piektdiena, 2012. gada 29. jūnijs

Gaileņu mērce ar jaunajiem kartupeļiem

Pirmās gailenes saņēmu kā Jāņu sveicienu no vīramammas. Šis ēdiens nekādus lielus komentārus neprasa, viss jau tika izstāstīts sēņošanas tēmā. Jums tas vienkārši jāpagatavo un jābauda!:)


Sēnes, sēņošana un bērnības atmiņas

Jā, pirmās gailenes no Latvijas mežiem šogad ir klāt!:)
Runājot par sēņošanu, tās ir vienas no manas bērnības pirmajām atmiņām, kad zeltainajos rudeņos mēs ar manu vecāko brāli un vectētiņu gājām sēņot. Esam gājuši arī lielākā kompānijā, un tad vienmēr ūjinājāmies pa visu mežu, lai nepazaudētos. Atceros, ka reiz brālis atrada brieža ragus un bija par to varen lepns, vēl atceros mūsu sacensības, kurš salasīs vairāk un lielākas sēnes. Un, atgriežoties mājās, nepacietībā trinos, kad ar vecmammas gādīgajām rokām tapa viens no maniem mīļākajiem bērnības ēdieniem - sēņu (beku vai gaileņu) mērce ar jaunajiem kartupeļiem un zaļumiem!
Vectētiņš daudz stāstīja par dabas norisēm, zināja katru putnu, augu, dzīvnieku, sēni, un mēs katrreiz ar lielu interesi klausījāmies viņa stāstos. Viņš vienmēr pie sevis dungoja kādu dziesmu, un, starp citu, tāpat kā mana mamma, vecmamma un oma, bija kora dziedātājs. Viņa mīlestību uz mūziku, dabu un dzīvniekiem esmu mantojusi arī es. Tagad mans vectētiņš jau dažus gadus ir citā saulē, bet viņš vienmēr paliks manās atmiņās kā mans mīļais, labais vectētiņš.
Tagad man labāk patīk sēnes gatavot, nekā lasīt, bet labā un jautrā kompānijā gan es labprāt pasēņotu!:)

sestdiena, 2012. gada 23. jūnijs

Priecīgus Jāņus!


Līgodama vien atnāca
Tā līksmā Jāņu diena
Pār siliem, pār mežiem,
Pār miezīšu tīrumiem!

Vasara Bauskas pusē

Mana mīļākā rabarberu plātsmaize

Ar šo plātsmaizi pietiks prāvākam Jāņu bērnu pulciņam, tomēr iesaku kādu gabaliņu sev atlikt, jo, vienalga, cik daudz to izceptu, vienmēr kāds gabaliņš pietrūkst!:)


Recepte tā pati vecā, pārbaudītā un iecienītā - mana mīļākā ābolu plātsmaize, kura šajā laikā ir mana mīļākā rabarberu plātsmaize. Rabarberus šeit lieku ~450g (12 vidēji kāti). Ar rabarberu plātsmaizi iepriecināju arī savus jaunos kora kolēģus, un esmu priecīga, ka viņiem garšoja:)

Rabarberu kūka ar bezē

Kamēr vēl pieejami svaigi rabarberi, iesaku jums pagatavot šo super garšīgo un sulīgo rabarberu kūku, kuru vēl var paspēt uzcept Jāņu svētku galdam!



Gaļas tefteļi siera mērcē

Lai gan parasti tefteļus sautēju katlā, šoreiz pārmaiņas pēc nolēmu tos pagatavot cepeškrāsnī kopā ar garšīgu siera mērci. Pamēģiniet arī jūs!



sestdiena, 2012. gada 16. jūnijs

Ķirbja kēkss

Es jau saprotu, ka ķirbju sezona vēl nav sākusies, bet šopavasar no pērnā ķirbja ceptais kēkss izdevās tik garšīgs, ka nevaru ar jums nepadalīties. Turklāt vasara paskries ātri, un drīz mums būs jaunie ķirbji, kurus rudenī varēs izmantot, gatavojot šo lielisko kēksu.