svētdiena, 2012. gada 15. aprīlis

Maize ar kaltētiem tomātiem un timiānu

Itāļu valodā šai maizei ir ļoti skanīgs nosaukums (itāļu valoda vispār ir skaista - šī iemesla dēļ gribu to iemācīties) - Pane con pomodoro e timo. Tā kā es nemanot esmu kļuvusi par itāļu virtuves cienītāju, nevarēju noturēties pretī kārdinājumam izcept šo aromātisko un gardo maizi.


Recepte ņemta no pasto.ru saita, kurā var atrast daudz lielisku itāļu virtuves recepšu un bonusā iemācīties to nosaukumus itāļu valodā. Tiesa, es izmantoju jau gatavus kaltētos marinētos tomātus, tāpēc tomātu marinēšanai paredzētās garšvielas es pievienoju maizei.

Sastāvdaļas:
250ml silta piena
35g svaigā rauga
675g miltu (no kuriem 7 ēd.k. ieraugam)
6-7 ēd.k. olīveļļas
1 ola
1,5 tējk. sāls
2 ēd.k. cukura (var likt nedaudz mazāk)
2 vidēji sīpoli
1/2 tējk. kaltēta timiāna
1/2 tējk. kaltēta bazilika
100g kaltētu marinētu tomātu eļļā (es izmantoju "Matiss" no Maximas)
2 ķiploka daiviņas
Svaigi malti melnie pipari
Jūras sāls apkaisīšanai
Var pievieno čilli piparu (ja vēlas)

Pagatavošana:
Raugu sadrupina, tam pievieno siltu pienu un nedaudz miltu (es pakāpeniski iemaisīju 7 ēd.k.), lai izveidojas šķidra mīkla, visu kārtīgi samaisa. Mīklu apklāj ar vāku un noliek siltā vietā raudzēties uz 20 min. Izveidojas ieraugs.
Lielā bļodā izsijā atlikušos miltus, pievieno sāli, cukuru, ieraugu, sakultu olu, 6-7 ēd.k. olīveļļas (var daļu eļļas pievienot no tomātiem), visu rūpīgi samīca, lai veidojas elastīga mīkla. Man mīkla sanāca par drupenu, tādēļ tai pievienoju kādu ēdamkaroti ūdens. Mīklu apklāj ar vāku un atkal liek raudzēties uz 40 minūtēm. Mīklai apjomā jāpalielinās vismaz 2 reizes.
Kamēr mīkla rūgst, sagatavo pildījumu. Kaltētos tomātus sagriež mazos kubiņos, sīpolus sīki sagriež un apcep zeltainus 1-2 ēd.k. olīveļļā. Sagrieztos tomātus sajauc ar apceptajiem sīpoliem, timiānu, baziliku, caur ķiplokspiedi izspiestām ķiplokdaiviņām un iegūto masu sajauc ar uzrūgušo mīklu, noliek raudzēties vēl uz 30 minūtēm.
Uz cepampannas uzliek cepamo papīru, kuru nokaisa ar miltiem. Mīklu sadala 2 daļās un izveido 2 kukulīšus. Kukulīšiem ļauj atpūsties ~30-40 minūtes.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem.
Kukulīšus apslaka ar ūdeni, tiem uzkaisa svaigi maltus melnos piparus un jūras sāli.
Maizi cep 200 grādos ~35-40 minūtes. Kad kukulīši cepušies 20 minūtes, tos pārklāj ar cepamo papīru, lai neapdeg garoziņa.

Rezumē:
Tā kā pēdējā teikumā rakstīto darbību es nokavēju, man maizītes garoziņa nedaudz piedega, un tie tomātu gabaliņi, kuri bija trāpījuši garoziņā (tie kārtīgāk jāiemīca mīklā), arīdzan. Tomēr neskatoties uz to, maizīte sanāca ļoti garšīga, aromātiska, ar mīkstiem tomātu gabaliņiem iekšpusē, un bērni, to pagaršojuši, prasīja vēl un vēl. Un kas tā bija par smaržu pa visu māju, maizītei cepoties, mmm!
Gribētos eksperimenta pēc nākamreiz mīklu sarullēt kā ruleti ar pildījumu iekšpusē.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru