piektdiena, 2012. gada 9. marts

Kārtainie kartupeļu cepumi

Pagaršojot šos cepumus, nevar pateikt, ka tie gatavoti no kartupeļiem. Tie ir lieliska uzkoda pie buljona vai alus, var uzkost ceļojumā vai piknikā, turklāt pildījumu iespējas ir dažādas.


Recepšu un to variāciju ir pilns nets, piemēram, šeit ir ar sieru, bet bez ķimenēm, šeit un šeit ar ķimenēm, bet bez siera. Pirmo reizi šo recepti ieraudzīju Liānas Milleres galerijā.

Sastāvdaļas:
200g kartupeļu
75g sviesta
1 ola
1/2 ēd.k. ķimeņu
150g miltu
80-100g kūstoša siera (man bija Tilsiter)
Sāls

Pagatavošana:
Kartupeļus izvāra gatavus, nomizo un sarīvē uz skaidiņu rīves (var samīcīt putrā). Var izmantot iepriekšējā dienā izvārītos un no ēdienreizes pāri palikušos kartupeļus. Kartupeļiem pievieno mīkstu sviestu, olas dzeltenumu, ķimenes, sāli un miltus, visu samaisa kopā un samīca mīkstu, elastīgu mīklu. Ieliek ledusskapī uz 30 min.
Sieru sarīvē uz skaidiņu rīves. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.
Mīklu sadala 4 daļās. Katru daļu plāni izveltnē (galdu ieteicams nedaudz nokaisīt ar miltiem). Izveltnētās daļas saliek vienu uz otras, tā, lai izveidojas 4 kārtas. Saliktās kārtas kopā atkal izveltnē 6-7cm biezumā. Tā kā es izveltnēju par plānu, mīklu vēlreiz pārlocīju uz pusēm un vēlreiz nedaudz izveltnēju.
Mīklu pārziež ar sakultu olas baltumu un uzkaisa sieru, var uzkaisīt vēl ķimenes. Mīklu sagriež figūrās pēc izvēles, es griezu trijstūrīšos.
Cepampannu pārklāj ar cepamo papīru un tajā liek izveidotos trijstūrīšus. Cep 180 grādos ~15 minūtes (ja cepumi lielāki ~17-20min). Cepumi nedaudz uzpūtīsies.

Rezumē:
Ķimeņu vietā var izmantot jebkuru mīļāko sastāvdaļu - timiānu, rozmarīnu, dilles, sezama vai linsēklas, olīvas, ķiploku, sīpolu, paprikas pulveri, raudeni, baziliku, vidusjūras garšaugu maisījumu, zilo, kūpināto vai fetas vai Fitaki sieru utt.
Cepumi garšīgi, mīksti, nedaudz pufīgi. Nav drupīgi, bet saturīgi. Man pārāk neuzpūtās, jo es gatavoju tikai vienu porciju, bet jo vairāk kārtu, jo pufīgāki un biezāki cepumi. Šķērsgriezumā var saskatīt kārtas.
Mīkla ļoti viegli veltnējama, elastīga, mīksta, bija ļoti viegli ar tādu strādāt.
Šo mīklu varētu izmantot kā pamatni picai vai sāļajam pīrāgam. Var arī veidot standziņas, sagriežot mīklu šaurās strēmelītēs un tās savijot. Lielisks aizstājējs kārtainajai mīklai.
Man patika, ir vērts atkārtot.




4 komentāri:

  1. Recepte izklausās un bildēs arī izskatās ļoti garda. Noteikti izmēģināšu.

    AtbildētDzēst
  2. garsha laba,bet miikla nesanaaca kaartaas.

    AtbildētDzēst
  3. Izskatās gardi,noteikti pamēģināšu.😊

    AtbildētDzēst