pirmdiena, 2014. gada 21. aprīlis

Tunča salāti ar grilētiem tomātiem

Sveiciens Lieldienās! Grila sezona ir klāt! Laiciņš kā radīts, lai pagatavotu gardus un svaigus salātiņus:)


Recepte ar labojumiem no mana jaunākā iedvesmas avota - grāmatas "500 salātu receptes" (Apgāds "Zvaigzne ABC"). Brīnišķīga grāmata, īpaši piemērota vasaras sezonai, turklāt katrai receptei ir pierakstīti vairāki varianti!

Sastāvdaļas:
5-6 vidēji tomāti (der arī ķirštomāti)
2 daiviņās (man - pusšķēlītēs) sagriezti zilie sīpoli
1 kārba konservēta tunča eļļā (man bija smalcināts, bet labāk der gabaliņos)
Svaigi vai kaltēti garšaugi pēc izvēles - timiāns, baziliks, oregano, pētersīļi, rozmarīns, salvija utt.
1 sīki sasmalcināts čili pipars (man nebija)
5 ēd.k. olīveļļas
Sāls un pipari
4 ēd.k. izturēta balzametiķa (man nebija)
Gatavais salātu mix (nopērkams veikalos jau iepakojumā - var izmantot jebkuras iecienītās salātlapas)
Saišķītis rukolas
Nedaudz rīvēta Parmas siera pārkaisīšanai (mans pielikums)

Pagatavošana:
Tomātus pārgriež uz pusēm un ar griezto pusi uz augšu kopā ar sīpoliem kārto uz cepamplāts, kas izklāta ar cepamo papīru. Bļodiņā sajauc garšaugus ar pusi eļļas, sāli un pipariem. Šo maisījumu pārlej pāri tomātiem un sīpoliem, grilē ~7-10 min ļoti sakarsētā cepeškrāsnī (man ~210 grādos) vai uz āra grila. Atlikušo eļļu sajauc ar balzametiķi, pievieno sāli un piparus (es balzametiķi aizvietoju ar garšaugiem). Uz liela šķīvja kārto salātu maisījumu, tam virsū liek rukolu, tad tomātus ar sīpoliem un visbeidzot tunča gabaliņus. Pirms pasniegšanas visu pārslaka ar mērci un rīvētu Parmas sieru.

Rezumē:
Ļoti garšīgi, svaigi salāti, īpaši piemēroti tagad, kad jau var dabūt garšīgus, sulīgus tomātus, svaigas salātlapas. Man ļoti patika saldenie grilētie sīpoli un sulīgie, aromātiskie tomāti kombinācijā ar rukolu. Tuncis ir viena no retajām zivīm, kas man kā zivju nemīlētājai garšo, grāmatā kā varianti tunča vietā minēti vistas fileja vai prosciutto (vītināts šķiņķis), turklāt salātiem var pievienot arī citus grilētus dārzeņus vai sēnes, piem., papriku, cukini, šampinjonus utt. Eksperimentējiet, un lai arī jums izdodas atrast savu mīļāko variantu!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru