ceturtdiena, 2016. gada 12. maijs

Rudzu formas maize - ķieģelītis

Ar maizes cepšanu mājās man ir īpašas attiecības. Man jau daudzus gadus ļoti patīk darboties ar maizes mīklas gatavošanu un cepšanu, tāpēc, kad ir īpašais noskaņojums, ik pa laiciņam mēdzu palutināt savējos ar mājās ceptu svaigu maizīti.
Bērni īpaši iecienījuši mājās gatavotu Čabatiņu, kuru noēd ātri vien pēc gatavošanas.
Rudzu formas maize, t.s., ķieģelītis mūsu ģimenē ir īpaši iemīļots, jo no tā mans vīrs gatavo fantastiskus rupjmaizes ķiploku grauzdiņus, kurus ar visiem ķiplokiem sākuši ēst arī bērni. Tā kā pēdējā laikā mūsu iecienīto NEsagriezto ķieģelīti vairs nevar nekur nopirkt, tad es nolēmu, ka šo maizi cepšu pati. Izvēlējos uzticamu recepti, un rezultāts bija pārsteidzoši labs!


Recepte no Dobeles Dzirnavnieka mājaslapas (recepte uzdrukāta arī uz Stipro Rudzu miltu 1,5kg pakas).

Sastāvdaļas 2 rudzu klona vai formas maizēm:
750g Stipro rudzu miltu (var izmantot arī Vieglos)
650ml kefīra (jāuzsilda līdz ~30°C); ja gatavo klona maizi, tad nepieciešams 600ml kefīra
80ml skābas ābolu sulas
10g sāls
11g sausā vai 30g presētā/svaigā rauga (es esmu iecienījusi svaigo raugu)
80g cukura (var aizvietot ar iesala ekstraktu)
2 tējk. ķimeņu (var iepriekš samalt)

Pagatavošana:
Rudzu miltus ieber bļodā un tajos iemaisa visas pārējās sastāvdaļas. Mīklu kārtīgi mīca apmēram 15-20 minūtes. Samitrina rokas un ar tām nolīdzina mīklas virsmu. Mīklu pārsedz ar tīru dvieli un noliek raudzēties siltā vietā (25-30°C) apmēram 2h. Kad mīkla uzrūgusi, to ar mitrām rokām sadala 2 daļās (no šīs mīklas daudzuma sanāk 2 kukulīši). Ar mitrām rokām veido kukulīšus pannā (klona maizei) vai tos liek četrkantainajā formā (formas maizei), kas ieeļļota ar eļļu (es papildus izmantoju cepamo papīru). Es abus kukulīšus cepu četrkantainajā formā. Maizi liek raudzēties siltā vietā (35-40°C) ~30-40 min. Krāsni uzkarsē līdz 250°C. Kad maize uzrūgusi, to ar otiņu pārziež ar ūdeni un liek cepties sakarsētā cepeškrāsnī, temperatūru samazinot līdz 180°C. Maizi cep ~40-45 minūtes, gatavību pārbauda ar koka irbulīti. Maizi pilnībā atdzesē formā.


Rezumē:
Man ļooooooti patīk ar rokām mīcīt maizes mīklu (un vispār jebkuru mīklu), tāpēc dodu priekšroku roku darbam, ne automāta. Pamēģiniet arī jūs sajust vēso mīklas struktūru un ielikt savu labo enerģiju mīcot mīklu. Sajūtas ir fantastiskas! Tā šo mīklu gadiem mīcīja mūsu senči un senču senči! Maizīte izdodas ļoti garšīga, nesausa, ļoti līdzīga pirktajai, bet garšīgāka. Ķimeņu daudzumu es gan nākamreiz palielinātu par kādu tējkaroti, bet kopumā esmu tik apmierināta par rezultātu, ka tam noteikti ir vieta blogā! Protams, ja iespējams, maizīti labāk cept malkas krāsnī, kur tai būs īpaši laba aura un garša, bet arī šāds pilsētas variants ir labs! Vēlu arī jums izbaudīt maģisko procesu no mīklas iejaukšanas līdz smaržīgai maizītei jūsu mājās!

3 komentāri:

  1. Sveiki!
    ja izmanto svaigo raugu vai tad viņu sākuma nevajag aktivizēt, vai šajā receptē viņu nevajag vismaz atšķaidīt ūdeni? Jo no rakstīta var saprast, ka vienkārši jaiemaisa kāds ir miltos. Nekad tā neesmu vēl darījusi cepot maizi.
    Diezgan neskaidri, it sevišķi ja kāds izlemtu cept maizi pirmo reizi.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Šajā receptē svaigo raugu es vienkārši saplucinu mazos gabaliņos un iemaisu kopā ar citām sastāvdaļām, atsevišķi neaktivizēju. Kefīrs un ābolu sula izdara savu darbiņu, resp., palīdz raugam rūgšanas procesā. Mīkla jāmīca apmēram 15-20 minūtes, var visas 25 min, un pa šo laiku raugs ir labi izšķīdis un iemaisījies mīklā.

      Dzēst
  2. Es produktu daudzumu samazināju uz pusi, jo gribēju izcept vienu kukuli, bet mīkla sanāca šausmīgi ķepīga, ka nevarēju pat ar ūdeni dabūt nost no rokām. Tā jābūt?

    AtbildētDzēst