trešdiena, 2013. gada 13. marts

Persiku tarte ar valriekstiem

Tā kā maniem bērniem ļoti patīk iesaistīties gatavošanas procesā, ar šo recepti savā blogā ieviešu jaunu sadaļu - "Bērni Kikas virtuvē", kur rakstīšu par to, kā bērni var radoši darboties virtuvē, veikt vienkāršus darbiņus, un ielikt savu izdomu gardumu tapšanā, pretī saņemot piedzīvojumus, interesanti un jautri pavadītu laiku, turklāt iegūst arī roku veiklību.
Par veikalos nopērkamo kārtaino mīklu ar nosaukumu Tešla jau rakstīju kārtainās ābolkūkas un Tešlas pauniņu tēmā. Tā kā es parasti veikalos uz atlaidēm sapērkos Tešlu (esmu iecienījusi dzelteno), man vienmēr saldētavā ir kāda rezervīte gadījumiem, kad vajag ātri pagatavot uzkodas vai kūkas. Šoreiz izvēle krita uz persiku tarti ar valriekstiem.


Iedvesmu receptei smēlos no The comfort of cooking bloga, kur pekanriekstu vietā izvēlējos valriekstus un svaigo persiku vietā - konservētos.

Sastāvdaļas:
5 plāksnītes dzeltenās Tešlas (iepakojumā ir 6 plāksnītes)
1 lielā bundža konservētu persiku (sezonā var izmantot svaigus)
2-3 ēd.k. cukura
1/2 tējk. kanēļa
Šķipsniņa sāls
Sauja valriekstu
Pūdercukurs pārkaisīšanai

Pagatavošana:
Tešlas mīklas plāksnītes izņem no saldētavas un atlaidina. Konservētos persikus izņem no bundžas un sagriež šķēlītēs. Persiku šķēlītes palielā bļodā sajauc ar cukuru (var izmantot sīrupu no bundžas), šķipsniņu sāls un kanēli, samaisa un atstāj uz pāris minūtēm ievilkties. Pa to laiku uzkarsē cepeškrāsni līdz 175 grādiem.
Uz katras mīklas plāksnītes kārto persiku šķēlītes, kurām pāri pārlej bļodā esošo šķidrumu. Plāksnītes liek uz pannas un cep 175 grādos 20-22 minūtes, kamēr mīkla paliek zeltaina. Gatavas pārkaisa ar sasmalcinātiem valriekstiem un caur sietiņu izsijātu pūdercukuru.
Pasniedz ar saldējumu vai putukrējumu.

Rezumē:
Labākam rezultātam (lai izvairītos no piepūstajām maliņām) mīklas plāksnītes var izrullēt un/vai sagriezt mazākās strēmelītēs, tikpat labi Tešlas vietā var izmantot smilšu vai rauga mīklas pamatni.
Garšīga, ātri un vienkārši pagatavojama tarte, ideāli piemērota iesācējiem. Te droši var iesaistīt bērnus - ļaut viņiem sajaukt persiku šķēlītes ar cukuru, kanēli (pieaugušais ieliek karotē vai glāzē, bērns ieber bļodā), sakārtot persiku šķēlītes, pārkaisīt riekstus un pūdercukuru. Bērnu prieks un lepnums par šiem mazajiem, bet nozīmīgajiem darbiņiem būs milzīgs!:) Vienu plāksnīti iedevu meitai un dēlam radošiem eksperimentiem, tad tapa mājiņa, sniegavīrs un mīklā ietītas ābola šķēlītes. Bērni, protams, par darbošanos bija sajūsmā! Izmēģiniet arī jūs!
Tā kā man persiki ļoti garšo, esmu atradusi vēl pāris labu recepšu, turpināšu eksperimentēt.


11 comments:

  1. Labs sākums Tavai jaunajai sadaļai. Bet prasās vēl viena bilde- ar sniegavīru un mājiņu:)

    AtbildētDzēst
  2. aizmirsu parakstīties, piedod.
    hm@

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. hm@ - Čau! Jā, es tieši domāju, žēl, ka nav bilžu ar bērnu darbiņiem. Turpmāk būs!:))

      Dzēst
  3. Neticu, ka bērniem var patikt kaut ko virtuvē darīt, vienkārši neticu :-)))

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Iesaku noticēt un pamēģināt - viss notiksies!:)) Manējos dažreiz no virtuves ārā nevar dabūt!:D

      Dzēst
  4. Ok. Centīšos noticēt :-) Bet kā viņiem paliek laiks? Skola vai bērnudāzs, pēc tam - sports, dejas, nu kaut kas taču ir? Pēc tā visa, velu vakarā? Izturīgi bērni, visu cieņu!!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Manējie ir bērnudārznieki - pēc 2 mēnešiem paliks 6 un 3 gadi:) Visas nodarbības (dejošana, angļu valoda utt.) notiek bērnudārzā. Kopā darbojamies vai nu kādu brīvāku darbadienas vakaru vai - visbiežāk - brīvdienās un svētku dienās. Un nekas netiek uzspiests - viņi to dara pēc brīvas izvēles un ar lielu prieku un azartu!:)

      Dzēst
  5. hm@: man arī liekas, ka tas būtu jauks akcents sadaļai "kopā ar bērniem virtuvē", bilde ar parakstu - "bet bērni pa to laiku...."

    AtbildētDzēst
  6. Es, kā māmiņa, arī varu teikt, ka bērni virtuvē pat ļoti labprāt palīdz! Tie var maisīt vai veltnēt mīklu, kaut ko bērt, likt dārzenus, utt...! Galvenais, to visu neuzspiest. Tā ir jauka laika kopā pavadīšana :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Tieši tā! Galvenais ļaut darboties pašiem, nedaudz piepalīdzot ar padomu vai palīdzīgu roku:) Bērni to ļoti novērtē!:)

      Dzēst