svētdiena, 2012. gada 2. septembris

Melleņu-rikotas pīrāgs

Šis gardais pīrāgs gatavots jau 4 reizes. Viss sākās ar to, ka mamma man zvana un jautā pēc kāda garšīga pīrāga, kuram var pievienot tikko no meža atnestās mellenes. Man nebija tālu jāmeklē, jo šo pīrāga recepti biju noskatījusi jau pirms gada. Nodiktēju recepti mammai, viņa pagatavoja un bija sajūsmā! Kad saņēmu no mammas atvestās mellenes, protams, uzcepu arī es, un pievienojos mammas sajūsmai. Trešais pīrāgs mums tapa kopīgi ciemojoties pie mammas, bet ceturto es atkal uzcepu mājās, atbraucot no laukiem.


Recepte no viena forša bloga Solo mājai, ar maniem nelielajiem labojumiem.

Sastāvdaļas:
Mīklai:
150g mīksta sviesta
100g cukura
1 ola
1 tējk. cepamā pulvera
250-300g miltu
Pildījumam:
~350 g melleņu
500g rikotas siera (var pusi vai visu aizvietot ar dakšu samīcītu biezpienu)
2 olas
200g cukura
1 tējk. vaniļas cukura
2 ēd.k. kartupeļu cietes

Pagatavošana:
Sviestu samaisa ar cukuru, pievieno olu, cepamo pulveri, visu kārtīgi samaisa, pievieno miltus. Iegūto mīklu saveļ bumbā.
Kūkas veidni (man bija 26cm) ietauko (es pamatni izklāju ar cepampapīru, maliņas ietaukoju) un tajā vienmērīgi izklāj mīklu, veidojot augstās maliņas.
Gatavo pildījumu: rikotu ar cukuru saputo ar mikseri, pievieno olas, vaniļas cukuru un cieti, visu kārtīgi saputo, masa būs krēmīga.
Uz mīklas uzber pusi no mellenēm, tām pa virsu pārlej pildījumu, pēc tam uzber atlikušo pusi ogu. Maliņas es nobrucināju līdz pildījuma līmenim.
Cep sakarsētā cepeškrāsnī ~35-40 minūtes. Izņem ārā, atdzesē un gatavu pārkaisa ar pūdercukuru.

Rezumē:
Vienkārši lielisks melleņu pīrāgs, kurš, kā jau augstāk rakstīju, tika gatavots 4 reizes, un nevienu reizi nelika vilties! Esmu gatavojusi gan 26cm, gan 28cm formā, gan tikai ar biezpienu, gan pusi rikotas aizstājusi ar biezpienu, gan tikai ar rikotu, visi varianti ļoti garšīgi, tomēr man pašai, kā jau siera kūku fanei, vislabāk pie sirds gāja rikotas variants.
Mellenes kopā ar sieru dod patīkamu garšu, tās nav pārāk skābas, bet atsvaidzinošas gan. Smilšu mīklas pamatne ļoti labi sader ar krēmīgo pildījumu. Pīrāgs labi garšo gan silts, gan auksts. Garša - ideāla!
Ja jums mīklas pamatne 26cm formai šķitīs par daudz, to var atrisināt, noņemot lieko mīklu nost un no tās uzcepot cepumus.

Tā kā jau iepriekš esmu cepusi vienu siera kūku ar rikotu, kura sanāca ļoti garšīga, atļāvos šo pīrāgu pievienot saturā pie siera kūkām.
Iesaku uzcept, kamēr mellenes ir pieejamas!

Kūkai izmantoju šo Rikotas sieru
Saldētas mellenes ar nedaudz cukura

12 comments:

  1. Izskatās lieliski un kārdinoši! Priecājos, ka šis pīrāgs garšo ne tikai mums :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies Tev par lielisko un vienkāršo recepti!:)

      Dzēst
  2. Mīklas daudzums gan man prasījās 28 cm formai kā Solo mājai receptē,palika krietns pikucis pāri. Neprasījās tik daudz mīklas.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. No pārpalikušās mīklas var izcept smilšu cepumiņus :)

      Dzēst
  3. Atbildes
    1. Jācep 180 grādos, atvainojos, ka neesmu pierakstījusi pie receptes.

      Dzēst
  4. Paldies par lielisko recepti!
    Es izdarīju nelielas korekcijas - rikotas sieru liku tikai 250g (vairāk vienkārši nebija) un pievienoju apm. 150 g skābu krējumu un 2 olu vietā-4. Iznāca ļoti laba kūka- visi slavēja! Bet droši vien ar pilnu rikotas daudzumu vai biezpienu būtu vēl labāk.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Manuprāt, skābais krējums ir lielisks aizvietotājs, ja nav nekā cita, kartupeļu ciete un olas to labi "sarecina":) Paldies par atsauksmi!

      Dzēst
  5. Vai smilšu mīklai jāpastāv kādu laiku ledusskapīvai arī var uzreiz likt pannā?

    AtbildētDzēst
  6. Vai smilšu mīklai jāpastāv ledusskapī vai var uzreiz likt pannā?

    AtbildētDzēst
  7. Un kāda atšķirība garšā būs ricottai kas kārbiņā no tām kas rimi paciņās?

    AtbildētDzēst
  8. Ļoti garšīga, paldies par recepti!
    Visvairāk patīk smilšu mīklas recepte. Vienmēr atgriežos šeit, lai to izmantotu visās citās receptēs. Viegla un ātri pagatavojama. Paldies!

    AtbildētDzēst