svētdiena, 2013. gada 1. septembris

Gastronomijas festivāls 2013

Kad jūs pēdējoreiz ieturējāt maltīti ārpus mājās? Un kad vakariņojāt restorānā? Vienalga, vai tas bija nesen, vai ilgāku laiciņu atpakaļ, nu ir pienācis īstais brīdis to atkal izbaudīt!
Nu jau otro gadu pēc kārtas sācies gardēžu svētku laiks - Gastronomijas festivāls jeb Gastrofest, kurš notiek no 31.augusta līdz 8.septembrim. Ar prieku esmu kļuvusi par šī pasākuma informatīvo atbalstītāju, tāpēc nedaudz jums pastāstīšu par šo festivālu, turklāt dalīšos kāda interesanta restorāna apmeklējuma iespaidos.


Godīgi sakot, izlasot festivāla dalībnieku sarakstu, tā vien gribētos izbraukāt visu Latviju un nobaudīt visus īpašos piedāvājumus (tos var skatīt, uzklikšķinot uz konkrētā dalībnieka nosaukuma), neaizmirstot apskatīt vienreizējās Latvijas dabas skaistumu rudenī! Jo festivāla garšas buķeti veidos vairā nekā 70 spilgtākie restorāni, kafejnīcas, krogi, bāri un picērijas no Rīgas, Jūrmalas, Mārupes, Ventspils, Liepājas, Siguldas, Bīriņiem, Valmieras, Pārgaujas novada, Talsiem, Ādažiem, Rojas, Salaspils, Rēzeknes, Engures, Madonas, Ērgļiem, Smiltenes un Ogres.
Katrs festivāla dalībnieks ir sagatavojis savu īpašo piedāvājumu - ēdienkarti, kurā ietverti dažādi pazīstami un ne tik pazīstami ēdieni.
Iedomājieties, jūs iesāciet rītu kādā mājīgā kafejnīcā ar svaigu kruasānu vai omleti, pusdienās aizejiet ar draugiem uz krogu vai picēriju, bet vakaru noslēdziet ar mierīgu restorāna gaisotnes izbaudīšanu mīļotā cilvēka kompānijā, turklāt vienā nedēļā vai pat dienā izbaudot īpašos gastrofest piedāvājumus par īpašām cenām, un iepazīstot gan Latvijas, gan citu tautu garšas un kultūras. Izklausās vilinoši, vai ne? Tieši šādu iespēju veselu nedēļu jums dod šis festivāls - izmantojiet to!
Gastronomijas festivāls notiek starptautiskās pārtikas izstādes "Riga Food 2013" laikā, un to rītko Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1 sadarbībā ar Latvijas Viesnīcu un restorānu asociāciju, Pavāru klubu, Latvijas Bārmeņu federāciju, producentu grupu "Piraija Event" un katru festivāla dalībuzņēmumu.

Norises laiks: 31.augusts - 6.septembris

Norises vieta: restorānos, kafejnīcās, krogos, bāros un picērijās visā Latvijā


Šī festivāla ietvaros man bija iespēja apmeklēt restorānu "Kilimanjaro" un nobaudīt tā īpašo piedāvājumu, par ko es biju ļoti priecīga, jo šis ir īstais laiks papildināt manu tik ļoti mazo restorānu apmeklējumu pieredzi.
Ierodoties restorānā, mūs ar draudzeni laipni sagaidīja prasmīgie viesmīļi Germans un Sandra, ar kuru gādību sameklējām galdiņu pie loga, no kura ir redzams viss restorāns. Restorāna maigie un saskanīgie brūnie toņi deva mājīguma sajūtu, savukārt neuzkrītošā fona mūzika un eksotiskie motīvi lika sajust maigu Āfrikas pieskārienu.


Kamēr gaidījām restorāna īpašo piedāvājumu, viesmīlis mums pasniedza komplimentu no šefpavāra Artūra Guzika - kūpināta laša pastēti ar pīlādžu želeju un bietēm, kurš ne vien izskatījās, bet arī garšoja ļoti labi - lielisks aperitīvs garšas kārpiņu atvēršanai!

Kompliments - kūpināta laša pastēte
Kā starteri nobaudījām ķirbju krēmzupu ar piena-trifeļu putām, nezinātājs varbūt pat nepateiktu, ka zupas sastāvā ir ķirbis, ļoti maiga un garšīga ar īpašo odziņu - putām! Savukārt grūbu risoto mani patīkami pārsteidza ar vienkāršajām, latviešiem tik ļoti pazīstamajām, bet pēdējā laikā aizmirstajām grūbām kombinācijā ar Parmas sieru un bazilika pesto, ko lieliski papildināja sezonas sēnes - gailenes, tādējādi ēdienu padarot interesantāku. Šādu kombināciju mēģināšu atkārtot arī mājās!

Ķirbju krēmzupa ar piena-trifeļu putām
Grūbu risoto ar sēnēm, Parmas sieru un bazilika pesto
Nedrīkst nepieminēt arī gardo, uz vietas cepto maizīti ar sviestu, kam nedaudz piejauktas kaņepes!
Pēc startera mūs gaidīja pārsteigums - otrs kompliments no šefpavāra - dažādu garšu uz mēles kūstošs sorbets, lai sagatavotu garšas kārpiņas pamatēdienam. Katra sorbeta bumbiņa garšoja citādi, tomēr to garšas bija tik saskanīgas viena ar otru, ka es varētu apēst vēl pāris tādu porciju! Ļoti patika gan garša, gan krāsas,  gan tekstūra!

Kokosriekstu, jāņogu, kivi-avokado un mango-ananasu sorbets
Kā pamatēdienu baudījām 64 grādos lēni pagatavotu gardu cūkgaļas karbonādi ar kartupeļu biezeni, pērļu sīpoliem un sātīgu teļa buljona mērci un Baltijas mencas fileju ar burkānu krēmu, sparģeļu-spinātu želeju un dzidrināta sviesta mērci. Jāteic, ka šī vakara lielākais pārsteigums un garšas baudījums bija tieši mencas fileja ar burkānu krēmu. Krēms bija tik pārsteidzoši maigs un ar zivs fileju un citām garšām tik ļoti saderīgs, ka dēļ tā vien es gribētu šajā restorānā iegriezties vēlreiz un to izbaudīt. Fantastiski, iesaku!

Cūkgaļas karbonāde ar kartupeļu biezeni
Baltijas mencas fileja ar burkānu krēmu
Baudot maltīti, romantisku noskaņu radīja ne tikai noslēpumainie Āfrikas ritmi, bet arī dzīvā klavieru mūzika, kuru klausoties, tā vien gribējās aizvērt acis un iedomāties sevi Āfrikas saulrietā vērojam, kā tālumā koku lapas plūc žirafu pāris, garām aizlido krāsainu putnu bari, pie upes nāk padzerties ziloņu ģimene, bet lauvu klans, slinki apgūlies uz liela, aizauguša akmens, piemiegdams acis, vēro sauli pazūdam aiz horizonta.
Kad pamatēdiens bija apēsts, pienāca kārta desertam - ābolu kūkai ar vaniļas saldējumu un upeņu gēlu. Kad desertu atnesa pats šefpavārs Artūrs, mums abām sirds iedrebējās priekā, jo ir ļoti patīkami redzēt cilvēku, no kura gatavotā ēdiena var gūt baudu! Porcija jau vien izskatījās kā mākslas darbs, bet pati kūka bija ļoti interesanta, ar savu amatieres konditores aci nevarēju īsti noteikt, no kādas mīklas tā gatavota, turklāt to ēdot, pēkšņi aiz siltā apvalciņa bija pārsteigums - svaigi un auksti āboli zem saldējuma cepures! Garšu salikumu papildināja miniatūrie bezē cepumiņi un upeņu gēls, kuri kolosāli iederējās kopējā ansamblī. Interesanti sanāca ar ziediņiem -  begonijām. Kad uz mūsu šķīvjiem bija palikuši tikai šie ziediņi, sākām spriest, vai tie ir domāti skaistumam vai arī ēšanai. Atcerējos, ka raidījumā "Mūsdienu Latvijas garša" bija pieminēts, ka labais tonis ir - uz šķīvja visam jābūt ēdamam, arī ziediem. Tad nu nolēmām pagaidīt viesmīli, lai uzjautātu, kā tur īsti ir. Viesmīle jau gatavojās novākt traukus, kad redzēja tajos begonijas un jautāja, vai tās negribam nogaršot. Kad uzzinājām, ka tās ir ēdamās begonijas, protams, nogaršojām. To skābums ideāli nobeidza mūsu garšu baudas ceļojumu. Nez kādēļ biju tās iedomājusies rūgtas, bet nekā!

Ābolu kūka ar vaniļas saldējumu un upeņu gēlu
Noslēgumā iedzērām karstu tējai ar citronu un kapučino, un tad jau mums bija laiks doties. Biju patīkami pārsteigta, kad viesmīle Sandra, uzzinot, ka esmu bloga Kikas virtuve autore, izrādīja neviltotu prieku un sajūsmu par mūsu tikšanos un izteica atzinību par pildīto kabaču recepti, no kuras viņa smēlusies iedvesmu:)
Tapa arī mūsu ar draudzeni kopīgs ieraksts viesu grāmatā, jo šī ir vieta, kurā gribas atgriezties vēl un vēl, un es ticu, ka noteikti atgriezīsimies!
Šajā restorānā mēs guvām ne tikai estētisko skaistumu, profesionālo un laipno viesmīļu izveicību, šefpavāra meistarību, bet arī ausīm tīkamu muzikālo pavadījumu, un protams, visdažādāko garšu un tekstūru baudījumu, kuru atcerēsimies uz ilgu laiku! Iesakām aiziet arī jums, tas ir tā vērts!:)
Paldies Gastrofest un "Kilimanjaro" par šo neaizmirstamo vakaru!

4 komentāri:

  1. Raksts nav slikts, bet bildītes tādas bālas...Tāpēc smaidu izsauc tie logo uz katras fotogrāfijas. :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Ņemot vērā, ka tika fotogrāfēts no mobilā telefona (paldies par bildēm manai draudzenei!), jo mans fotoaparāts ir saplīsis, bildītēm nav ne vainas, jo sliktākajā gadījumā to varēja nebūt vispār :) Lai Tev jauka diena un daudz smaidu! :)

      Dzēst
  2. Manuprāt, bildes ir izdevušās :) Tās iekārdina, jo izskatās ļoti ņammīgi un gaumīgi :)

    AtbildētDzēst