piektdiena, 2021. gada 30. jūlijs

Vista Āzijas gaumē

Sveiciens jūlijā! Atkal ir pagājis vēl viens gads, un tā nu ir sanācis, ka tieši pirms gada blogā publicēju savu pēdējo recepti. Šobrīd baudu atvaļinājumu gan no darba, gan no mācībām LU, tāpēc ir vairāk laika pieķerties savam sirdsdarbam - ēdienu gatavošanai.
Āzijas ēdieni manā dzīvē ienākuši salīdzinoši nesen. Pirms 4 gadiem, drauga mudināta, pirmo reizi pagaršoju suši, un es to iemīlēju tā, ka to gribējās baudīt arvien biežāk. Arī mani bērni to iemīlēja. Reiz aizgājām uz "Gan Bei" restorānu, kur nogaršojām gan suši, gan vistas fileju čilli mērcē ar Basmati rīsiem. Tad arī man radās iedvesma pagatavot šo ēdienu pašai. Šo recepti mūsu ģimene ir iecienījusi jau kādu gadu, un tā ir tik laba, ka vienmēr gribās papildporciju. Bērni bieži man jautā:"Mammu, kad Tu atkal uztaisīsi to vistu Āzijas gaumē?" Tā nu es to atkal pagatavoju un ielieku arī blogā!






Sastāvdaļas 4-5 porcijām:
500g vistas filejas
1 sarkanā paprika
3 vidēji burkāni
2 vidēji puravi
2 sīpoli
4-5 ķiploka daiviņas
Var pievienot sagrieztu čilli piparu vai čilli pārslas
1 paciņa Santa Maria vistas marinādes
2 ēd.k. sojas mērces
2 ēd.k. saldās čilli mērces
1 ēd.k. kartupeļu cietes
3 paciņas Basmati rīsu
Svaigi griezti lociņi

Pagatavošana:
Vistas fileju sagriež slīpos gabaliņos, iemarinē marinādē. Papriku sagriež vidējos trijstūrveida gabaliņos, burkānus nomizo un sagriež slīpās šķēlītēs, puravus gareniski pārgriež uz pusēm un sagriež pusripiņās. Sīpolus sagriež 4-daļripiņās. Ķiploku sarīvē uz smalkās rīves vai izspiež caur ķiploku spiedi.
Liek vārīties Basmati rīsus atbilstoši instrukcijai. Sakarsētā pannā eļļā vispirms, bieži maisot, apcep burkānus, pēc kādām pāris minūtēm pievieno papriku. Turpinot apmaisīt, pievieno sīpolus, mazliet apcep, tad ķiplokus, un visbeidzot puravus. Visu sutina apmēram minūti, divas, tad pievieno iemarinēto vistas fileju, visu kārtīgi samaisa un, uzliekot vāku, sutina uz mazas uguns apmēram 2-3 minūtes. Tad pannai noņem vāku, pievieno sojas mērci, čilli mērci, visu samaisa un jau uz lielākas uguns turpina sutināt vēl pāris minūtes. Kad vistas fileja un dārzeņi ir gatavi, visbeidzot tiem pāri pārkaisa kartupeļu cieti, to iemaisot masā. Rīsus kārto uz šķīvja, tiem blakus vistu ar dārzeņiem, visu pārkaisa ar lociņiem un pasniedz.

Rezumē:
Patiešām lielisks, eksotisks ēdiens tiem, kas vēlas izjust jaunas garšas un ieskatīties mazliet citā - Āzijas - pasaulē. Šis ēdiens sojas mērces dēļ satur maģisko "umami" garšu, tāpēc ir vēlme to pagaršot vēl un vēl, un bauda garantēta! Tā kā gan vistas marinādē, gan sojas un čilli mērcē ir sāls, papildus sāli dārzeņiem un vistai nav jāpievieno, tikai mazliet rīsiem. Papildus asumam var pievienot čilli piparu vai pārslas. Lociņi ēdienam dos īpašu un atsvaidzinošu akcentu. Iesaku arī jums - gatavojiet un baudiet! :)






4 komentāri: