svētdiena, 2014. gada 15. jūnijs

Bulgura salāti

Droši vien daudzi no jums jau ir pazīstami ar tādiem svešvārdiem, kā kuskuss, bulgurs, kvinoja, bet kādam varbūt tie ir jaunumi. Kuskuss mūsu ģimenē iegājies un popularitāti guvis jau sen (šķiet, ka vajadzētu blogā ievietot arī kādu recepti), par kvinoju stāstīšu citrreiz, bet tagad iepazīstieties - zemāk attēlā redzamais - bulgurs! Par bulguru (kviešu graudi, kas ir sasmalcināti un speciāli apstrādāti) kā tādu biju kaut ko dzirdējusi, nedaudz lasījusi internetā, bet īsti nezināju, kas tas ir un kā tas garšo. Līdz to pirmo reizi pagaršoju darbā, kur mana talantīgā kolēģīte Laura bija pagatavojusi gardus bulgura salātus. Un iemīlēju no pirmās karotes! Turklāt, kad ieraudzīju jaunākajos Dienas ēdienos bulgura salātu recepti, sapratu, ir jāgatavo!


Receptes pamats ņemts no Dienas ēdienu nr.11 (4.jūnijs 2014), bet ideja par pesto pievienošanu - no kolēģītes Lauras.

Sastāvdaļas:
250g bulgura (puspaciņa)
~200g ķirštomātu
1/2 garā gurķa
Sauja rukolas
Puse sarkanā sīpola
1/2 citrona sulas
~1 ēd.k. bazilika pesto (es izmantoju pašgatavotu)
Pesto vietā citrona sulu var sajaukt ar 1 ēd.k. olīveļļas,+1 daiviņu ķiploka+garšaugiem pēc izvēles
Nedaudz sāls, pipari
Var pievienot zaļumus pēc izvēles

Pagatavošana:
Bulguru uzvāra ar ūdeni attiecībā 1:2, pievieno vai nu sāli vai buljona kubiņu (vislabāk bio). Jāņem vērā, ka bulgurs ļoti uzbriedīs. Vāra ~10min, pēc tam nokāš sietiņā (nokāstajam ūdenim nevajadzētu būt daudz), atdzesē. Atdzisis bulgurs būs irdens.
Gurķi sagriež ceturtdaļripiņās, kirštomātiņus uz pusēm, to visu iemaisa atdzesētajā bulgurā, pievieno pesto, citrona sulu, piparus, nedaudz sāli (var pat nelikt, jo pesto ir diezgan sāļš) un rukolu. Visu viegli apmaisa, virsū uzliek sīpola ripiņas un pasniedz. Otrajā dienā salāti ir tikpat garšīgi, savilkušies (sīpolu gan tad labāk pievienot tikai pasniedzot).

Rezumē:
Par bulguru un kuskusu (abi nopērkami lielajos lielveikalos) var vairāk palasīt šeit. Kopš es pirmo reizi šos salātus pagatavoju, ģimenē tie kļuva populāri, un sevišķi manai meitai (topošajai pirmklasniecei), kura iet manās gardēdes pēdās, tie ļoti iet pie sirds. Aizgājusi uz dārziņu, viņa stāstījusi citiem bērniem, ka brokastīs ēdusi savas iemīļotās "vēršacis" un pusdienās bulgura salātus, un izbrīnīta man vakarā stāstījusi, ka bērni nezinot, kas ir bulgurs un vēršacis:) Tagad šie ir mūsu ģimenes vasaras topa salāti nr.1 :) Turklāt salātu sastāvdaļas var variēt pēc sirds patikas, var pievienot kaltētus tomātus, papriku, mocarellas vai kazas sieru, sēnes, plāni sagrieztu šķiņķi (piemēram, prosciutto), izvēle jūsu ziņā! Sātīgi, bet vienlaicīgi viegli, garšīgi un viegli pagatavojami! Silti iesaku bazilika pesto gatavot pašiem, tas nemaz nav tik sarežģīti un laikietilpīgi, un noteikti ir tā vērts! Mani bērni pesto mērci iemīlējuši uz maizītēm vai uz picas, tagad arī šajos salātos (lielisks veids, kā bērniem iebarot veselīgo ķiploku!). Vērts pagatavot!

2 komentāri:

  1. Sitas ir tiesam pedejaa laika atklajums!
    Super njamma!
    Pesto gan pati netaisiiju, bet garsho superiigi, paldies! :)

    AtbildētDzēst