otrdiena, 2014. gada 23. decembris

Piparkūkas

Ir pagājis vēl viens burvīgs un labs gads, un pienākuši mani mīļākie svētki - Ziemassvētki! Un kurš gan spētu iedomāties Ziemassvētkus bez piparkūkām un jo sevišķi no pašgatavotas piparkūku mīklas?


Bet vispirms pastāstīšu savas attiecības ar piparkūku mīklu. Vairākus gadus es piparkūku mīklu pirku lielveikalā, taču vienmēr biju gribējusi atrast vienkāršu, garšīgu un ātri pagatavojamu piparkūku mīklas recepti. Dažus gadus atpakaļ, kad mans mazais dēlēns vēl dzīvojās man pa punci, man bija iespēja piedalīties "Ievas Mājas" piparkūku gatavošanas meistarklasē, kura notika Iļģuciema maiznīcas mājīgajās telpās. Meistarklasē mēs gatavojām piparkūku mīklu, cepām piparkūkas un gatavojām piparkūku mājiņu. Saņemto piparkūku mīklas recepti nekavējoties izmēģināju mājās, bet...kaut kas man tur nesanāca, turklāt gatavojot mīklu, man saplīsa virtuves kombains... Tad arī nolēmu, ka šai nodarbei jāmet miers. Taču, kopš pagājušogad es atradu šo kolosālo piparkūku mīklas recepti, es to uzreiz iedevu arī mammai, kura, tāpat kā es, par šo recepti ir sajūsmā! Šogad vairs nevarēju recepti atrast, tāpēc mamma savukārt to nodiktēja man:)

Šai mīklai ir vairāki plusi:
1)Viss process notiek vienā katliņā, nekādas cukura dedzināšanas!;
2)Mīkla ir ļoti vienkārši un ātri pagatavojama, piparkūkas var cept kaut uzreiz;
3)Šajā mīklā nav olas, un, protams, nekādu E vielu, tāpēc to droši var ēst jēlu;
4)Piparkūkas var pagatavot tajā pašā dienā, kad gatavota mīkla, mīklai nav obligāti jānostāvas!;
5)Mīkla ir gluda un elastīga, ļoti viegli strādāt;
6)Tā kā piparkūku virsiņa cepoties būs gluda, olu nav obligāti smērēt uz tās;
7)Milti cepšanas procesā jāpatērē minimāli;
8)Ja nav laika gatavot tajā pašā dienā, mīklu var uzglabāt ledusskapī ietītu pārtikas plēvē.
Nu, vai pārliecināju? Izmēģiniet jūs ar'!

Sastāvdaļas:
100g ūdens
100g Dansuker tumšā sīrupa 
150g cukura
150g sviesta
3 tējk. ar mazu kaudzīti piparkūku garšvielu (es izmantoju Santa Maria)
1 strīķēta (bez kaudzes) tējk. sodas
~400g miltu+nedaudz veltnēšanai

Pagatavošana:
Katliņā ielej ūdeni, sīrupu un ieber cukuru, visas trīs sastāvdaļas karsē un maisa ar koka karoti vai lāpstiņu, kamēr cukurs izkusis. Masai pievieno gabaliņos sagrieztu sviestu, maisa, kamēr tas izkūst. Kad sviests izkusis, masai pievieno sodu un samaisa (te jāuzmanās, jo tā sāks burbuļot un vārīties). Masu noņem no uguns, tai pievieno piparkūku garšvielas un pamazām iemaisa 2 glāzes (320g) miltu. Nogaršo mīklu, un, ja vēlas stiprāku garšu, piparkūku garšvielas var pievienot vairāk. Mīklai uzliek dvielīti un ļauj tai atdzist istabas temperatūrā. Kad mīkla palikusi remdena, tai pa karotei pievieno atlikušos miltus (~pusglāze;80g), ar rokām samīca apaļā kukulītī. Kukulīti var ietīt pārtikas plēvē un uzglabāt ledusskapī vai uzreiz gatavot piparkūkas.
Viens knifiņš, ko kaut kur noskatīju - uz galda noklāj cepamo papīru, kuru pavisam nedaudz nokaisa ar miltiem. Uz tā izveltnē mīklu, cik vien plāni vēlas, kaut vai pāris milimetru (jo plānākas, jo kraukšķīgākas piparkūkas). Izspiež formiņas un noņem lieko mīklu nost. Tas arī viss! Piparkūkas liek cepties ar visu cepamo papīru, nekādu piparkūku pārlikšanu un greizas maliņas! Cep sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādos apmēram 5-7 minūtes (atkarībā no piparkūku biezuma).

Rezumē:
Šogad esmu sapirkusies kaudzi ar jaunām, dažādām un neredzētām piparkūku formiņām. Visinteresantākā, par ko dēliņam vislielākā sajūsma, ir uzgriežņu atslēga, man ļoti mīļš ir ziemeļbriedis, meitiņai eņģelītis:)
Bērni piparkūku cepšanas procesu ar nepacietību gaida katru gadu. Šodad pirmās piparkūkas tapa Pirmajā Adventē. Cik daudz prieka sagādā formiņu spiešana, piparkūku cepšana un Ziemassvētku smarža, kas izplatās pa visu māju! Un kur nu vēl kopīga egles pušķošana! Šogad (visiem par prieku) mums ir daudz vairāk kopīgu aktivitāšu, un bērni arvien biežāk saka:"Mammu, šī ir labākā diena manā mūžā!" Pēdējā laikā tādu dienu ir ļoti daudz, un es esmu laimīgākā priekā raudošā mamma uz pasaules, dzirdot šos vārdus...:) Ģimene ir svarīgākais, kas man ir, un es esmu pateicīga Dieviņam, ka man ir visbrīnišķīgākā ģimene pasaulē! Neaizmirstiet iemācīt saviem bērniem samīļot vienam otru un teikt mīļus vārdus, lai viņi, izaugot lieli, var šo mīlestību nodot tālāk savās ģimenēs! Lai jums priecīgi, svētīgi, mierīgi un balti Ziemassvētki!:)


4 komentāri: