sestdiena, 2012. gada 23. jūnijs

Priecīgus Jāņus!


Līgodama vien atnāca
Tā līksmā Jāņu diena
Pār siliem, pār mežiem,
Pār miezīšu tīrumiem!

Vasara Bauskas pusē
Vasaras saulgrieži ir klāt!
Mēs tradicionāli Jāņus svinam pie manas mammas laukos netālu no Igaunijas robežas, zaļumos, tādēļ ir nedaudz dīvaini šogad šajā laikā atrasties pilsētā, jo tieši šajos svētkos es sevi visvairāk sajūtu harmonijā ar dabu.
Ja runājam par svētku galdu, parasti cepam pīrāgus no rauga mīklas ar cauraudzīša un sīpolu pildījumu (recepti noteikti kaut kad pievienošu), pēdējos gadus arī sienam Jāņu sieru, manā topā no pašu gatavotajiem labākais un garšīgākais ir Jāņu siers no Dienas ēdienu žurnāla.
Mamma katru gadu gatavo cūkgaļas šašliku no cūkgaļas šķiņķa vai lāpstiņas gabala. Gaļu pāris dienas pirms cepšanas marinē kefīrā, kam pievienoti sīpoli, sāls un pipari, un šādi marinēts tas vienmēr ir sulīgs un garšīgs un bez riebīgi etiķainās skābās piegaršas.
Tāpat kefīrā var marinēt vistas gaļu, tai pievienojot paprikas pulveri.
Kamēr cepsies šašliks, derētu kāda uzkoda, un te nu vislabākie būtu pašu gatavoti ķiploku grauzdiņi, kuriem papildus asumiņam var ierīvēt čili pipariņu. Tāpat var ātri pagatavot lavašu ar dažādiem pildījumiem vai mūsu lielajā saimē iecienītās Tešlas pauniņas arīdzan ar dažādām piedevām.
Salātu cienītājiem iesaku savus mīļākos biešu un Fitaki siera salātuspavasara salātus, bet tradicionālā rosola vietā pikantos grauzdiņu salātus vai šampinjonu torti.
Un kā tad bez saldā! Jāņos ir rabarberi, no kuriem var pagatavot daudz garšīgu kūku, piemēram, rabarberu kūku ar bezē, rabarberu plātsmaizi vai ātro ābolkūku, ābolu vietā liekot rabarberus.

Mans novēlējums visiem mana bloga foršajiem lasītājiem - galvenais - visu ar mēru, un nepārēdieties! Izbaudiet gada īsāko un gaišāko nakti!

Lai jums visiem priecīga un lustīga līgošana un skaidrākais Jāņu dienas rīts!:)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru