pirmdiena, 2016. gada 2. maijs

Befstroganovs jeb liellopa gaļas mērce

Padalīšos ar vienu ātro vakariņu ideju, ko droši vien daudzi jau zin. Šo ļoti vienkāršo ēdienu var ātri pagatavot darbdienu vakaros, ilgākais laiks paies, uzvārot rīsus.


Sastāvdaļas ~ 4 personām:
~500g liellopa gaļas šķiņķa vai astes gabala
4 vidēji sīpoli (vislabāk der šalotes sīpoli)
~350g nelielu šampinjonu
~150g saldā krējuma
~100g skābā krējuma (var izmantot tikai vienu no krējuma veidiem)
Eļļa cepšanai
Sāls un pipari
Sakapāti pētersīļi greznošanai
Vārīti rīsi un dārzeņi pasniegšanai

Pagatavošana:
Liellopa gaļai nogriež cīpslas un plēves, un ar asu nazi ieslīpi sagriež plānās ~5 mm platās un ~5 cm garās strēmelēs. Sīpolus sagriež sīki (ja izmanto šalotes sīpolus, tos griež 4 daļās), šampinjonus pārgriež uz pusēm (lielākos 4 daļās).
Pannā sakarsē eļļu (var pēc izvēles pievienot mazliet sviesta), un gaļas strēmelītes pa porcijām (tā, lai gaļa nosedz pannas pamatni vienā kārtā) cep eļļā uz lielas uguns apmēram 5 minūtes, kamēr tās apbrūnē, un ir gatavas. Strēmelītes pārkaisa ar sāli un pipariem, un ar putu karoti noņem no pannas.
Tajā pašā pannā ieber sēnes un sīpolus, un cep apmēram 5 minūtes, kamēr sēnes kļūst mīkstas un sīpoli zeltaini. Sēnēm un sīpoliem pievieno gaļu, pievieno kopā sajauktu saldo un skābo krējumu (vai vienu no tiem), un visu īsu brīdi pasautē. Stroganovam pārkaisa pētersīļus, pasniedz kopā ar rīsiem un dārzeņiem.

Rezumē:
Kvalitatīvu svaigo gaļu un tās izstrādājumus plašā izvēlē pērku Jāņa Saukas SIA "Ādažu desu darbnīca" stendā pretī Āgenskalna tirgum, tāds pats stends pieejams arī Centrāltirgū. Vienmēr ar viņu produkciju esmu bijusi apmierināta.
Šis gaļas ēdiens ir sātīgs, garšīgs, un te pasniegšanai tikpat labi derēs vārīti kartupeļi vai kartupeļu biezenis, sautēti vai svaigi dārzeņi (piemēram, jauno kāpostu-burkānu salāti ar eļļu). Liellopa gaļas vietā var izmantot cūkgaļu, kā arī sēnes var nepievienot.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru