piektdiena, 2012. gada 3. augusts

Persiku-plūmju-mandeļu kūka ar safrānu

Šī kūka mani uzrunāja ar izskatu, sastāvdaļām un vieglo pagatavošanu, turklāt manā rīcībā bija pat tās neparastākā garšviela, kuru izmantoju pirmo reizi mūžā. Tas ir safrāns, kurš tika vests no Ēģiptes, un kurā ar mani padalījās kora Maska (kurā es dziedu) diriģents Jānis Ozols. Viņam, starp citu, arī ir savs recepšu blogs - Restorāns Mājās ar interesantām receptēm.



Par to, kas ir safrāns, gari neizplūdīšu, jo visu informāciju var iegūt i-neta plašumos, piemēram, šeit, taču daudzi noteikti zin, ka safrāns ir visdārgākā garšviela pasaulē un ir pat dārgāks par zeltu.
Bet tagad par pašu kūku. Meklēju kādu recepti, kurā izmantot gan safrānu, gan augļus. Un tādu atradu šeit. Mērvienības uzreiz norādu gramos.

Sastāvdaļas:
240g miltu
50g mandeļu
1,5 tējk. cepamā pulvera
Šķipsna sāls
160g mīksta sviesta (man bija 175g)
200g cukura
2 tējk. brūnā cukura (man bija Demerara)
3 lielas olas
1 tējk. safrāna drīksnu (man bija 0,5g)
70ml piena
1 rīvēta citrona miziņa
Daži pilieni mandeļu esences
5 nogatavojušās, bet stingras plūmes
2 nogatavojušies, bet stingri nektarīni (izmantoju persiku vietā)

Pagatavošana:
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 175 grādiem.
Mandeles blanšē, nomizo, pēc tam samaļ (manām mandelēm bija konsistence kā kuskusa graudiem). Miltus sajauc ar samaltajām mandelēm, cepamo pulveri un sāli.
Mīkstu sviestu ar cukuru puto apmēram 3 minūtes, līdz masa paliek gaiša un gaisīga. Pa vienai pievieno olas. Katru nākamo olu pievieno tikai tad, kad iepriekšējā ir kārtīgi ieputota masā.
Mazā bļodiņā uzvāra pienu, tam pievieno safrāna drīksnas, samaisa un noliek atdzesēties uz 1-2 min. Piens iekrāsosies oranžā krāsā.
Sviesta masā iemaisa sarīvēto citrona miziņu un mandeļu esenci, pēc tam pielej pienu ar safrānu, visu kārtīgi samaisa. Masa sākumā būs tā kā saslāņojusies, bet pieliekot miltus, tā paliks viendabīga.
Putojot ar mazāko ātrumu, masā pamazām iemaisa miltu maisījumu un visu kārtīgi samaisa.
Mīklu liek ietaukotā un ar miltiem apbērtā kūkas veidnē (man 26cm) un virsmu izlīdzina.
Plūmes un persikus (nektarīnus) sagriež šķēlītēs vai gabaliņos un vienmērīgi izkārto pa virsu, nedaudz iespiežot mīklā (man apakšā bija nektarīni, pa virsu plūmes).
Pāri augļiem vienmērīgi pārkaisa 2 tējkarotes brūnā cukura. Kūku liek cepties sakarsētā cepeškrāsnī 175 grādos 1 stundu. Gatavu izņem no cepeškrāsns un sākumā atdzesē formā, pēc tam uz šķīvja.

Rezumē:
Autore rakstīja, ka augļi cepoties iegrims mīklā, un es uz to paļāvos, tādēļ tos liku tikai virspusē, nedaudz iespiežot, tomēr tie nenogrima. Ne garšu, ne izskatu tas neizjauca, tomēr man labpatiktos kāds augļa gabaliņš arī pa vidu kūkai, un tiem, kas domā tāpat, iesaku ieliet pusi mīklas, tad pusi augļu, pēc tam otru pusi mīklas un otru pusi augļu.
Safrānu šajā receptē paredzēts likt visu porciju, tomēr es noskopojos, jo gribu atlikušo pusi izmēģināt vēl kādā receptē.
Skaisti iedzeltenā kūka izdevās ļoti garšīga, salda ar skābenu augļu garšu un manāmu vieglu mandeļu un citronu mizas aromātu un garšu, man patika arī mazie mandeļu gabaliņi. Mīklai var pievienot arī nedaudz citrona sulas. Vīram šāda veida kūkas garšo vislabāk, bet garšoja mums visiem.
Un vēl kas - ja jums gadījumā safrāna nav vai nevēlaties to pirkt, bet kūku gribas uzcept, cepiet bez tā! Šai garšvielai vairāk ir krāsas, ne garšas nozīme.

Safrāns



4 komentāri:

  1. Paldies par recepti,labprāt izmēģināšu. Vai varat ieteikt, kā aizvietot pienu-vai sula varētu derēt?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Mady Dream - ja izmantosiet safrānu, tad piena vietā (zemāk esošajā linkā rakstīts) to var apliet ar nedaudz verdoša ūdens vai alkoholu.
      http://www.receptes.lv/vardnica/garsvielas/safrans/
      Savukārt, ja safrāns mīklai netiek pievienots vispār, tai var pievienot nedaudz citrona vai kādu citu augļu sulu (bet tas nav obligāti).

      Dzēst
  2. Paldies par super recepti. Dārdzības dēļ safrānu neizmantiju, bet tāpat sanāca burvīgi. Cepu jau 2 x :) kamēr tirgū olūmes vēl pieejamas. Otro reizi piemetu klāt 100 gr ;sokolādes ganaliņus mīklai, arī fantastisks papildinājums!!! :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies par komentāru! Kad vēl cepšu šo kūku, pievienošu šokolādes gabaliņus:)

      Dzēst