svētdiena, 2016. gada 31. jūlijs

Šokolādes eklēri

Jīīīhāāā!!! 14.jūlijā bija mana dzimšanas diena, un beidzot es sadūšojos uz pirmajiem eklēriem manā mūžā, bet noteikti ne uz pēdējiem! :) Nezinu, kādēļ tik ilgi atliku eklēru gatavošanu, jo, izrādās, ievērojot dažus knifiņus, tie ir varen viegli pagatavojami. Nu pēc pirmās reizes ir āķis lūpā!
Jāteic, ka neesmu ļoti liela vārītā krēma fane, tomēr klasiskajos franču eklēros tiek pildīts tieši vārītais krēms, un tā kā es uzskatu, ka jāmācās ir no pamatiem, pirmajā reizē pagatavoju eklērus ar vārīto šokolādes krēmu (es domāju, man kā šokoholiķei nav īpaši jāpaskaidro, kāpēc izvēlējos šokolādes, nevis vaniļas krēmu:)).
Ar šiem eklēriem pacienāju arī Lindu no Mū catering, kura teica, ka tie esot nereāli labi, gardākie eklēri, kurus viņa ir ēdusi, līdz ar to man bija skaidrs, ka šiem eklēriem noteikti ir jābūt manā blogā! Nenoslinkoju un nobildēju arī mīklas un krēma bildes labākam ieskatam.


Man ļoti patīk skatīties Home Cooking Adventure videoreceptes iekš youtube.com, tur arī ieraudzīju vaniļas eklēru un vēja kūciņu receptes, kuras nolēmu apvienot vienā. Eklēru recepti ņēmu no pirmā video, bet vārītā krēma pildījumu no otrā video. Recepte ar nelieliem maniem labojumiem tagad pieejama blogā!

Sastāvdaļas ~16-17 eklēriem:
Plaucētajai mīklai:
125g miltu
100ml piena
100ml ūdens
10g cukura
1/2 tējk. sāls
80g sviesta
4 olas

Vārītajam šokolādes krēmam:
480ml piena
4 olu dzeltenumi
1/2 tējk. vaniļas cukura
100g cukura
40g kartupeļu vai kukurūzas cietes
120g tumšās šokolādes (sasmalcināta mazos gabaliņos)
15g kakao pulvera
20g sviesta

Šokolādes glazūrai:
200g tumšās šokolādes (sasmalcināta mazos gabaliņos)
155ml saldā krējuma

Pagatavošana:
Vārītā krēma gatavošana:
Vispirms gatavo vārīto krēmu, lai tas paspēj atdzist, kamēr gatavo eklērus.
Olu dzeltenumus saputo ar cukuru un vaniļas cukuru vieglās putās. Ieputo kartupeļu vai kukurūzas cieti. Pienu vidējā katliņā uzliek karsēties līdz vārīšanās temperatūrai, pēc tam noņem no uguns un trešdaļu no tā ar mikseri iemaisa olu masā. Pēc tam olu masu ielej atlikušajā pienā un visu kārtīgi sakuļ ar mikseri vai samaisa ar putojamo slotiņu. Masu liek uz mazas uguns (drošāk izmantot ūdens peldi) un nepārtraukti maisa ar putojamo slotiņu, kamēr tā sāk biezēt (man sabiezēja ļoti ātri), masai jābūt biezai. Krēmu noņem no uguns un tajā ar karoti vai silikona lāpstiņu iemaisa sasmalcināto šokolādi. Krēmu pārliek bļodā un atdzesē apmēram 5-10 minūtes, pēc tam pievieno sviestu, visu kārtīgi samaisa. Krēmam pārliek pāri pārtikas plēvi (tā, lai plēve pieskartos krēmam un nebūtu gaisa kabatu, skat. video!) un noliek atdzesēties istabas temperatūrā.

Plaucētās mīklas gatavošana:
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem.
Miltus izsijā atsevišķā bļodā. Katliņā ielej pienu, ūdeni, cukuru, sāli un sviestu. Masu uzvāra un noņem no uguns. Tajā uzreiz iemaisa miltus, enerģiski maisot ar koka karoti, kamēr masa paliek viendabīga un atdalās no katliņa malām. Katliņu atkal liek uz mazas uguns un turpinot maisot, karsē apmēram 1-2 minūtes, masa būs vienā kamoliņā.
Mīklu ieliek lielā bļodā un mazliet atdzesē. Citā bļodā iesit 4 olas, un tās pa vienai ar mikseri ieputo mīklā. Mīkla paliks spīdīga, viendabīga un zīdaina, tajā pašā laikā saglabājot savu formu.
Mīklu pilda konditorejas maisiņā ar robotu zvaigžņveida uzgali (var izmantot arī apaļu), un uz cepamās pannas, kura noklāta ar cepamo papīru, veido ~10cm garas strīpiņas (skat. video!). Ņemiet vērā, ka mīkla cepoties ļoti palielināsies, vismaz 2x. Tāpēc, ja vēlaties mazus eklērīšus, tos jāgatavo vēl mazākus, nekā iecerētais galarezultāts. Pannu pārkaisa ar pūdercukuru un liek cepties sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādos ~25-30min (video receptē minētas 40 minūtes, bet manai krāsnij tas bija par daudz). Pēc 10 cepšanas minūtēm, krāsns durvis paver un tajās ieliek koka lāpstiņu, lai durvīs paliek šķirba, pa kuru iziet tvaikam. Eklēriem jābūt gaiši zeltainiem.
Gatavos eklērus izņem no krāsns un tiem vienā galā ar bambusa irbulīti izdur caurumiņu, pa kuru iznāk ārā tvaiks. Eklērus pirms pildīšanas pilnībā atdzesē.

Glazūras gatavošana:
Kamēr eklēri dziest, gatavo šokolādes glazūru. Saldo krējumu katliņā uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, tiklīdz tas sāk mest burbuļus, ņem nost no uguns un uzlej virsū sasmalcinātajai šokolādei tā, lai krējums noklāj visu šokolādi. 1 minūti pagaida, līdz šokolāde izkususi, un to ar silikona lāpstiņu vai karoti samaisa viendabīgā, spīdīgā masā. Glazūru atdzesē istabas temperatūrā.

Eklēru pildīšana:
Ir 2 eklēru pildīšanas veidi - 1) eklēram nogriežot "vāciņu" (šajā gadījumā eklēru var pildīt ne tikai ar krēmu, bet arī ar ogām/augļiem utt.), 2) eklēra apakšpusē izdurot 2-3 mazus caurumiņus. Šoreiz izvēlējos otro variantu - ar mazu caurumotu uzgali eklēram apakšā izdūru 3 mazus caurumiņus, pa kuriem tiks pildīts krēms.
Vārīto krēmu iepilda konditorejas maisiņā ar mazu caurumotu, apaļu uzgali (ir arī tāds speciāls uzgalis ar pagarinātu trubiņai līdzīgu galu), un krēmu pilda eklērā pa katru no caurumiņiem, kamēr tas ir pilns līdz caurumiņu malām. Par krēma daudzumu grūti pateikt, jāvadās pēc izjūtas. Eklērs mazliet piepūtīsies no krēma daudzuma tajā. Atlikušo krēmu no eklēru apakšām noslauka ar nazīti.

Eklēru glazēšana:
Gatavos eklērus paņem rokās ar augšiņām uz leju un iemērc glazūrā līdz pusei, liek uz šķīvja, lai glazūra sacietē. Otrs variants - glazūru ar karotes palīdzību uzklāj uz eklēru virsiņām. Virsu var rotāt ar dekoratīvām pērlītēm, ogām utt. Eklērus var ēst uzreiz, bet labāk atdzesēt ledusskapī vismaz 30-60 minūtes.

Rezumē:
Lai arī receptes apraksts ir diezgan garš, un eklērus nevar pagatavot ātri, tomēr rezultāts atsver visas ieliktās pūles. Recepte prasa uzmanību un pacietību. Krēmu var izgatavot iepriekšējā vakarā un uzglabāt pa nakti ledusskapī. Plaucēto mīklu var izmantot Vecrīgu gatavošanai, krēms gan tur būs cits. Lielākam cilvēku skaitam var gatavot mini eklērus, kuri dekoratīvi izskatīsies uz svinību galda. Krēma pildījumi var būt dažādi - vaniļas (derēs receptē minētais krēms bez šokolādes un ar lielāku vaniļas daudzumu), šokolādes, karameļu, ar ogām, augļiem utt. Tiem, kuri, tāpat kā es, ilgi nevarēja saņemties uz eklēru gatavošanu, iesaku - pamēģiniet, viss izdosies! :)

Vārītais krēms pirms šokolādes pievienošanas
Plaucētā mīkla pirms olu pievienošanas
Gatavā plaucētā mīkla
Eklēri pirms cepšanas

5 komentāri:

  1. Super mīļš paldies par izsmeļošo recepti.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Liana paldies, vēlu veiksmi eklēru gatavošanā! :)

      Dzēst
  2. Labdien! Paldies par recepti. Kad krēmu jau ielēju bļodā, pamanīju, ka kakao nav izmantots, tad nu kopā ar sviestu pievienoju krēmam un sakūlu ar mikseri. Kad īsti viņu vajadzēja pievienot? Kur var redzēt video?

    AtbildētDzēst
  3. Taisu otro reizi. Ideāli ekleri. Paldies par recepti. :)

    AtbildētDzēst
  4. Paldies par recepti. Pirmo reizi taisiju un super gardi sanaca.
    P.S. Kad sajaucu kremu ar sviestu, tad dadaliju kremu 2 atsevisskas blodinas. Vienu atstaju ar vanilu un otra ja pieliku kako klat. Viens eklers ar divam garsam :) Paldies

    AtbildētDzēst