piektdiena, 2013. gada 8. februāris

Šokolādes un ķiršu cepumi

Tiem, kuri to vēl nezin - esmu šokomīle, tāpēc nevaru palikt vienaldzīga pret receptēm, kurās pieminēta šokolāde. Kā ieraudzīju šo recepti, tā, protams, paliku vāja un nenomierinājos, kamēr nebiju to izmēģinājusi. Nu jau šie cepumi cepti kādas 3-4 reizes. Pirmo reizi šos cepumus uzcepu vienā no darba brīvajām dienām, īsi pirms došanās uz kora mēģinājumu. Atbraucot mājās, mani sagaidīja nu jau tikai pāris vientuļi cepumi. Uz manu jautājumu, kā tad garšoja, vīrs smejoties atbildēja, nu nemaz nebija garšīgi, tāpēc nācās lielāko daļu noēst:))) Bija skaidrs, ka šiem cepumiem ir jābūt manā blogā!




Tā kā mans fotoaparāts pēdējā laikā mēdz niķoties, šīs receptes bildes uzņēma mana mīļā māsīca Anna, kura kādu vakaru bija atbraukusi ciemos. Anna, gaidīšu Tevi vēl!:)
Recepte no latviešu meitenes bloga enjoygastronomy.blogspot.com, kurā ir gan daudz labu step-by-step recepšu, gan acīm tīkamas bildes.

Sastāvdaļas:
200g sviesta (izņem pāris h pirms gatavošanas)
175g cukura
100g brūnā cukura (izmantoju Demerera)
2 olas
1 tējk. kanēļa
2 tējk. cepamā pulvera
Šķipsniņa sāls
350g miltu
100g (1 tāfelīte) tumšās šokolādes (izmantoju Laima Extra); var izmantot šokolādes čipšus
~200g ķiršu (izmantoju konservētus ķiršus bez kauliņiem no kompota; var izmantot saldētus (tad jāizņem pāris h iepriekš), žāvētus, vasarā svaigus)

Piezīme:
Man patīk cepumu receptēm pievienot mazu šķipsniņu sāls, tas sabalansē garšu .

Pagatavošana:
Šokolādi uz dēlīša sakapā nevienādos gabaliņos, ķiršus pārgriež uz pusēm.
Izmantojot mikseri, mīkstu sviestu ar abiem cukuriem sakuļ, pievieno kanēli. Pa vienai pievieno olas. Pievieno cepamo pulveri un izsijātus miltus, visu kārtīgi samaisa.
Mīklai pievieno šokolādes gabaliņus un ķiršus, visu lēni iecilā.
Uz pannas izklāj cepamo papīru, uz tā liek mīklas piciņas (cepumi cepot piepūtīsies un izpletīsies, tāpēc tie jāliek atstatu viens no otra; es liku 9 cepumus uz vienas plāts; cepumu lielumu var variēt pēc patikšanas, man bija diezgan lieli).
Cepumus liek cepties sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādos ~15min.
Gatavus uzmanīgi ņem nost no plāts, izmantojot lāpstiņu, jo tie būs ļoti mīksti un trausli, arī atdziestot līdz galam nesacietēs.

Rezumē:
Ja šos cepumus gatavojat kopā ar bērniem, varat būt droši, ka, kamēr jūs novērsīsieties no mīklas bļodas, bērni ātri un operatīvi ar karotēm izleksēs tik daudz mīklas, cik pa to laiku paspēs:) Vismaz manējie to ir iemācījušies perfekti un domā, ka es to nemanu:) Un tagad vienmēr, kad gatavoju ko saldu un bērni ir mājās, viņi vispirms sagatavo karotes (nē, ne jau mazās, bet ēdamkarotes!), un pēc katras sastāvdaļas pievienošanas nepacietīgi jautā - nu, vai drīkst pagaršot?!:)
Tā kā šos cepumus gatavoju 1. Adventē, kanēļa, šokolādes un ķiršu savienojums tajos un cepšanas laikā izdalītā smarža radīja īpašu Ziemassvētku noskaņu, kuru turklāt papildināja svecītes izstarotā gaismiņa un miers.
Brīnišķīgi cepumi - ar kanēļa un karameles smaržu un garšu, uz mēles kūstošiem šokolādes gabaliņiem un skābeniem ķiršu akcentiņiem, lieliski sabalansēta garša!
Es jums saku - ļaujieties kārdinājumam un pagatavojiet šos cepumus!:)


2 komentāri:

  1. šo ogu vietā varētu izmantot mellenes? diezgan interesanti būtu :D

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Kāpēc gan ne? Pamēģini un uzraksti, kā garšoja!:)

      Dzēst