējām baudīt brīnišķīgi siltu augusta pēcpusdienu. No mūsu galdiņa pavērās lielisks skats uz Baltezera pludmali, pirms kuras iekārtots neliels bērnu atpūtas laukumiņš.


Ļoti patika tas, ka viesmīlis par katru ēdienu un vīnu sniedza izsmeļošu informāciju.
Pašā sākumā, kā jau tas daudzos restorānos tradicionāli ierasts, mums pasniedza svaigu akmens krāsnī ceptu 2 veidu bageti - ar kaltētiem tomātiem un graudiem, maizīte tika pasniegta ar sviestu, kurš sajaukts ar kaltētiem tomātiem. Lieliska, svaiga un ļoooti garšīga bagete ar mazliet kraukšķīgu garoziņu, burvīgs maltītes sākums!


Skanot maigai fona mūzikai, tika pasniegts pirmais vīns - Burgundijas Chardonnay, kurš ideāli saskanēja gan ar maizīti, gan ar pirmo ēdienu. Ļoti patika, tas, ka viesmīlis, uzzinot, ka manam vīram pret alkoholu ir alerģija, izrādīja profesionalitāti un piedāvāja tos pašus ēdienus bez alkohola klātbūtnes, un šefpavārs tos arī pagatavoja. No mana vīra īpašs paldies viņiem abiem un virtuves komandai par to!
Pirmais pārsteigums bija, kad pirmo ēdienu - plāni grieztu grilētu cukini, pildītu ar Sicīlijas ratatuju un bagātinātu ar garšaugu eļļu - mums atnesa pats šefpavārs no Sicīlijas - Frančesko Dželo, kuru es tik ļoti gribēju satikt! Es pat mazliet samulsu no viņa omulīgā latviski pateiktā "Labdien!" Ļoti patīkams sicīlietis! Par pašu ēdienu varu pateikt - izcils, sezonai atbilstošs un acīm tīkams meistardarbs! Garšas kārpiņas vai lēkāja no baudas. Šķiet, ka es (kā olīvu neēdāja) īstas olīvas līdz šim nebiju ēdusi, jo šīs bija ļoti, ļoti garšīgas! Nevar nepieminēt pikanto mērcīti, kura lieliski papildināja maigo cukini un dārzeņu pildījuma garšu. Šis ēdiens arī manam vīram ļoti gāja pie sirds! Klāt ļoti garšīgais vīns, un tad jau nāca kārta otrajam ēdienam.


Pamatēdienā mums pasniedza nu dikti gardu sviestā ceptu Ķīšezera zandartu, pasniegtu ar maigu sezonālu cūku pupu biezeni, šampanieša putām, balzametiķi un jāņogām, kuru skābums ideāli kontrastēja ar zivi un biezeni. Man patika, ka biezenis bija nevis smalki blenderēts, bet tāds vairāk rustic (lauku) stilā. Zivi mājās es gatavoju ļoti reti, bet pēc šī apmeklējuma centīšos vairāk pievērsties tās gatavošanai, un sviestā cepta zivs, manuprāt, būtu vislabākā, ar ko sākt. Kopā ar pamatēdienu baudīju Riesling baltvīnu no Kemptāles (Kamptal) teritorijas Austrijā, kura garša bija mazliet intensīvāka par pirmo vīnu, taču noteikti ne sliktāka, un man kā baltvīna cienītājai ļoti gāja pie sirds!


Desertā baudījām Frančesko ogu tortīti - burvīgu mazkūciņu, kura sastāvēja no 2 biskvīta kārtām ar krēmu un zaptīti vidū, pasniegtu ar ļoooti garšīgu sarkanvīna mērcīti un svaigām ogām. Ļoti vienkārši, mākslinieciski skaisti un nežēlīgi garšīgi! Fantastisks maltītes noslēgums! Un protams, klāt piemērots sarkanvīns, šajā gadījumā, Fine Ruby Port.


Kas man patika vislabāk? Tas, ka visi ēdieni pamatā ir ļoti vienkārši, sezonāli, pasniegti ar izdomu un, protams, ļoti garšīgi! Nav nekā samudrīta, tīra garša! Mēs kā gardēži bijām sajūsmā! Manuprāt, mums ar itāļiem ir ļoti daudz kā kopīga, jo arī mēs, latvieši, daudz izmantojam sezonālus produktus, liekot tos lietā dažādās kombinācijās. Manuprāt, šefpavāram ir ideāli izdevies sniegt priekšstatu gan par latviešu, gan par Vidusjūras virtuvi.
Paldies šefpavāram Frančesko Dželo, vadītājam Rihardam Gulbim un visai Baltvillas restorāna komandai par silto, laipno, profesionālo uzņemšanu un izcilo maltīti! Centos lauzītā itāļu valodā pateikt šefpavāram "Molto delizioso, brillante, grazie!" Ceru, ka viņš saprata! :) Sirsnīgs paldies arī Gastronomijas festivāla sabiedrisko attiecību vadītājai Montai Serdānei par šo lielisko iespēju!
Noteikti iesaku Gastronomijas festivāla ietvaros (un arī jebkurā citā laikā) apmeklēt Baltvillu, lai varat āra terasē malkot vīnu, izbaudīt vēl siltās, saulainās vasaras beigu un rudens sākuma dienas, kā arī baudīt skaisto skatu no terases, varbūt pat izbraukt ar laivu pa Baltezeru, un visbeidzot palutināt savas garšu
kārpiņas ar itāļu šefpavāra gatavotu brīnišķīgu maltīti! Sarunās ar vīru nemanot paskrēja laiks, taču mums nemaz negribējās doties prom, šeit jutāmies ļoti labi. Pēc maltītes aizstaigājām līdz Baltezeram, laiciņš ideāls! Secinājām, ka vajadzētu biežāk tā divatā kaut kur iziet ārpus mājas, un norunājām, ka tā arī darīsim! Noteikti ceru šeit atgriezties! Iesaku arī jums paņemt savu otru pusīti vai jebkuru mīļu cilvēku un pavadīt burvīgu pēcpusdienu Baltezera krastā!

1 komentārs:

  1. Cik gardi izskatās! Nākamgad noteikti braukšu! Tik daudz gardumu var pagaršot!:)

    AtbildētDzēst