svētdiena, 2012. gada 22. jūlijs

Zemeņu siera kūka ar šokolādi

Kas tad tā par vasaru un dzimšanas dienu bez kārtīgas zemeņu kūkas? Un ja manai mīļākajai kūkai pievieno garšīgākās ogas un šokolādi, rezultātā sanāk īsta bauda gardēžiem!




Par pamatu tika ņemta manas mīļākās ābolu siera kūkas recepte, kuras virsējo kārtu piemēroju vasaras sezonai.

Sastāvdaļas:
Pamatnei:
200g cepumu (Floras cepumi "Mājas")
2 ēd.k. demerara cukura
90g kausēta sviesta

Vidējai kārtai:
600g jeb 3 kārbiņas Kāruma svaigā siera
~175ml pūdercukura
3 ēd.k. kartupeļu cietes
1 ēd.k. vaniļas cukura
3 olas
100ml trekna skābā krējuma (25%)


Šokolādes glazūrai:
100g tumšās šokolādes
~100g saldā krējuma


Dekorēšanai:
Svaigas zemenes

Svaigas piparmētras
Pūdercukurs 

Pagatavošana:
Cepeškrāsni sakarsē līdz 175 grādiem. Cepeškrāsns apakšējā nodalījumā ieliek karstumizturīgu bļodu ar ūdeni.
Cepumus kombainā saberž drupačās un sajauc ar kausētu sviestu un cukuru. Kūkas veidni ar noņemamu malu ietauko vai tajā ieliek cepampapīru (es parasti izmantoju cepampapīru). Cepumu masu ieliek kūkas veidnē, ar karoti vienmērīgi izlīdzina un pieblietē.
Liek cepties sakarsētā cepeškrāsnī ~8-10 min (es veidni papildus lieku uz cepešplāts, jo no veidnes nedaudz tek ārā sviests). Ņem ārā un atstāj uz plīts atdzesēties.
Vidējai kārtai saputo sieru mīkstu un gaisīgu, ieputo cukuru, vaniļas cukuru un cieti. Putojot pa vienai pievieno olas. Pēc katras olas pievienošanas puto 1 minūti. Visbeidzot pievieno skābo krējumu. Visu kārtīgi saputo. Gatavo siera masu lej uz cepumu pamatnes un cep sakarsētā cepeškrāsnī ~50-60 minūtes vai tik ilgi, līdz kūkas vidus kļūst stingrs. Kūku izņem no cepeškrāsns un sākumā atdzesē formā, pēc tam dzesēšanu pabeidz, uzliekot kūku uz šķīvja, kurš uzlikts uz restītēm.
Kad kūka atdzisusi, gatavo šokolādes glazūru - saldo krējumu uzvāra un tajā iemet šokolādes gabaliņus, visu kārtīgi samaisa, līdz izveidojas viendabīga, pašķidra masa, kura atdziestot sabiezēs. Masu atdzesē līdz istabas t'c, pēc tam var uz brīdi ielikt ledusskapī, lai sabiezē.
Atdzesēto šokolādes masu vienmērīgi izklāj pa kūku.
Zemenes nomazgā, pārgriež uz pusēm vai šķēlītēs un kārto uz kūkas. Pa virsu liek piparmētru zariņus un kūku pārkaisa ar pūdercukuru.
Kūku sagriež gabaliņos un bauda, acis aizverot un labsajūtā murrājot:)


Rezumē:
Šo kūku šovasar pagatavoju pat 3 eksemplāros! Pirmais bija uz ķēķa tusu, otrais manai dzimšanas dienai par godu un trešais kā dzimšanas dienas cienasts foršajam korim, kurā es dziedu:)

Zemeņu vietā droši var izmantot citas sezonas ogas - mellenes, ķiršus, avenes utt.
Jāteic, ka manas domas par siera kūkas ēšanu tās cepšanas dienā mainījās, vismaz attiecībā uz šo konkrētās receptes variāciju. Līdz šim mana pieredze rādīja, ka siera kūka savu īsto garšu iegūst nākamajā dienā. Bet šī kūkas versija bija tik gaisīga un viegla, tai pašā laikā diezgan stingra, griežot īpaši nejuka ārā.
Viena ķēķa tusa dalībniece pēc tam uzrakstīja ļoti precīzi, citēju - "Secināju, ka man dienā cepta kūka labāk patīk par otro dienu. :) Jo pufīgāka, gaisīgāka, mīkstāka, kūst uz mēles. Otrajā dienā tā kļūst tāda nopietna. :)". Cita rakstīja - "skaidra, vienkārša, kaislīga:)"
Tāds nu šis gardums ir - īsta vasaras kūka ar zemenēm un šokolādi, kuru noteikti iesaku pagatavot arī jums! Šī noteikti ir mana TOPa kūka šovasar.
Bildes gan no ķēķa tusa, gan dzimšanas dienas.

Cepumu pamatne pirms cepšanas
Šokolādes glazūra



6 komentāri:

  1. Sveika!
    Nesaprotu, kā Te nav neviena komentāra :). Vakar izcepu šo kūku - un, šķiet, ka jumts rūcot aizbrauca :)).
    Paldies liels :)!
    Uzticīga Tava bloga piekritēja

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies, Līga, par pirmo komentāru! Priecājos, ka garšoja, un paldies par uzticēšanos! :))

      Dzēst
  2. Lieliska kūka! Izmēģināju, lai gan ar pašceptu smilšu cepuma apakšu. Manām mazajām meitenēm salikās tumšā šokolāde par rūgtu, tapēc šodien mēģināsim ar balto šokolādi un mellenēm. =)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies par komentāru! Dikti interesē, kā sanāca ar balto šokolādi un mellenēm! :)

      Dzēst
  3. 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍

    AtbildētDzēst
  4. Labākā siera kūka! Cepu jau vairākus gadus tikai šo 😉

    AtbildētDzēst