otrdiena, 2014. gada 19. augusts

Bezrauga tomātu pica

Kurš gan nezin, kas ir pica? Plāna, bieza, pārlocīta; ar sieru, sēnēm, gaļu... Kad mūsmājās nolemjam gatavot picu, tai tiek veltīta gandrīz visa brīvdiena, jo mīkla jāgatavo, jāraudzē, tad jāsagatavo picas sastāvdaļas, jo katrs no mums ēd picu ar dažādiem pildījumiem - vienam garšo ar tomātu mērci, citam ar krējuma mērci, viens grib salami, otrs šķiņķi, viens grib tomātus, otrs sēnes utt. Mājās gatavota pica ir lielisks ģimeni apvienojošs pasākums, jo darbiņš atradīsies katram, arī mazākajam (piem. rullēt mīklu, sajaukt mērces sastāvdaļas, salikt uz picas desas un dārzeņu šķēlītes, uzkaisīt sieru). Kad mīkla tiek pagatavota un izveltnēta, tā tiek sadalīta 4 daļās, un katrs savu picu veido pats ar savu izvēlēto pildījumu. Bērni par šo darbību ir sajūsmā, jo viņi patstāvīgi var pieņemt lēmumu un būt noteicēji, kas būs picas pildījumā. Te nu jāpiebilst, ka parasti gatavojam klasisko rauga mīklas picu, taču bezrauga picas mīklu līdz šim nebiju gatavojusi. Šo bezrauga picas recepti noskatīju jau ļoti sen - pirms vairākiem gadiem, un jau toreiz nodomāju - ideāli - pica bez raudzēšanas un pat bez cepamā pulvera! Šovasar pēkšņi par to atcerējos, un nolēmu, ka pienācis laiks to beidzot pagatavot! Domāts - darīts!:)


Receptē daudzumi norādīti 1 picai, es gatavoju 2 porcijas, vienu ar tomātu mērci, otru ar svaigo sieru.

Sastāvdaļas (1 picai):
Mīklai:
100g auksta sviesta
50g siera (Krievijas, Holandes, Tilsiter utt.)
100ml auksta ūdens
200g miltu
Šķipsna sāls
Garšvielas un/vai svaigi malti melnie pipari, zaļumi pēc izvēles (man bija ~2 tējk. Santa Maria vidusjūras garšaugu maisījums)

Viens pildījuma variants:
Dažas ēd.k. tomātu mērces (vislabāk pašgatavota)
~50g plānās ripiņās sagriezta salami
2 vidēji plānās ripiņās sagriezti tomāti
Dārza garšaugu maisījums

Otrs pildījuma variants:
~150g svaigā siera (man bija Favita 18%; var izmantot biezpienu)
~50g plānās ripiņās sagriezta salami
2 vidēji plānās ripiņās sagriezti tomāti
Svaigs baziliks un rukola
Vidusjūras garšaugu maisījums

Pagatavošana:
Miltus sajauc ar sāli un garšvielām, pierīvē sviesta un siera skaidiņas, pievieno ūdeni un ātri samīca mīklu, to saveļ bumbā, ietin pārtikas plēvē un ieliek ledusskapī uz vismaz 30 minūtēm.
Mīklu izņem no ledusskapja un sāk veltnēt uz miltiem apkaisītas virsmas. Izrullē garenu plāksni, kuras augšējo un apakšējo malu uzloka uz vidu par 1/3 (kā grāmatiņu), mīklu rullē atkal garenu un locīšanu atkārto vēl 3 reizes. Es arī sānu maliņas ielocīju iekšā. Tādējādi mīklai izveidojas kārtas. Mīklu ieliek ledusskapī vēl uz 10 minūtēm.
Tikmēr sagriež tomātus plānās šķēlītēs. Arī salami sagriež plānās škēlītēs (var nopirkt jau sagrieztu). Biezpienu vai svaigo sieru sajauc ar garšvielām (ja vēlas).
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem.
Mīklu izņem no ledusskapja, izveltnē ~26-27cm diametrā (var arī četrkantainu), uzliek uz cepampapīra, sadursta ar dakšiņu un liek cepties 200 grādos ~13-15 min. Tā būs izcepusies viegli brūna. Pēc tam mīklu ņem ārā un vienmērīgi nosmērē ar tomātu mērci vai svaigo sieru - atkarībā, kuru variantu vēlas, pēc tam kārto salami škēlītes, visbeidzot virsū liek tomātu šķēlītes, kuras nokaisa ar garšvielām. Picu liek cepeškrāsnī un turpina cept 200 grādos ~15 min, pēc tam 150 grādos ~25min. Kad tomāti kļuvuši tādi kā sažuvuši un mīklas maliņas kraukšķīgas, pica ir gatava.
Svaigā siera picai pirms pasniegšanas pa virsu uzkaisa svaigu baziliku un rukolu. Picas pirms pasniegšanas var nedaudz apsmidzināt ar olīveļļu.

Rezumē:
Šī bezrauga pica salīdzinoši ātri ir gatava, tās pagatavošanai nav nepieciešama visa diena, jo mīkla nav jāraudzē, turklāt mīklu var pagatavot arī iepriekš un uzglabāt ledusskapī vai pat saldētavā. Mīkla ļoti viegli pagatavojama, mīksta, elastīga, ar to viegli strādāt, var izmantot arī cepumu vai pildīto sainīšu gatavošanai, tā ir līdzīga Tešlas mīklai.
Šo picu es dabūju gatavot pat divas dienas pēc kārtas, jo pirmajā dienā tā pazuda zibenīgi. Es ar lielāko prieku ēdu svaigā siera picu, kura ar svaigo baziliku un rukolu garšoja vienkārši brīnišķīgi. Bērni deva priekšroku otram variantam ar tomātu mērci, vīram garšoja abi varianti. Arī atdzisusi pica bija garšīga.
Izmēģināju vienu porciju mīklas sadalīt uz pusēm un pagatavot abus variantus, var darīt arī šādi, tikai jārēķinās, ka mīkla būs plānāka un izcepsies ātrāk. Lieliski, ja picas cepšanā iesaistīsiet visu ģimeni, jo pat mazākajiem var dot darīt vieglākos darbiņus, ticiet man, viņi to novērtēs! Turklāt arī šai picai (kā jau visām) variācijas var būt bezgalīgas, lieciet iekšā visu, ko vēlaties! Tagad ir īstais tomātu laiks, izmēģiniet arī jūs!






8 komentāri:

  1. Ļoti laba recepte! Šodien jau izmēģināju.

    AtbildētDzēst
  2. Labākā pica ko mājās esam gatavojuši :)

    AtbildētDzēst
  3. Super garda pica!!! Domaaju izmeegjinaat sho miiklu arii piiraadzinjiem

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies! Domāju, ka pīrādziņi sanāks lieliski no šīs mīklas. :)

      Dzēst
  4. Lielisks stāsts un, protams, recepte. Paldies, veselību Jums un Jūsu bērniem..

    AtbildētDzēst