svētdiena, 2012. gada 4. novembris

Vistu spārniņi ar garšaugiem cepammaisā

Kopš pirms vairākiem gadiem es sev atklāju speciāli cepšanai paredzētos maisus, manā atvilknē vienmēr glabājas kāds pārītis. Šie maisi ir ļoti ērti izmantojami, jo gaļu, kartupeļus un dārzeņus tajos var gatavot vienlaicīgi un tie vienmēr sanāk sulīgi un garšīgi, turklāt, kas ir mūsdienās svarīgi, tie nav iepriekš jāiemarinē, jo cepšanas laikā visas no gaļas un dārzeņiem iztecējušās suliņas sajaucas kopā, veidojot ļoti garšīgu un aromātisku ēdienu.
Un vēl labā ziņa slaidās līnijas ieturētājiem - eļļu var neizmantot ne pilītes!



Pamata recepte ir viena, atšķirība ir tikai tajā, ka vienā reizē (augšējā titulbilde) klāt bija kartupeļi, kuriem klāt vēl pasniedzu sālītu sēņu salātus.

Sastāvdaļas:
6-10 vistu spārniņi
Kartupeļi (pēc izvēles)
2 vidēji burkāni
1 liels sīpols
1-2 caur ķiplokspiedi izspiestas ķiplokdaiviņas
2-3 ēd.k. eļļas
Dažādi kaltēti garšaugi (man bija raudene (oregano), baziliks, timiāns, Vidusjūras garšaugu maisījums); var izmantot jebkurus pēc izvēles
Piparu maisījums un/vai svaigi malti melnie pipari
Sāls
Cepamais maiss (izmantoju Paclan cepamos maisus (iepakojumā 6 gab), nopērkami Drogās un citur)

Pagatavošana:
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem.
Spārniņus noskalo, nosusina, ieliek cepamajā maisā, tiem pievieno nomizotus un sagrieztus kartupeļus (ja izmanto), burkānus, sīpolus, ķiplokus.
Mazā bļodiņā sajauc eļļu ar izvēlētajiem garšaugiem, pipariem un sāli, un maisījumu uzlej cepammaisā esošajai gaļai un dārzeņiem. Maisa galu aiztaisa ciet un maisu turot rokās, lēni un maigi apmaisa tajā esošos produktus (lēni, jo maiss var saplīst, man vienreiz tā gadījās!). Var pirms tam apmaisīt bļodā.
Lielajā cepamajā pannā ieliek cepampapīru, tajā uz sāniem ieliek cepamo maisu (jāskatās, lai maiss neskartos klāt karstajiem plīts elementiem) un liek cepties sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādos ~30-35 min (ar kartupeļiem ~40min). Vienu reizi cepšanas laikā maisu apgriež uz otriem sāniem. Man patīk visu apbrūnināt, tādēļ, kad viss ir gatavs, attaisu maisu vaļā, izlieku tā saturu uz cepampapīra un ļauju visam nedaudz apbrūnināties vēl ~10 min.

Rezumē:
Cepammaiss ir universāla un labi izdomāta lieta, jo tajā var cept sulīgus cepešus ne tikai no vistas, bet arī no citām gaļām (lielos cepešus gan labāk iepriekš iemarinēt), kā arī zivis. Doma tāda, ka visas no gaļas iztecējušās suliņas neaiztek prom, bet paliek turpat maisā līdz ar gaļu, līdz ar to gaļa izcepas mīksta, sulīga un garšīga (tāpēc arī eļļu var neizmantot). Tikpat labi jūs varat cept tikai dārzeņus ar garšaugiem (veģetārais variants).
Ja jums ir gaidāmi viesi, un/vai jūs vēlaties pagatavot ēdienu vienā reizē bez liekām rūpēm, nepārtrauktas stāvēšanas pie plīts un bez trauku kalniem, tad šis ir īstā recepte, kuras sastāvdaļas jūs varat mainīt pēc savas izvēles un garšas izjūtas. Šis ir ideāls gan steidzīgas ikdienas, gan svētku ēdiens, jo viss gatavojas kopā vienā cepammaisā.
Gan dārzeņi, gan gaļa ir sulīgi, pārņēmuši viens no otra smaržu un garšu, turklāt aromātiskie  garšaugi lieliski papildina garšu buķeti.
Man pašai spārniņi ļoti garšo, bet dažreiz tie pārcepas un sanāk par sausu. Kopš es tos cepu cepammaisā, tie nekad nav bijuši sausi. Mūsu ģimenei šis ir ļoti ekonomisks ēdiens, jo kartupeļi, burkāni, sīpoli un ķiploki mums ir no laukiem, atliek tikai nopirkt gaļu.
Iesaku, pamēģiniet arī jūs!


2 komentāri: