ceturtdiena, 2011. gada 20. oktobris

Haselbahas kartupeļi

Kad uzcepu garšīgos krāsnī ceptos paprikas kartupeļus, atminējos, ka kaut ko līdzīgu redzēju vienā no savām lielajām recepšu grāmatām. Un izrādās, šādi sagrieztus tos sauc par Haselbahas kartupeļiem, kurus vīrs smejoties sauc par Haselhofa kartupeļiem (no aktiera un Baywatch zvaigznes Deivida Haselhofa uzvārda).


Sastāvdaļas:
8 lieli miltaini kartupeļi (man bija 10)
60g kausēta sviesta, papildus sviests ietaukošanai (man bija ~50g)
Sāls un melnie pipari
4 ēd.k. sarīvēta Parmas siera (aizvietoju ar ~50g Goudas siera, rīvētu uz smalkās rīves)
Pētersīļi greznošanai

Pagatavošana:
1.Kartupeļus nomizo, tad sagriež šķēlītēs.
2.Kartupeļus liek uz cepešpannas, kas ietaukota ar sviestu, un apziež ar kausētu sviestu (es ziedu ar mīkstu sviestu). Kartupeļu šķēlītes mazliet atdala, lai sviests satecētu spraugās. Apkaisa ar sāli un pipariem.
3.Kartupeļus liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 220 grādos (es liku 200 grādos) un cep ~45 minūtes (ik pēc 10 minūtēm aplaistot ar iztecējušo sviestu) , tad apkaisa ar sieru, atkal liek cepeškrāsnī un cep ~10min, līdz tie kļūst mīksti.
4.Ceptos kartupeļus liek uz sasildīta šķīvja, grezno ar pētersīļiem un tūlīt pasniedz galdā.

2 veidi, kā sagriezt kartupeļus:
1)Kartupelim vienā pusē nogriež plānu maliņu, tad liek karotē ar griezto pusi uz leju un vertikāli sagriež ~5mm platās šķēlēs (es izmantoju šo variantu).
2)Kartupelim apakšējo daļu gareniski caurdur ar iesmu un griezumus veic līdz iesmam. Pirms cepšanas iesmus izņem.

Rezumē:
Šie kartupeļi man pēc garšas likās parastāki un sausāki nekā paprikas kartupeļi, kuri man garšoja labāk, taču arī šie nebija slikti. Vīram tieši šie garšoja labāk, jo atgādināja ugunskurā ceptos kartupeļus. Patīk kartupeļu dekoratīvā forma. Kartupeļu augšiņa un apakšiņa bija kraukšķīga, vidus mīksts. Var pasniegt kā uzkodu ar mērcīti vai kā piedevu gaļai un salātiem.

Tā es griezu kartupeļus

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru