trešdiena, 2011. gada 5. oktobris

Burkānu kēkss

Ieinteresēja šis kēkss no Dienas ēdienu jaunākā numura (28.septembris), tāpēc pagājušajās brīvdienās nodevos eksperimentam.


Sastāvdaļas:
5-6 normāla lieluma burkāni
250g cukura (man likās par daudz, liku 200g)
3 ēd.k. eļļas
2 olas
4 ēd.k. skābā krējuma
1/2 tējk. sodas
350-450g miltu (man bija 400g)
Vanilīncukurs (man bija 1 strīķēta tējk. vaniļas cukura)

Manas piedevas:
~10g (~1 ēd.k.) kokosriekstu skaidiņas
150g rozīņu
150g žāvētu aprikožu
Sauja dzērveņu
1/2 saujas valriekstu
~1 tējk. citrona sulas

Glazūrai:
8 ēd.k. pūdercukura (man atkal likās par daudz, liku 6 ēd.k.)
4 ēd.k. kakao
2 ēd.k. mīksta sviesta

Pagatavošana:
1.Ja vēlas kēksu pieaugušajiem, iepriekšējā vakarā rozīnes vai dzērvenes aplej ar kādu šļuku ruma vai citu stipro alkoholu (es cepšanas dienā rozīnes un gabaliņos sagrieztas aprikozes aplēju ar verdošu ūdeni).
2.Uzsilda cepeškrāsni līdz 200 grādiem.
3.Burkānus nomizo un sarīvē rupjās skaidiņās.
4.Pielej eļļu, piesit divas olas, pieber cukuru un vanilīncukuru un labi samaisa.
5.Krējumā iemaisa drusciņ sodas un piejauc burkānu masai.
6.Pieber rozīnes. Var pievienot arī sēklas, žāvētus augļus (es liku visas augstākminētās piedevas).
7.Iemaisa miltus - to daudzums atkarīgs no tā, cik sulīgi ir burkāni. Mīklai jābūt pabiezai un ķepīgai.
8.Mīklu liek silikona formā vai ar sviestu ieziestā kēksa pannā, kas izkaisīta ar mannu (es cepu 26cm formā ar noņemamu malu, ieziedu to ar eļļu un pārkaisīju ar mannā).
9.Cep aptuveni 45-50 minūtes (es cepu ~45 min). Gatavību pārbauda ar sērkociņu - ja mīkla pie tā nepielīp, kēkss gatavs. Taču jāuzmanās, lai tas nepārkalstu, tad nebūs pārāk garšīgs. Burkānu kēkss visgaršīgākais ir tad, kad tas ir mitrs.
10.Pagatavo glazūru - pūdercukuru sajauc ar kakao un mīkstu sviestu. Ja masu grūti sajaukt, pielej nedaudz ūdens (es nelēju).
11.Kad kēkss gatavs, to vēl siltu pārklāj ar kakao glazūru vai pārkaisa ar pūdercukuru.

Rezumē:
Autore raksta, ka piedevas var izmantot visdažādākās un atbilstoši katra gaumei - rozīnes, dzērvenes, aprikozes, magones, kokosriekstu skaidiņas, mandeļu skaidiņas, sezama un saulespuķu sēkliņas, sukādes, vārdu sakot, visu, kas garšo.
Kaut arī liku mazāk cukura nekā autore un pieliku citrona sulu, kekss man tomēr likās par saldu, pat nedaudz šķebinoši salds. Nākamreiz liktu mazāk cukura un vairāk dzērveņu un citrona sulas, arī miziņu. Vārdu sakot, manai gaumei trūka skābumiņa. Kēkss bija pietiekoši mitrs, burkānus nezinātājs varbūt nemaz nesagaršotu. Vīrs teica, ka labāk nebūtu zinājis, ka tur ir burkāni, tad ēstu labprātāk, bet viņam kopumā garšoja. Visā visumā kēkss ir ēdams, garšos tiem, kuriem garšo sātīgais Ziemassvētku pudiņš ar žāvaugļiem un brendiju. Glazūra bija garšīga, bet te es atkal samazināju cukura daudzumu un tāda bija ok. Patika skaistā oranžā krāsa.

Gatavais kēkss pirms glazūras uzlikšanas

6 komentāri:

  1. Pagatavoju šo kēksu. Arī man tas šķita par saldu (200g cukura), prasījās skābumiņa (aizmirsu pielikt citronu). Bet visumā garšoja, citiem arī garšoja - varbūt vajadzēja mazliet ilgāk pacept, jo šķita drusku par mitru. Burkānus tiešām nejūt.
    Liku klāt kārtīgi daudz kaltēto dzērveņu, 150g rozīņu, 50g kokosa skaidiņu, 50g mandeļu skaidiņu, kā arī sauju aprikožu.

    AtbildētDzēst
  2. Guna - paldies, ka padalījies! Jā, nu tā ir, skābumiņu vajag:)

    AtbildētDzēst
  3. milzīgs paldies par recepti, tiešām neticami viegli un garšīgi! Mūsmājā būs uz palikšanu šī recepte.

    AtbildētDzēst
  4. Ja liek rozīnes tad cukuru 150 gr. Liku 2.tk. cepamo pūlveri un pierīvēju apelsīnu miziņu.Sanāca ļoti labi. Un kolēģīpēm arī ļoti garšoja.paldies.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sanita - paldies par atsauksmi, ar šādu cukura daudzumu būtu labi!:)

      Dzēst