otrdiena, 2014. gada 26. augusts

Grilētu cukini salāti

Cukini jeb mazo kabacīšu laiks rit pilnā sparā, un arī man no mammas laukiem kopā ar citiem lauku labumiem ienācās kārtējie mazulīši. Tad nu var izvērsties - var gatavot pašlaik populārāko bloga recepti kabaču pankūkas vai fantastisku Ratatouille manā versijā, uzcept gardu cukini un šampinjonu pīrāgu vai no lielajiem dārzeņiem - pildītus kabačus. Šoreiz no viena lielāka pagatavoju karbonādes, bet no diviem pārējiem - gardus un vienkāršus salātus, kuri man ir topā šozezon. Pats labākais, ka šo salātu variācijas ir tik dažādas, ka katrs atradīs savai gaumei piemērotāko.


Sastāvdaļas (1 pers.):
1 mazs cukini
1 maza paprika
Sāls, svaigi malti pipari
~80-100g svaigā siera (Fitaki, Favita, Feta, to vietā var izmantot Mocarellu vai Parmezānu)
Eļļa
Sauja apgrauzdētu Indijas riekstu greznošanai
Svaigs baziliks greznošanai

Pagatavošana:
Cukini ar dārzeņu mizojamo nazīti sagriež plānās loksnītēs. Sagriezto cukini samaisa ar sāli, pipariem un nedaudz eļļas. Papriku iztīra no sēklām, sagriež stienīšos vai kubiciņos.
Uzkarsē grilpannu (vai parasto, ja nav) un tajā vienā kārtā apcep cukini loksnītes - vispirms vienu pusi, kamēr parādās grilpannas svītriņu raksts, pēc tam otru pusi. Pēc tam pāris minūtes apcep paprikas gabaliņus. Izcepto cukini kārto uz šķīvja, tam virsū liek paprikas gabaliņus un sadrupina svaigo sieru. Visu pārkaisa ar svaigi maltiem pipariem un svaigu sagrieztu baziliku, kā arī Indijas riekstiem (tos atcerējos pielikt tikai pēc salātu fotogrāfēšanas). Papildus eļļu nepievieno, jo tās pietiek no grilētiem cukini. Salātus pasniedz siltus nekavējoties. Klāt ļoti labi garšos svaiga vai cepeškrāsnī nedaudz apgrauzdēta čabatiņa.

Rezumē:
Cukini ir viens no maniem mīļākajiem dārzeņiem. Šādi gatavotu to varētu ēst vai katru dienu, turklāt nav obligāti grilēt, man arī svaigā veidā (marinēts eļļā, sālī un piparos) tas ļoooti iet pie sirds! Arī šos salātus var gatavot divējādi - ar svaigu vai grilētu cukini. Papriku droši var aizstāt ar svaigiem vai grilētiem tomātiem, var pievienot ķiploku, jebkuras savas mīļākās garšvielas, sēkliņas, riekstus. Daudzveidībai var pievienot salātu miksli un/vai tādā pašā veidā mizotu gurķi. Variācijas bezgalīgas! Izbaudiet svaigi pieejamos sezonas dārzeņus, kamēr tie vēl ir, un lai jums jaukas pēdējās augusta dienas pirms jaunās rudens (un skolas) sezonas sākuma!

3 komentāri:

  1. Paldies par jauko lapiņu, kurā iegriezties,kad idejas aptrūkušās!
    Šī recepte bija super un ļoti veselīgi! Gribētos vairāk redzēt veselīga ēdiena receptes.
    Paldies.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. desu_maize - paldies par labajiem vārdiem! Tā kā es sirdī esmu konditore, manā blogā bez kūkām un saldumiem nekādi neiztikt, bet, protams, būs arī kādi veselīgāki ēdieni :))

      Dzēst
  2. Šķiet patiešām labi.. noteikti pamēģināšu un liels paldies par to.. te jau varu iedomāties vairākus labu vīnus, kas lieliski derēs klāt.

    AtbildētDzēst