trešdiena, 2016. gada 3. augusts

Ātrais šokolādes muss (bez olām)

Hip Hip urrrā!!! Uzminiet nu, kas šodien par svētkiem! Tieši šodien, 3. augustā, pirms 5 gadiem tika veikts bloga www.kikasvirtuve.lv pirmais ieraksts!!! Milzīgs PALDIES visiem faniem, atbalstītājiem, komentētājiem, lasītājiem - sirsnīgi sveicieni, gaisa bučas un virtuāls šampanietis! Bez jums es to nespētu! Un kas gan būtu jubileja bez kūkas vai deserta? Nolēmu, ka kaut kas viegls, gaisīgs un ātri pagatavojams būs tieši laikā!
Ar ko šis šokolādes muss (no angļu val. mousse; uzpūtenis, putas vai gaisīgs krēms) ir tik īpašs? Pirmkārt jau ar to, ka tas ir ļoti ātri pagatavojams. Otrkārt muss nesatur olas, kas būtu patīkams jaunums tiem, kuri baidās lietot jēlas olas uzturā. Treškārt, krēms ir universāls - to var ēst vienu pašu vai ziest uz tortes, likt uz kapkeikiem vai groziņos, tam klāt var pasniegt skābu ogu (manuprāt, piemērotākie būtu ķirši) mērci vai ķīseli, tikpat labi ogu vai augļu gabaliņus. Krēmu var kārtot caurspīdīgās glāzēs kopā ar cepumu (smilšu, bezē, šokolādes) vai biskvīta drumstalām. Un vēl viens krēma pluss - vajadzības gadījumā to var ēst uzreiz pēc gatavošanas!


Recepti un iedvesmu smēlos no weelicious.com bloga. Un, protams, daudzumus norādu uzreiz gramos.

Sastāvdaļas 4 porcijām:
60g ūdens
45g cukura
175g tumšās šokolādes (var izmantot čipšus, pilītes vai tāfelīti - to sīki sasmalcina)
1/4 tējk. malta kanēļa
Šķipsniņa sāls
240g saldā krējuma
1/2 tējk. vaniļas cukura
3 kumkvati greznošanai
Lavandas ziediņi greznošanai
Piparmētru lapiņas greznošanai

Pagatavošana:
Ūdeni ar cukuru liek nelielā katliņā un uzvāra. Tiklīdz tas sāk vārīties, ņem nost no uguns un tajā iemaisa sasmalcinātos šokolādes gabaliņus, sāli un kanēli. Masu pārliek lielākā bļodā un noliek atdzesēties istabas temperatūrā. Pa to laiku saldo krējumu sakuļ ar vaniļas cukuru līdz stingra putukrējuma konsistencei. Ņem putukrējumu pa vienai karotei un ar silikona lāpstiņu iecilā atdzesētajā šokolādes masā. Iecilāšana nodrošinās masas gaisīgumu un vieglumu. Masu sadala 4 trauciņos, izrotā ar ogām vai augļiem (pēc izvēles) un liek ledusskapī vismaz uz 15-60 min, bet vajadzības gadījumā to var pasniegt uzreiz. Es greznoju ar sagrieztiem kumkvatiem, lavandas ziediņiem un piparmētru lapiņām. Ja izmanto konditorejas maisiņu ar robotu uzgali, tad masu pirms pildīšanas vispirms patur ledusskapī ~15 min, tad to pilda maisiņā, pēc tam sadala trauciņos.

Rezumē:
Šis nu būtu tāds īsts dāmu našķis vasaras dienā - mums ar meitu tas šķita debešķīgs! Mūsu vīrieši nebija tādā sajūsmā, viņiem, redziet, vajag saldas un kārtīgas kūkas, nevis kaut kādus musus :D Toties no vīriešiem bloga jubilejā saņēmu skaistu, smaržīgu lilijas ziedu. Šis deserts garšos visiem tumšās šokolādes faniem, kam patīkami skābu akcentu dos kumkvata gabaliņi un interesantu garšas niansi sniegs lavandas ziediņi. Izmēģiniet arī jūs, un lai jums foršs vasaras pēdējais mēnesis!

Kausētās šokolādes masa pirms putukrējuma pievienošanas

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru