otrdiena, 2012. gada 7. februāris

Kefīrā marinēti vistu stilbiņi

Mana mamma tradicionāli katru gadu uz Jāņiem marinē cūkgaļas šašliku kefīra marinādē, pievienojot sīpolus, ķiplokus, sāli un piparus. Gaļa sanāk maiga, sulīga un daudz garšīgāka, nekā etiķī marinēta. To pašu var darīt ar vistas gaļu, tikai šeit lomu spēlē paprikas pulveris, kuru izmantoju arī garšīgajos paprikas kartupeļos.


Iedvesmu receptei smēlos no šejienes.

Sastāvdaļas:
6 vistu stilbiņi (var izmantot šķiņķīšus, spārniņus utt.)
~0,5l kefīra
5 mazas ķiploka daiviņas
~1/2 tējk. sāls (sāls daudzumu regulē pēc saviem ieskatiem un garšas)
~1 tējk. (plus apkaisīšanai) saldās paprikas pulvera (arī liek tik, cik vēlas)
~1/3 tējk. svaigi maltu piparu
Man vēl bija nedaudz Chicken&Steak garšvielas (Santa Maria)
Olīveļļa (pāris šļuku)
Jūras sāls (nav obligāti)
Ja vēlas, marinādei var pievienot sīpolu riņķīšus, zaļumus u.c. iemīļotas garšvielas

Pagatavošana:
Bļodā ielej kefīru, pievieno caur ķiplokspiedi izspiestas ķiploka daiviņas, sāli, piparus, paprikas pulveri un garšvielas pēc izvēles. Visu samaisa kopā un marinādei pievieno vistas stilbiņus, atkal samaisa. Tālāk var darīt kā receptē - likt maisiņā, kuru aizsien ciet vai ērtākā variantā - atstāt turpat bļodā, pārlikt pārtikas plēvi. Pirmajā reizē liku maisiņā, otrajā reizē - bļodā, atšķirības nekādas, tā kā var atstāt bļodā. Marinēto vistu liek ledusskapī uz nakti ievilkties.
Nākamajā dienā uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Izklāj pannu ar cepamo papīru (var izmantot foliju, ja vēlas), uz tā izkārto stilbiņus. Marinādi var nedaudz pārliet pāri, bet neaizrauties, citādi stilbiņi sautēsies, nevis cepsies. Vistu apsmidzina ar olīveļļu, apkaisa ar paprikas pulveri un, ja vēlas, uzber nedaudz jūras sāls. Cep 180 grādos ~40-45min līdz gatava.

Rezumē:
Vista kefīra marinādē ir pārsteidzoši maiga (neskatoties uz ķiploku klātbūtni), sulīga un ļoti garšīga, un to var dot arī bērniem. Paprikas pulveris dod gaļai apetītlīgu krāsu. Ja ģimenē kādam paprika ļoti negaršo, to var nekaisīt uz visiem gabaliņiem. Pikantāku ēdienu cienītāji paprikas pulveri var aizstāt ar čili pulveri. Visas garšvielas var regulēt cik un kā vien vēlas, obligāts ir tikai kefīrs, tomēr iesaku pirmajā reizē pamēģināt pēc receptes. Šādi marinētus stilbiņus cepu jau divas reizes un šī recepte Kikas virtuvē ir uz palikšanu.

9 komentāri:

  1. Šī recepte uzreiz sakārdināja, tāpēc nolēmu izmēģināt. Vienkārša, šķiet garšīgi. Tā nu tā arī izdarīju un recepte tiešām uz palikšanu! Vista daudz sulīgāka kļūst un paprika/čilu dod jauku asumu un krāsu.
    Paldies!
    Scorpse

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Scorpse - sveika!:) Prieks, ka garšoja! Izmēģināju arī spārniņus, bija gardi:)

      Dzēst
  2. Fantastiski garshiga vistinja ! Gatavoju jau otro reizi un katru reizi priecaajos, cik garda !

    Paldies !

    AtbildētDzēst
  3. šī bija tā recepte,kas man galīgi neizdevās. saliku marinādē kefīru, sīpolīti..visu kā vajag. cepjot kefīr atslojās un kļuva kā ūdens un par spīti marinādei - vista negaršoja ne pēc kā. Kā ēstu neko.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. desu_maize - vai pirms cepšanas uz pannas lēji visu kefīra marinādi klāt? Ja marinādes ir par daudz, vista tajā vārās/sautējas, varbūt Tev bija šī problēma?

      Dzēst
    2. Tieši ņēmu vērā padomu par to,ka nevajag pārspīlēt ar marinādes liešanu virsū, tāpēc praktiski virsū nelēju, bet tāpat nekā. Nu okej, štrunts par to atsulošanos, bet arī tas mulsināja,ka no marinādes garšas nebija ne smakas. Kā vienkārši izvārīta vista garšoja.

      Dzēst
  4. Oi man ar tapat,garsa nekaada :(un no miikstuma ne smakas

    AtbildētDzēst