svētdiena, 2016. gada 24. aprīlis

Pavlova jeb Saldais mākonītis

Straujiem soļiem tuvojas skaistā un siltā vasariņa! Un tiklīdz būs pieejamas svaigas vietējās ogas, iesaku jums pagatavot vienu no, manuprāt, skaistākajām un greznākajām kūkām pasaulē.
Šī debešķīgā kūku karaliene ir radusies Austrālijā par godu tās viešņai balerīnai Annai Pavlovai, tāpēc kūkas izskats atgādina balerīnas svārciņus. Pavlovas izskats un garša spēj iekarot jebkura gardēža sirdi.
Kad biju maza, mamma man vienmēr uz dzimšanas dienu, kura ir jūlijā, cepa biskvīta torti ar zemenēm. Tāpēc zemenes kopš bērnības ir manas mīļākās ogas, un vienmēr asociējas ar vasaru un svētkiem. Pavlovu es sāku gatavot pirms apmēram 5 gadiem, kā rotājumu tai izmantojot svaigas zemenes, avenes, mellenes u.c. ogas. Tagad Pavlova ir viena no manas ģimenes mīļākajām vasaras kūkām, jo tā ir debešķīgi garda, viegla, gaisīga un skaista, kā radīta vasarai! Mana meita kūkai izdomāja savu nosaukumu - "Saldais mākonītis".


Sastāvdaļas:
1 lielai vai 6 mazākām Pavlovām:
6 olu baltumi
350g pūdercukura
Šķipsniņa sāls
1 tējk. vaniļas cukura
2 ēd.k. kartupeļu vai kukurūzas cietes

Krēmam:
500g svaigā siera (Mascarpone)
250g saldā krējuma
100g pūdercukura
1 tējk. vaniļas cukura

Greznošanai:
Svaigas ogas (zemenes, mellenes, kazenes, avenes, jāņogas utt.)
Piparmētru lapiņas
Pūdercukurs pārkaisīšanai

Pagatavošana:
Gatavo Pavlovas.

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 160 grādiem.
Olu baltumus liek tīrā un sausā bļodā, tiem pievieno šķipsniņu sāls, un ar mikseri puto, līdz putas kļūst stingras un spīdīgas. Citā bļodā samaisa pūdercukuru ar vaniļas cukuru un cieti. Turpinot kult olu baltumus, tiem pamazām pa karotei pievieno pūdercukura maisījumu. Masu kuļ tik ilgi, līdz sanāk spīdīgas, ļoti stingras putas.
Uz cepešpannas uzliek cepamo papīru. Olbaltumu masu pilda konditorejas maisā ar dekoratīvo uzgali, un uz cepamā papīra veido aplīšus vai arī gatavo vienu lielu Pavlovu pa visu plāti, maliņas veidojot augstākas (vidū jābūt iedobītei, lai pēc tam tajā liktu krēmu). Ja nav konditorejas maisa un uzgaļa, masu izlīdzina ar karotes vai lāpstiņas palīdzību.
Pavlovas ieliekot cepeškrāsnī, temperatūru samazina līdz 110 grādiem, cep 1h. Gatavās Pavlovas pilnībā atdzesē un ļoti uzmanīgi ar lāpstiņas palīdzību (jo tās ir trauslas), pārliek uz pasniedzamajiem traukiem.

Gatavo krēmu.
Lielā bļodā liek svaigo sieru, saldo krējumu, pūdercukuru un vaniļas cukuru. Visas sastāvdaļas ar mikseri sakuļ viendabīgā, krēmīgā masā. Kuļ neilgu brīdi. Masa būs līdzīga putukrējumam, bet stingrākas konsistences. Krēma masu pilda konditorejas maisā ar dekoratīvo uzgali, un ar to pilda Pavlovu vidiņus un maliņas. Var izmantot karoti vai lāpstiņu.
Pavlovas dekorē ar svaigām ogām un piparmētru lapiņām, pārkaisa ar pūdercukuru.
Pavlovas pasniedz uzreiz pēc gatavošanas.
Papildus var pagatavot zemeņu mērci (sablenderētas zemenes ar cukuru) un ar to pārliet kūkas. Vēl viens variants - mazā krēma daudzumā iejauc sablenderētas piparmētru vai bazilika lapiņas ar mazliet cukura, jaunas garšas sajūtas garantētas!

Rezumē:
Pēc šīs receptes kūka no ārpuses ir kraukšķīga, bet iekšpusē mīksta un pufīga, gluži kā zefīrs, un svaigā siera krēms ar skābenajām ogām un piparmētrām lieliski papildina tās garšu. Jūs varat gatavot vienu lielu Pavlovu vai vairākas mazas (man labāk tīk otrais variants, jo kūka jau ir sadalīta pa porcijām). Esmu iemīļojusi Pavlovu jau no pirmā gabaliņa, un esmu pārliecināta, ka arī jūs to iemīļosiet! Šī recepte tika publicēta arī žurnāla "IR brīvdienas" pagājušā gada jūnija numurā. Ļaujieties šim vasaras grēkam arī jūs!

6 komentāri:

  1. "pilda maliņas" - tas ir kā domāts? par vidiņiem ta skaidrs. nekad neesmu saņēmies cept pavlovu :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Tas nozīmē - krēmu liek vidū un līdz pašām ārējām maliņām, aizpildot visu iedobīti. Vēlu veiksmi un izdošanos! :)

      Dzēst
  2. Kā ir vai pavlovu var taisīt iepriekšējā dienā? Vismaz izcept bezē? Vai to novietojot ledusskapī tas nezaudēs kraukšķi? Dikti gribu uztaisīt uz savu dzimšanas dienu,bet mulsina šie fakti.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Tā kā Pavlovas ir ļoti trauslas, tomēr ieteiktu pamatnītes gatavot ēšanas dienā, bet ja tam nepietiek laika, varbūt tās uz nakti var atstāt izslēgtā cepeškrāsnī, baidos, ka tām var nepatikt ledusskapja mitrais gaiss, un tās var izjukt. Bet, protams, var mēģināt eksperimentēt. Vēlu veiksmi! :)

      Dzēst
  3. No savas pieredzes varu teikt, ka man pat labāk patīk iepriekšējā dienā taisītas pavlovas. Taisīju pirmo reizi mini pavlovas, bija ļooti kraukšķīgas, bet nākošās dienas vakarā atnākot no darba, iepildot krēmu, man un vīram likās pat labākas nekā tajā dienā cepts bezē. :)

    AtbildētDzēst
  4. Es pat teiktu, ka nākošās dienas bezē ir pat ļooti labs. Taisīju mini pavlovas, ēdām gan tajā pašā dienā, gan nākošajā. Un mans un vīra secinājums bija, ka bezē bija labāks tieši nākamajā dienā, jo nebija tik ļoti super kraukšķīgs.

    AtbildētDzēst